ΤΟΠΙΚΑ

Κατασβήστηκε φωτιά στη ΒΙΟΠΑΡ σε άσκηση από την Πυροσβεστική

κατασβήστηκε-φωτιά-στη-βιοπαρ-σε-άσκη-27819

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή η εκπαιδευτική άσκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Β’ ΒΙΠΕ με πυρκαγιά στον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ΒΙΟΠΑΡ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΕ, με έναν εγκλωβισμένο εργαζόμενο, όπως σχετικά προέβλεπε το σενάριο.

Στις 11:15 το πρωί ήχησε συναγερμός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αμεσα κινητοποιήθηκε ισχυρή πυροσβεστική δύναμη. Οι πυροσβέστες έδειξαν ετοιμότητα και κινήθηκαν σε συντονισμό με την ομάδα πυρασφάλειας του εργοστασίου και τους συναρμόδιους φορείς.

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Β’ ΒΙΠΕ Κωνσταντίνος Τσίκας δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος. Οπως είπε, τηρήθηκαν οι χρόνοι, που προέβλεπε η άσκηση, ενώ η ομάδα πυρασφάλειας του εργοστασίου είναι επαρκώς ενημερωμένη και εκπαιδευμένη.

Αμέσως μετά τον συναγερμό ο διοικητής και δύναμη πυροσβεστών της Υπηρεσίας Β’ ΒΙΠΕ Βόλου μετέβησαν στο σημείο αρχικά με δυο υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, ένα βραχιοφόρο και ένα διασωστικό όχημα.

Οπως διαπιστώθηκε σχετικά από τους πυροσβέστες, φωτιά εκδηλώθηκε αρχικά στον μετασχηματιστή λαδιού εξωτερικά του κτιρίου παράγωγης (OPC) και στη συνέχεια πήρε γρήγορα διαστάσεις, καθώς επεκτάθηκε μέσω των καλωδίων στο παρακείμενο ηλεκτροστάσιο.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου συνέδραμε στη συνέχεια με δύναμη πυροσβεστών με ένα υδροφόρο πυροσβεστικό όχημα.

Η εν λόγω επιχείρηση βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την ΠΥ Β’ ΒΙΠΕ Βόλου ως εκ τούτου η μετάβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση.

Παράλληλα κατόπιν της ενημέρωσης προς τη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μαγνησίας αναχώρησε από την ΠΥ Βόλου το ΠΣ 3537 υδροφόρο πυροσβεστικό όχημα 5 προς ενίσχυση.

Αμεσα δόθηκε έμφαση στη διάσωση του εγκλωβισμένου εργαζομένου και τοποθετήθηκαν τα οχήματα έτσι, ώστε να γίνει προσβολή της εστίας της πυρκαγιάς, με προτεραιότητα στην αποφυγή επέκτασης σε παρακείμενους χώρους της επιχείρησης.

Οι πυροσβέστες μετά από προσπάθειες κατάφεραν να εισέλθουν στον καιόμενο χώρο, να προβούν στην κατάσβεση και να βρουν τον εργαζόμενο, τον οποίο μετέφεραν με φορείο σε πλήρωμα ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ.

Στη συνέχεια και μετά από προσπάθειες η πυρκαγιά στο σύνολο της σβήστηκε σε όλους τους χώρους και ακολούθησαν ενέργειες αποκάθαρσης και σβησίματος των τελευταίων εστιών της πυρκαγιάς.

Ο κίνδυνος πέρασε και επήλθε πλήρης κατάσβεση όλων των καιόμενων χώρων και αντικειμένων.

Στην εκπαιδευτική άσκηση συμμετείχε πλήρωμα ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ, ενώ ήταν στο σημείο η προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας Βασιλική Νταφοπούλου και ο υποδιοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ρήγα Φεραίου Κωνσταντίνος Κοίλιας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου