ΤΟΠΙΚΑ

ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας: «Η βία κατά των γυναικών δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή κοινωνικών τάξεων»

συριζα-μαγνησίας-η-βία-κατά-των-γυναι-296398

Μήνυμα για τις γυναικοκτονίες και τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας.

Αναλυτικά στο μήνυμα του αναφέρει:

«13 είναι για φέτος, μέχρι σήμερα, οι γυναίκες που έπεσαν θύματα γυναικοκτόνων.

13 είναι οι γυναίκες που λείπουν και είναι πολλές, πάρα πολλές και η απουσία τους βαριά και οδυνηρή.

Η 25η Νοεμβρίου αποτελεί μια ημέρα αφιερωμένη στην μάχη ενάντια στη βία κατά των γυναικών. Σήμερα θυμόμαστε και τιμούμε τα θύματα της έμφυλης βίας αλλά κυρίως ενώνουμε τις φωνές μας. Ενώνουμε τις φωνές μας σήμερα και κάθε ημέρα μαζί με εκατομμύρια γυναίκες ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή βίας και καταπίεσης τους.

Στην εποχή μας και ιδιαίτερα μετά την έναρξη της πανδημίας τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι τον Οκτώβριο στην ειδική γραμμή SOS 15900 για τη βία κατά των γυναικών έχουν καταγγελθεί 3182 περιστατικά ενώ από αυτά τα 2699 αφορούσαν βία από τον πρώην ή νυν σύζυγο.

Γνωρίζουμε πως η έμφυλη βία δεν γνωρίζει τάξη, φυλή, εισοδηματικά κριτήρια ή εκπαιδευτικό υπόβαθρο. Πλήττει συχνότερα γυναίκες με πολλαπλές ευαλωτότητες, που σχετίζονται με την έκφραση και τα χαρακτηριστικά φύλου, την καταγωγή ή την αναπηρία. Η κακοποίηση λεκτική ή σωματική συναντάται σε κάθε κοινωνική έκφανση από το σπίτι, το σχολείο, το πανεπιστήμιο μέχρι την εργασία, την έξοδο, τα social media ή την δημόσια σφαίρα. Ήδη από το 2011 και την υπογραφή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, υπογραφή – Σταθμό για το Συμβούλιο της Ευρώπης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών έχουν τεθεί σαφή νομικά κριτήρια τόσο για την τιμωρία των δραστών όσο και για τα μέτρα πρόληψης της έμφυλης βίας και προστασίας των θυμάτων.

Στον αντίποδα, η Κυβέρνηση της ΝΔ με το νόμο για τη συνεπιμέλεια, την διοργάνωση συνεδρίων για την γονιμότητα με σφραγίδα της ΠτΔ και την αυστηροποίηση ναι μεν των ποινών χωρίς όμως παράλληλα τη θεσμοθέτηση επαρκούς πλαισίου προστασίας και στήριξης των κακοποιημένων γυναικών, για άλλη μια φορά έδειξε την υποκρισία της και λειτούργησε αναχρονιστικά συμβάλλοντας κάτι ουσίαν στην διατήρηση της πατριαρχίας.

Από πλευράς μας, ως ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, κόντρα σε αυτή τη λογική, απαιτούμε να αλλάξει άμεσα το νομικό και θεσμικό πλαίσιο γύρω από την έμφυλη βία. Οι αλλαγές στην εκπαίδευση ώστε να προλαμβάνει τις ανισότητες, η αυτόφωρη σύλληψη του δράστη μετά από καταγγελία έμφυλης βίας, η ενίσχυση των δομών προστασίας, η κατάργηση του νόμου περί συνεπιμέλειας καθώς και η ρητή αναφορά του όρου «γυναικοκτονία» να συμπεριληφθεί στο άρθρο 82α του Ποινικού Κώδικα- ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει σχετική τροπολογία θεωρούνται βασικές τομές ώστε να μπει ένα τέλος σε αυτό το σύγχρονο καρκίνωμα.

13 γυναίκες μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο – θύματα γυναικοκτόνων, είναι πολλές, είναι πάρα πολλές. Δεν θα θρηνήσουμε άλλα θύματα. Καμία μόνη».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου