ΤΟΠΙΚΑ

Βιωματική δράση εξωστρέφειας

βιωματική-δράση-εξωστρέφειας-279750

Ημερίδα για τη συνοδεία ατόμων με αναπηρία όρασης διοργάνωσαν οι «Μάγνητες Τυφλοί»

«Βασικές αρχές συνοδείας ατόμων με αναπηρία όρασης» ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Ορασης Νομού Μαγνησίας «Μάγνητες Τυφλοί» στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης.

Η ημερίδα ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο της εκπαίδευσης του συστήματος γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille και πλαισιώθηκε από βιωματικές δράσεις εξωστρέφειας, προκειμένου να γίνουν αντιληπτά, στους παριστάμενους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έχοντες αναπηρία όρασης.

Βασικός εισηγητής της ημερίδας ήταν ο Λάμπρος Παρασκευάς, ενεργό μέλος του σωματείου, που ανέλυσε την «Απομυθοποίηση της αναπηρίας και τεχνικές κινητικότητας και συνοδείας τυφλών». Ο συντονισμός της ημερίδας πραγματοποιήθηκε από τη διδάσκουσα – εκπαιδεύτρια Braille και υπεύθυνη εκπαιδευτικών θεμάτων του σωματείου, Σοφία Χαμονικολάου.

Οι συμμετέχοντες προσέγγισαν και κατανόησαν αποτελεσματικότερα την αναπηρία, με βιωματικές δραστηριότητες, που περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, την διέλευση κεντρικών δρόμων της πόλης, πέριξ του Πνευματικού Κέντρου, με κλειστά μάτια και την βοήθεια συνοδού.

Η ημερίδα αποτέλεσε ένα ακόμη σημαντικό βήμα στο πεδίο της άμεσης επικοινωνίας με το ευρύ κοινό, μέσα από πρωτοβουλίες εξωστρέφειας, που περιλαμβάνουν μαθητές αλλά και φοιτητές.

Ενδεικτική των προαναφερθέντων είναι η δραστηριότητα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με τους φοιτητές να γίνονται κοινωνοί των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, κυκλοφορώντας στην πόλη, οι «Μάγνητες τυφλοί».

Σε συνέχεια των ενημερωτικών δράσεων που πραγματοποιούν σε σχολεία και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης, αντιπροσωπεία του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Ορασης Νομού Μαγνησίας «Μάγνητες Τυφλοί» θα επισκεφτεί, στις 11 Δεκεμβρίου, 10.30 το πρωί, το 18ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου. Στόχος της επίσκεψης, είναι να γίνει παρουσίαση του σωματείου και των προβλημάτων που αναζητούν λύση, με την προσβασιμότητα και την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας, σε επίπεδο αντιμετώπισης της αναπηρίας, να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου