ΤΟΠΙΚΑ

500 ευρώ σε εισιτήρια πληρώνουν μαθητές των ΕΠΑΛ

500-ευρώ-σε-εισιτήρια-πληρώνουν-μαθητές-277732

Υπόμνημα για τη δωρεάν μετακίνησή τους κατέθεσε η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας

Εως και 500 ευρώ κάθε χρόνο σε εισιτήρια δαπανούν μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων της Μαγνησίας για να πηγαινοέρχονται στο σχολείο για τα μαθήματά τους. Πρόκειται για δυσβάστακτο οικονομικό κόστος για τις οικογένειες των μαθητών, οι οποίοι αναγκάζονται να αλλάζουν έως και δύο λεωφορειακές γραμμές καθ’ οδόν για το σχολείο. Με υπόμνημά της προς το Υπουργείο Παιδείας η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας επαναφέρει το αίτημα της δωρεάν μετακίνησης των μαθητών το χαρτζιλίκι των οποίων, σχεδόν 55 ευρώ τον μήνα εξανεμίζεται στις μετακινήσεις.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Δ.Ε. Μαγνησίας Σωκράτη Σαβελίδη, μαθητές των ΕΠΑΛ που δεν είναι κατανεμημένα χωροταξικά όπως τα γενικά λύκεια, αλλά οι μαθητές τα επιλέγουν με βάση την ειδικότητα που τους ενδιαφέρει, πρέπει να διανύουν καθημερινά αποστάσεις τεσσάρων χιλιομέτρων. Η μετακίνηση με λεωφορεία είναι δαπανηρή ωστόσο δεν μπορούν να καλύψουν πεζή την απόσταση καθώς χάνουνπολύτιμο χρόνο και επιπλέον επέρχεται κόπωση πριν καν μπουν στις σχολικές αίθουσες.

Στο υπόμνημά του ο κ. Σαβελίδης επικαλείται διαμαρτυρίες γονέων και μαθητών οι οποίοι αισθάνονται ότι αντιμετωπίζονται μεροληπτικά έναντι των μαθητών του Μουσικού Σχολείου, ενώ χαρακτηρίζει το κόστος των μετακινήσεων αντικίνητρο για τη φοίτηση των μαθητών στην επαγγελματική εκπαίδευση.

Ο ίδιος αναφέρεται και στο πρόβλημα που προκαλείται για μαθητές που αποκτούν το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης εφόσον φοιτήσουν στο πλησιέστερο στον τόπο κατοικίας τους ΕΠΑΛ, το χάνουν όμως αν η ειδικότητα που τους ενδιαφέρει είναι σε άλλο ΕΠΑΛ και κατευθυνθούν εκεί. Δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης δεν έχουν ούτε όσοι έχουν αποφοιτήσει από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσης και θέλουν να φοιτήσουν σε ΕΠΑΛ για να αποκτήσουν άλλη ειδικότητα. «Αποδεχόμαστε πληθώρα παραπόνων από γονείς και μαθητές, οι οποίοι θεωρούν ότι η φοίτηση για την απόκτηση ειδικότητας αποτελεί συνέχεια των σπουδών τους οι οποίες στοχεύουν στην απόδοση δυνατοτήτων άμεσης ένταξης των μαθητών στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, διατείνονται ότι αποτελεί μεροληπτική αντιμετώπισή τους έναντι των αντιστοίχων μαθητών των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων – Λυκείων», σημειώνει ο κ. Σαβελίδης.

Ο ίδιος προτείνει ειδική νομοθετική ρύθμιση ώστε οι μαθητές των ΕΠΑΛ να μεταφέρονται δωρεάν στα σχολεία τους, ανεξαρτήτως χιλιομετρικής απόστασης της κατοικίας τους από το σχολείο. Προτείνει ακόμη το μέτρο της δωρεάν μετακίνησης να ανεξαρτητοποιηθεί από την έννοια της ύπαρξης πλησιέστερου ΕΠΑΛ, για την α’ τάξη και τον τομέα, αλλά να συναρτηθεί με την υπεύθυνη ηλεκτρονική δήλωση του γονέα για την πρόθεσή του, ο μαθητής, να φοιτήσει στο πλησιέστερο ΕΠΑΛ το οποίο διαθέτει την ειδικότητα επιθυμίας του.

Τέλος, προτείνεται το μέτρο της δωρεάν μετακίνησης να επεκταθεί και στους μαθητές των ΕΠΑΛ οι οποίοι φοιτούν για την απόκτηση πρώτης ή δεύτερης ειδικότητας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου