ΤΟΠΙΚΑ

Στο μικροσκόπιο η νοσηλεία νεογνών στην Παιδιατρική του Νοσοκομείου Βόλου

στο-μικροσκόπιο-η-νοσηλεία-νεογνών-στ-290504

Μειώθηκαν οι διακομιδές σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα, αφού τα περισσότερα περιστατικά αντιμετωπίζονται στο Νοσοκομείο

Μεταβλητή και πολύπλοκη είναι η φροντίδα, που απαιτείται για τα άρρωστα νεογνά, που διακομίζονται στο Τμήμα Ενδιάμεσης Νοσηλείας Νεογνών του Νοσοκομείου Βόλου, σύμφωνα με μελέτη που έκανε η Παιδιατρική Κλινική, η οποία παρουσιάστηκε στο παιδιατρικό συνέδριο, που διοργανώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στον Βόλο.

Οι δυσκολίες εντοπίζονται κυρίως στο γεγονός ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για το προσωπικό της Παιδιατρικής να υιοθετήσει και να εφαρμόσει τις νέες συστάσεις και τακτικές για τη νοσηλεία νεογνών, αλλά κυρίως για την επείγουσα διακομιδή τους εκτός Βόλου σε άλλες μονάδες, πιο εξειδικευμένες.

Στόχος της μελέτης είναι η καταγραφή όλων των νεογνών, που εισήχθησαν στο ΤΕΝΝ το 2016 και 2017 και η περιγραφική αποτύπωση των προβλημάτων υγείας που τα συνοδεύουν, σε σχέση με δημογραφικούς και άλλους παράγοντες, καθώς και ο λεπτομερής σχολιασμός όσων χρειάστηκαν διακομιδή διασωληνωμένα.

Συμπερασματικά αποτυπώνεται θετική εικόνα όσον αφορά στις υπηρεσίες που παρέχονται και οι οποίες σύμφωνα με τη μελέτη συμβάλλουν δραστικά ώστε να μειωθούν οι διακομιδές σε άλλα Νοσοκομεία για περαιτέρω θεραπεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το 2016 εισήχθηκαν στο ΤΕΝΝ 131 νεογνά (21,4%) από το σύνολο των 611 γεννήσεων στη Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου. Τα 84 (64,1%) είναι αγόρια, 47 (35,9%) κορίτσια, από τα οποία το 50% ανασφάλιστα. Κύριες αιτίες εισαγωγής τους ήταν διάφορες λοιμώξεις, ίκτερος, αναπνευστική δυσχέρεια, προωρότητα, περιγεννητικό stress, σιτιστικά προβλήματα χειρουργικά προβλήματα κ.ά.

Οι εισαγωγές από τη Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του ΓΝΒ ήταν 98 (74,80%), 9 από ιδιωτικά μαιευτήρια (6,9%), ενώ από το σπίτι στο Νοσοκομείο διακομίστηκαν 24 νεογνά (18,3%).

Από το σύνολο των νεογνών στο Τμήμα, διακομίστηκαν τα 25 (19,03%) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας χωρίς να διασωληνωθούν, ενώ για επτά ακόμη νεογνά κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή σε άλλα πιο εξειδικευμένα Νοσοκομεία.

Αντίστοιχα τo 2017 εισήχθηκαν στο ΤΕΝΝ 131 νεογνά (21,7%) από το σύνολο των 603 γεννήσεων που έγιναν στο Νοσοκομείο Βόλου. Τα 85 (65%) είναι αγόρια και τα 46 (35%) κορίτσια. Από το σύνολο των νεογνών ανασφάλιστα ήταν 60 (45%).

Κύριες αιτίες εισαγωγής τους και το 2017 ήταν λοιμώξεις, αναπνευστική δυσχέρεια, ίκτερος, προωρότητα, περιγεννητικό stress, σιτιστικά προβλήματα, κεφαλαιμάτωμα, σύνδρομο στέρησης, χειρουργικά προβλήματα κ.ά. Οι περισσότερες εισαγωγές ήταν από τη Μαιευτική – Γυναικολογική του Αχιλλοπουλείου (73,3%, %), 19 νεογνά διακομίστηκαν από ιδιωτικές κλινικές (14,5% %) και από το σπίτι στο Νοσοκομείο διακομίστηκαν για νοσηλεία 16 νεογνά (12,2%).

Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής διαχειρίστηκε πολύ καλά τα περιστατικά, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις διακομιδές τους. Τα νεογνά που χρειάζονται διακομιδή είναι κυρίως αγόρια, με αναπνευστικά προβλήματα που μπορεί να είναι και δευτεροπαθή εξ ιτίας σοβαρής λοίμωξης, περιγεννητικής ασφυξίας, προωρότητας ή συγγενών ανωμαλιών που απαιτούν χειρουργείο.

Σε σχέση με το 2016 οι νεογνικές λοιμώξεις ήταν μειωμένες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 52,63% των νεογνών από τα ιδιωτικά μαιευτήρια διακομίζεται, γιατί η κατάστασή τους είναι βαριά, σύμφωνα με την ίδια μελέτη.

Σημειώνεται, τέλος, πως σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, το 2018 στην Παιδιατρική Κλινική νοσηλεύτηκαν συνολικά 1.059 παιδιά και έφηβοι, ενώ την ίδια περίοδο περισσότερα από 10.000 παιδιά διακομίστηκαν και εξετάστηκαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Τα περισσότερα περιστατικά που νοσηλεύονται ετησίως στον Παιδιατρική Κλινική είναι αναπνευστικά, ενώ στη δεύτερη κατηγορία είναι οι γαστρεντερολογικές ιώσεις και ακολουθούν οι ουρολοιμώξεις.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου