ΤΟΠΙΚΑ

Συγχώνευση «μεγατόνων» της Λαφάρζ

συγχώνευση-μεγατόνων-της-λαφάρζ-292982

Βρίσκεται στα σκαριά με την ελβετική Holcim – Σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις

Με την ελβετική μεγάλη τσιμεντοβιομηχανία Holcim βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για τη συγχώνευσή της η γαλλική Lafarge, μητρικός Ομιλος στον οποίο είναι ενταγμένη η ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Εάν ολοκληρωθεί η συγχώνευση διαμορφώνονται πλέον νέα δεδομένα στον παγκόσμιο χάρτη του τσιμέντου. Οι δύο πλευρές κρατούν «χαμηλούς τόνους» για αυτό το μεγάλο deal προς το παρόν.

Η Ηolcim χθες εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία τονίζει πως ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία και οι διαπραγματεύσεις μπορεί να καταρρεύσουν. Πρόσθεσε ωστόσο πως υπάρχει «μεγάλη συμπληρωματικότητα» και «πολιτιστική εγγύτητα» μεταξύ των δύο εταιρειών. Ωστόσο όπως μεταδίδει το Bloomberg, η επίτευξη ενός ντιλ θα δημιουργούσε μια εταιρεία με αγοραία αξία στα 50 δισ. δολάρια και θα επέτρεπε σημαντικές περικοπές στο κόστος παραγωγής.

Η Lafarge αγόρασε την αιγυπτιακή Orascom Cement έναντι 8,8 δισ. ευρώ το 2008, ενώ το 2002 είχε αγοράσει την ΑΓΕΤ, από την πλευρά της η Holcim κατέβαλε 3,4 δισ. ευρώ για την Aggregate Industries το 2005.

Η Holcim, απασχολεί περίπου 71.000 άτομα, με μονάδες παραγωγής σε περίπου 70 χώρες, το 2013 κατέγραψε καθαρές πωλήσεις πάνω από 19,7 δισ. ελβετικά φράγκα και έχει δραστηριότητα Ασία και Ειρηνικό όπου οι καθαρές πωλήσεις του κύκλου εργασιών του Ομίλου ήταν στο 35,9%,, Λατινική Αμερική όπου οι καθαρές πωλήσεις του κύκλου εργασιών του Ομίλου ήταν στο 116,5%, Ευρώπη όπου οι καθαρές πωλήσεις του κύκλου εργασιών του Ομίλου ήταν στο 27,6%%, Βόρεια Αμερική όπου οι καθαρές πωλήσεις του κύκλου εργασιών του Ομίλου ήταν στο 15,6% και Αφρική – Μέση Ανατολή οι καθαρές πωλήσεις του κύκλου εργασιών του Ομίλου ήταν στο 4,4%.

Διαπραγματεύσεων συνέχεια στην ΑΓΕΤ

Στο μεταξύ θα χρειαστεί και έκτη συνάντηση μεταξύ των σωματείων της ΑΓΕΤ Ηρακλής με την εταιρεία προκειμένου να καταλήξουν σε μία συμφωνία στη διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει για τη νέα επιχειρησιακή σύμβαση.

Στη χθεσινή συνάντηση που ήταν η πέμπτη στη σειρά, η εταιρεία σύμφωνα με πληροφορίες βελτίωσε εκ νέου την πρότασή της όσον αφορά διάφορα θεσμικά αιτήματα αλλά και τις τριετίες φαίνεται όμως ότι παραμένει ακόμη «αγκάθι» το θέμα των επιδομάτων με όσους εργαζόμενους κάνουν βάρδια.

Η επόμενη συνάντηση προγραμματίστηκε για τη Μεγάλη Δευτέρα χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη σίγουρο ότι θα υπάρξει συμφωνία αφού σύμφωνα με τα σωματεία υπάρχουν θέματα που ακόμη παραμένουν ανοιχτά.

Για την οριστικοποίηση της συμφωνίας τα σωματεία θα ενημερώσουν τις συνελεύσεις των εργαζομένων ανά χώρο δουλειάς όπου δραστηριοποιείται η ΑΓΕΤ Ηρακλής και αφού λάβουν τη σχετική εξουσιοδότηση για τις περαιτέρω κινήσεις.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου