ΤΟΠΙΚΑ

Κίνδυνος να χαθούν ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές

κίνδυνος-να-χαθούν-ρυθμίσεις-για-ληξι-302026

Από εσφαλμένες καταβολές – Λήγει αύριο η προθεσμία διόρθωσης

Λήγει, αύριο, Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου η προθεσμία για διόρθωση εσφαλμένων καταβολών χρημάτων μέσω τράπεζας ή web banking που προορίζονταν για δόσεις ασφαλιστικών εισφορών με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για απώλεια ρυθμίσεων για όσους ασφαλισμένους δεν απευθύνθηκαν στο ΚΕΑΟ και το ΙΚΑ ΕΤΑΜ να καταβάλλουν τα ορθά ποσά, ενώ διαπίστωσαν λάθη.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Μαγνησίας, Νίκος Μπουρμπούλιας είπε ότι ΚΕΑΟ και ΙΚΑ – ΕΤΑΜ έχουν κρούσει καμπανάκι κινδύνου για την απώλεια ρυθμίσεων για ασφαλιστικές εισφορές με ενημερωτικό έγγραφο προς λογιστές, φοροτεχνικούς, ασφαλισμένους.

Το πρόβλημα, όπως εξήγησε, οφείλεται σε εσφαλμένη πληρωμή από το ηλεκτρονικό σύστημα. «Το σύστημα πληρώνει κατά προτεραιότητα τις νέες οφειλές και όχι τις ρυθμιζόμενες που αφορούν οι καταβολές, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος απώλειας ρυθμίσεων αφού εάν υπάρχουν πάνω από δύο δόσεις απλήρωτες οι οφειλέτες τίθενται αυτομάτως εκτός ρύθμισης» πρόσθεσε ο ίδιος.

Το ΚΕΑΟ και το ΙΚΑ – ΕΤΑ ενημέρωσαν ότι: «Οι πληρωμές που πραγματοποιούνται μέσω τράπεζας ή web banking με χρήση της «Ταυτότητας Οφειλέτη» αφορούν τόσο την εξόφληση των δόσεων της ρύθμισης που διατηρείται όσο και την εξόφληση κάθε νέας οφειλής που μπορεί να προκύψει μετά την ρύθμιση. Με άλλα λόγια, η «Ταυτότητα Οφειλέτη» που έχετε λάβει χρησιμοποιείται για την πληρωμή κάθε καθυστερούμενης οφειλής σας.

Εάν έχει δημιουργηθεί κάποια άλλη οφειλή μετά τη ρύθμιση, το ποσό που θα καταβάλλετε θα εξοφλήσει αυτόματα μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος κατά προτεραιότητα τη νέα οφειλή και στη συνέχεια θα καλύψει τη δόση της ρύθμισης με το υπολειπόμενο ποσό. Αυτό συμβαίνει διότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για τη διατήρηση της ρύθμισης ο οφειλέτης δεν θα πρέπει να έχει δημιουργήσει νέες οφειλές. Επομένως, στην περίπτωση αυτή αν καταβληθεί μόνο το ποσό της δόσης, αυτό δεν θα επαρκεί για τη κάλυψή της και θα υπάρξει απώλεια της ρύθμισης».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου