ΤΟΠΙΚΑ

Βοήθεια από το Συνήγορο του Παιδιού ~ Ζήτησαν διευθυντές σχολείων του Βόλου

βοήθεια-από-το-συνήγορο-του-παιδιού-ζή-26658

Για την αντιμετώπιση κρουσμάτων μαθητών με παραβατική συμπεριφορά ή θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας

Συνάντηση για πρώτη φορά με το βοηθό του Συνήγορου του Πολίτη για τα δικαιώματα του παιδιού είχαν χθες διευθυντές γυμνασίων και λυκείων του νομού. Κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας ή παραβατικής συμπεριφοράς μαθητών απασχολούν πλέον την καθημερινότητα των εκπαιδευτικών, οι οποίοι πολλές φορές νιώθουν ανήμποροι να αντιμετωπίσουν συμβάντα με παιδιά για τα οποία αδιαφορούν οι ίδιοι οι γονείς.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας, τα περιστατικά μαθητών – θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας ή παιδιών που εκδηλώνουν παραβατική συμπεριφορά στο σχολείο, είναι σύμφωνα με τον υπεύθυνο λειτουργίας του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων, Αντώνη Πλαγερά, μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού ανά σχολικό έτος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υφίστανται ως περιστατικά που απασχολούν την καθημερινότητα των σχολείων, με τους εκπαιδευτικούς να έχουν δίλημμα για το πώς θα πρέπει να τα χειριστούν.

Η συνάντηση με το συνήγορο του παιδιού, κ. Γιώργο Μόσχο αλλά και τον εισαγγελέα ανηλίκων Βόλου, αποτέλεσε αίτημα των ίδιων των διευθυντών των σχολικών μονάδων της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσχο, σε πανελλήνιο επίπεδο, ελάχιστοι μαθητές βρίσκονται έγκλειστοι στις φυλακές για παραβατικές συμπεριφορές, περίπου 10 περιστατικά σε όλη τη χώρα και ακόμη μικρότερος είναι ο αριθμός των παιδιών στα οποία επιβάλλονται αναμορφωτικά μέτρα και βρίσκονται στο μοναδικό Ιδρυμα Αγωγής Ανηλίκων στη χώρα που εδρεύει στο Βόλο.

Παρ’ όλα αυτά σύμφωνα με τον κ. Μόσχο, η οικονομική κρίση, η ανεργία, η ανασφάλεια και οι αλλαγές που δημιουργούν αβεβαιότητα στην κοινωνία, έχουν επίπτωση στους μαθητές, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντάσεις στα σχολεία.

«Οι εκπαιδευτικοί επιχειρούν να διαχειριστούν τα περιστατικά εντός της σχολικής μονάδας με τη λήψη παιδαγωγικών μέτρων. Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις που καθιστούν αναγκαία της συνδρομή της δικαιοσύνης. Κι αυτό γιατί πρόκειται για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις ευθύνες των ίδιων των γονέων που σε αρκετές περιπτώσεις αδιαφορούν απέναντι στις κλήσεις που δέχονται από τους εκπαιδευτικούς», σημείωσε ο κ. Μόσχος, καλώντας τους εκπαιδευτικούς να προειδοποιούν τους γονείς για την ανάληψη των ευθυνών τους. «Ο εισαγγελέας έχει διπλό ρόλο: να προστατεύσει τα δικαιώματα του παιδιού αλλά και εφόσον κρίνει ότι δεν εποπτεύεται σωστά να επιβάλλει οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο εις βάρος των γονέων που είναι αντιμέτωποι ακόμη και με ποινικές διώξεις», πρόσθεσε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου