ΤΟΠΙΚΑ

Εντυπωσίασε τους περιπατητές το μεγάλο μονοπάτι Πηλίου

εντυπωσίασε-τους-περιπατητές-το-μεγά-301533

Ενα φιλόδοξο όνειρο, το μεγάλο μονοπάτι του Πηλίου, έγινε πραγματικότητα. Την περασμένη Παρασκευή, υποδέχθηκε την πρώτη περιπατητική ομάδα.

Με πρόταση και πρωτοβουλία του Νίκου Μαγγίτση πραγματοποιήθηκε, από τις 19 έως τις 21 Νοεμβρίου, η πρώτη οργανωμένη διάβαση του τμήματος του μεγάλου μονοπατιού από τη Μακρινίτσα, μέσω Χανίων, μέχρι την Αφησσο. Ξεκινάει από το Καμάρι του Κεραμιδίου στον Δήμο Ρήγα Φεραίου και αφού διασχίσει το Δυτικό και Κεντρικό Πήλιο του Δήμου Βόλου, διέρχεται από σημαντικούς προορισμούς του Ανατολικού Πηλίου, του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου και φτάνει μέχρι την Αγία Κυριακή, επίνειο του Τρικερίου, στον Δήμο Νοτίου Πηλίου.

Σημείο εκκίνησης ήταν ο Αγιος Ονούφριος όπου συγκεντρώθηκαν οι συμμετέχοντες. Μετά την τέλεση του αγιασμού, στην πλατεία της Μακρινίτσας, από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιο, ξεκίνησε η πρώτη διέλευση του μεγάλου μονοπατιού, που θέτει το Πήλιο και τη Μαγνησία στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.

Στην πρώτη επίσημη παρουσίαση «Του Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου» συμμετείχαν υπεύθυνοι μονοπατιών από πολλές περιοχές όπως Αθήνα, Κέρκυρα, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, καθώς και εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων που διοργανώνουν περιπατητικές περιηγήσεις.

Επιπλέον συμμετείχαν επίσημα τρεις μεγάλοι φορείς της περιοχής, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Βόλου, με επικεφαλής τον Κυριάκο Σταθάκη, «Οι φίλοι των καλντεριμιών του Νοτίου Πηλίου» με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιάννη Ιατρού και ο Φυσιολατρικός Ομιλος Βόλου «Ο ΠΑΝ».

Το «Μεγάλο Μονοπάτι Πηλίου» ήταν έμπνευση και πρόταση του διεθνώς γνωστού ορειβάτη Νίκου Μαγγίτση, ενώ η «Μαγνήτων Κιβωτός» συνέβαλε στην υλοποίηση του εγχειρήματος, δημιουργώντας προϋποθέσεις επισκεψιμότητας στην περιοχή. Τη δράση υιοθέτησε ο Ομιλος «Ηρακλής», εντάσσοντας τη χορηγία στο πλαίσιο εορτασμού για τα 110 χρόνια ιστορίας και επιτυχημένης λειτουργίας του.

Επιπρόσθετα με πρόταση και πρωτοβουλία του κ. Ιγνατίου και την αποδοχή του χορηγικού Ομίλου, η δράση εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Επετειακών Δράσεων και Εκδηλώσεων υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και φέρει το σήμα της.

Βασικός στόχος είναι «Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου» (LongPelionTrail) να αποτελέσει την αφετηρία για την προστασία και ανάδειξη των σημαντικών πολιτισμικών και περιβαλλοντικών πόρων που συναντώνται κατά μήκος της διαδρομής του στο Πήλιο.

Την επόμενη εβδομάδα, σε κάθε περίπτωση πριν τον Δεκέμβριο, ο ιστότοπος του μεγάλου μονοπατιού θα ολοκληρωθεί και θα είναι επισκέψιμος από όλους τους ενδιαφερόμενους, ενώ ολοκληρώνονται και θα κυκλοφορήσουν εικόνες χαρτών σε JPEG με το σύνολο της διαδρομής και τα 12 ημερήσια τμήματα, ισάριθμοι χάρτες σε υψηλή ανάλυση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου