ΤΟΠΙΚΑ

Ομαλό το καλοκαίρι για την Πυροσβεστική

ομαλό-το-καλοκαίρι-για-την-πυροσβεστι-284597

Μία από τις καλύτερες αντιπυρικές περιόδους των τελευταίων χρόνων είναι αυτή που ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, η οποία χαρακτηρίζει το καλοκαίρι που έφυγε ομαλό, καθώς οι πυροσβέστες είχαν με το μέρος τους τις καιρικές συνθήκες και με την αυξημένη ετοιμότητα και επαγρύπνηση που τους διακρίνει αλλά και τη συνδρομή εθελοντών και συναρμοδίων υπηρεσιών κατάφεραν να κατασβήσουν όλες τις πυρκαγιές σε πρώτο στάδιο και να έχουν απτά ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Η Μαγνησία, τόσο η χερσαία όσο και η νησιωτική, πέτυχε να διατηρήσει χωρίς απώλειες -τουλάχιστον μεγάλες- τη δασική της κληρονομιά, καθώς όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς δεν υπήρξαν μεγάλες πυρκαγιές, ούτε γενικότερα πολλά συμβάντα με εξαίρεση το πρωτόγνωρο για τα τοπικά δεδομένα δυστύχημα σε εγκαταλειμμένο εργοστάσιο στη Α’ Βιομηχανική Περιοχή που κόστισε δύο ανθρώπινες ζωές.

«Το 2015 όσον αφορά στην αντιπυρική περίοδο είναι μία από τις καλύτερες χρονιές για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, η οποία δυστυχώς σημαδεύτηκε από τις καταστροφικές πλημμύρες της Σκοπέλου. Δεν είχαμε πυρκαγιές μεγάλης έντασης γεγονός που οφείλεται στην αυξημένη ετοιμότητα των πυροσβεστικών δυνάμεων και την πρόληψη καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Δεν εφησυχάζουμε. Η αντιπυρική περίοδος ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα. Εφαρμόζουμε τον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό όπως ακριβώς προβλέπεται με τις ομάδες εθελοντών να είναι παρούσες όπου χρειάζεται, τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, του Στρατού, του δασαρχείου, της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και του δήμου Βόλου» είπε ο πύραρχος Χαράλαμπος Πόζογλου, Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου.

Χαράλαμπος Πόζογλου, διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου: «Το 2015 όσον αφορά στην αντιπυρική περίοδο είναι μία από τις καλύτερες χρονιές για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, η οποία δυστυχώς σημαδεύτηκε από τις καταστροφικές πλημμύρες της Σκοπέλου»

Ο μέχρι τώρα απολογισμός

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, μεμονωμένες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις. Από σύνολο 374 μόνο οι δώδεκα αφορούσαν σε δασική έκταση, ενώ και οι ζημιές που προκάλεσαν ήταν μικρές.

«Πρωτιά» καταγράφουν για μία ακόμη χρονιά οι αστικές πυρκαγιές με τα συμβάντα που κινητοποιούν τις πυροσβεστικές δυνάμεις να είναι δεκάδες έως και εκατοντάδες.

Αναλυτικά από την αρχή του χρόνου καταγράφηκαν 80 αγροτικές πυρκαγιές, 282 αστικές πυρκαγιές και 12 δασικές πυρκαγιές.

Από πρόθεση

Από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων προκύπτει ότι ένας μεγάλος αριθμός των πυρκαγιών προκαλούνται από πρόθεση. Ειδικά για τις δασικές πυρκαγιές εκεί αποδίδονται, αν όχι όλες, τουλάχιστον η συντριπτική τους πλειοψηφία. Είναι χαρακτηριστικό ότι από σύνολο δώδεκα πυρκαγιών οι έντεκα ήταν από πρόθεση και η μία αποδόθηκε σε φυσικά αίτια.

Αρκετά μεγάλο είναι και το αντίστοιχο ποσοστό για τις αγροτικές με βάση τα στοιχεία για αυτές που η προανάκριση έχει προχωρήσει, για τις οποίες προκύπτει ότι σε ποσοστό πάνω από 50% οι φωτιές προκλήθηκαν από πρόθεση. Η αιτία εκδήλωσης για τις 53 από συνολικά 80 αυτό δείχνει.

Οι αιτίες

Από τη μέχρι στιγμής προανάκριση η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου εξακρίβωσε τα αίτια εκδήλωσης για πάνω από το 50% των πυρκαγιών. Για τις υπόλοιπες η έρευνα συνεχίζεται.

Από αμέλεια προκλήθηκαν οι 18 αγροτικές πυρκαγιές από σύνολο 80, ενώ από πρόθεση οι 53 και τυχαία μία. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπιστωθεί τα αίτια για επτά υποθέσεις.

Οσον αφορά στις αστικές πυρκαγιές, οι 80 από σύνολο 282 προκλήθηκαν από αμέλεια, οι 40 από πρόθεση, άλλες 40 τυχαία και μία από φυσικά αίτια. Για τις υπόλοιπες 120 υποθέσεις η προανάκριση συνεχίζεται.

Για τις δασικές πυρκαγιές τέλος από σύνολο δώδεκα οι έντεκα προκλήθηκαν από πρόθεση και η μία από φυσική αιτία.

Δεν έγιναν ενέργειες

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου κινητοποιήθηκε και για ένα μεγάλο αριθμό περιστατικών πυρκαγιών για τα οποία δεν χρειάστηκε τελικά να παρέμβει. Συνολικά πρόκειται για 58 αστικές πυρκαγιές και εννέα αγροτικές με ελεγχόμενη καύση. Δεκάδες ήταν δε οι κλήσεις για συμβάντα στα οποία τελικά η φωτιά σβήστηκε πριν η πυροσβεστική κάνει ενέργειες.

Οι αντλήσεις υδάτων

Σε μεγάλο αντικείμενο εξελίσσονται οι αντλήσεις υδάτων για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου. Από την αρχή του χρόνου οι πυροσβέστες κλήθηκαν να παρέμβουν σε 200 περιστατικά σ’ όλο το Νομό. Η επικράτηση έντονων βροχοπτώσεων και ο πλημμυρισμός σπιτιών αλλά και δημοσίων κτιρίων κινητοποιεί τις πυροσβεστικές δυνάμεις όποτε παρουσιαστεί ανάγκη να βρίσκονται επί τω έργω. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνδρομές για βοήθεια φτάνουν σε αριθμό το ένα τρίτο των συνολικών περιστατικών, στα οποία καλείται να παρέμβει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Το προσωπικό της Υπηρεσίας

Ικανοποιητικός είναι ο αριθμός των πυροσβεστών στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου. Ο κ. Πόζογλου λέει ότι εξίσου ικανοποιητικά είναι και τα μέσα που διαθέτει. Οπως εξηγεί από το ΕΣΠΑ δόθηκαν τρία οχήματα με δεξαμενή χωρητικότητας 500 λίτρων στις Σποράδες, καθώς επίσης και από ένα όχημα χωρητικότητας 2,5 τόνων, ενώ επιπλέον η Σκόπελος και η Σκιάθος προμηθεύτηκαν οχήματα χωρητικότητας 4 τόνων. Στην Αλόννησο χορηγήθηκε ένα όχημα μεταφοράς προσωπικού.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου προμηθεύτηκε ένα πυροσβεστικό όχημα με χωρητικότητα δεξαμενής 4 τόνων, ενώ αναμένει ακόμη ένα με δεξαμενή χωρητικότητας 1,5 τόνου.

Οσον αφορά στα ελαστικά των οχημάτων, ο κ. Διοικητής λέει ότι αυτά βρίσκονται σε καλή κατάσταση χάρις στις χορηγίες επιχειρήσεων και ιδιωτών και βέβαια τις ενισχύσεις του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, για τις οποίες εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου