ΤΟΠΙΚΑ

Μουσεία προσβάσιμα σε όλους

μουσεία-προσβάσιμα-σε-όλους-266941

Το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα, είναι οι δύο χώροι πολιτισμού στο Βόλο, που άνοιξαν για πρώτη φορά τις πύλες τους σε άτομα με αναπηρία όρασης. Το Αθανασάκειο προσφάτως με τις απτικές διαδρομές που σχεδίασε σε συνεργασία με τους «Μάγνητες Τυφλούς» και περιλάμβανε αντικείμενα λατρείας από την προϊστορία μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή, τα οποία είχαν τη δυνατότητα να αγγίξουν και άρα να γνωρίσουν άτομα με αναπηρία όρασης και το Τσαλαπάτα προ πενταετίας με τη φιλοξενία της μεταφερόμενης έκθεσης «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» που είναι προσβάσιμη και από άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Ρεπορτάζ: ΡΑΝΙΑ ΜΑΝΑΣΗ

Το Αθανασάκειο έχει ήδη προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα. Εχει καταθέσει προς έγκριση στο υπουργείο Πολιτισμού, αίτημα για την ένταξη της συγκεκριμένης δράσης στο πρόγραμμα λειτουργίας, προκειμένου ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τα άτομα με αναπηρία όρασης να έχουν πρόσβαση στο μουσείο. Η απτική διαδρομή θα συνοδευτεί εφόσον εγκριθεί και από μικρές παρεμβάσεις στο εσωτερικό του μουσείου, με τη δημιουργία οδηγών τυφλών αλλά και με την τοποθέτηση πάγκων για τη φιλοξενία των αντικειμένων κυρίως αντιγράφων.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά στο περιθώριο του συνεδρίου «Πολιτισμός και Ειδική Αγωγή», που ξεκίνησε χθες στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου έγινε προβολή της ταινίας του Π. Βούλγαρη «Μικρά Αγγλία», την οποία μπορούν να παρακολουθήσουν τόσο τυφλοί όσο και κωφοί, ενώ το παρών έδωσαν και εκπρόσωποι μουσείων που παρουσίασαν τις δράσεις τους.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος, Βασίλη Αργυρόπουλο, τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί Χώροι δεν είναι καθολικά προσβάσιμοι στα άτομα με αναπηρίες.

Βασίλης Αργυρόπουλος: «Τα μουσεία του χθες και του σήμερα δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα. Εχουν γίνει σημαντικά βήματα τα οποία μάλιστα συντελούν στην καταπολέμηση της κοινωνικής ανισότητας» (φώτο: Ράνια Μανασή)

Ωστόσο όπως επεσήμανε ο ίδιος έχει παρατηρηθεί ότι από τη δεκαετία του ’90 και μετά έχουν πάρει στα σοβαρά το θέμα της προσβασιμότητας. «Αλλαξε η νοοτροπία και η αντίληψη της κοινωνίας περί ίσων ευκαιριών, η τεχνολογία έχει απογειωθεί και όλοι βρέθηκαν προ των ευθυνών τους. Ταυτόχρονα υπάρχουν πολλά χρηματοδοτικά προγράμματα μέσω Ε.Ε. που ενισχύουν το συγκεκριμένο τομέα και λόγω οικονομικής κρίσης αλλά και δυσκολιών πολλοί προσανατολίζονται προς αυτή την κατεύθυνση, της προσέλκυσης ατόμων με αναπηρίες στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους», ανέφερε ο κ. Αργυρόπουλος.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, εκδόθηκε εγχειρίδιο που αποτελεί έναν πολύτιμο οδηγό στα χέρια όσων θέλουν να κάνουν τους χώρους τους καθολικά προσβάσιμους σε όλους. «Τα μουσεία του χθες και του σήμερα δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα. Εχουν γίνει σημαντικά βήματα τα οποία μάλιστα συντελούν στην καταπολέμηση της κοινωνικής ανισότητας», ανέφερε ο κ. Αργυρόπουλος.

Σήμερα, η ημερίδα θα συνεχιστεί με τη διενέργεια εργαστηρίων στα οποία μπορούν να συμμετέχουν φορείς που το επιθυμούν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου