ΤΟΠΙΚΑ

Νέα επίθεση από αδέσποτα

νέα-επίθεση-από-αδέσποτα-2653

Νέα επίθεση από αδέσποτα είχαμε προχθές το βράδυ κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης κάθε εβδομάδα ποδηλατοδρομίας, στο Βόλο, βάζοντας και πάλι επί τάπητος το ζήτημα που έχει να κάνει με τα επιθετικά σκυλιά, που επιτίθενται σε ανυποψίαστους συμπολίτες που κυκλοφορούν αμέριμνοι στους δρόμους ή στα πάρκα της πόλης.

Οι νέες επιθέσεις βάζουν επί τάπητος τις ευθύνες και της σημερινής Δημοτικής Αρχής, η οποία επιμένει ότι το πρόβλημα με τις επιθέσεις, δεν έχει να κάνει με τα αδέσποτα, αλλά με δεσποζόμενα τα οποία γίνονται αδέσποτα μετά την αδυναμία φύλαξης και φροντίδας τους από τους ιδιοκτήτες. Όποια και αν είναι η αλήθεια, η πραγματικότητα δεν αλλάζει, όπως αποδείχθηκε και προχθές το βράδυ…

Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, κάθε Τετάρτη, στην πιο κεντρική πλατεία του Βόλου, την Πλατεία Αγίου Νικολάου, λίγο μετά τις 9 το βράδυ, συγκεντρώνονται δεκάδες ποδηλάτες για την καθιερωμένη ποδηλατοδρομία τους. Τη διαδρομή κάθε φορά ακολουθούν, όπως λένε οι καταγγέλλοντες, 5- 6 σκυλιά, που ενώ όταν είναι μόνα τους είναι ήσυχα όταν όμως μαζεύονται περισσότερα, λειτουργούν ως αγέλη, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ακεραιότητα όλων όσων συμμετέχουν στην ποδηλατοδρομία.

Οι ποδηλάτες καταγγέλλουν ότι προχθές στις 9 το βράδυ, λίγο μετά το τέλος της ποδηλατοδρομίας, δύο αδέσποτα από την αγέλη των σκύλων, έριξαν κάτω τον οδηγό δικύκλου και τον δάγκωσαν. Το ένα μάλιστα τον δάγκωσε δύο φορές, ενώ ήταν τόσο βίαιη η επίθεσή τους που του έσκισαν και το παντελόνι. Όπως προσθέτουν, αν δεν παρενέβαιναν άλλοι ποδηλάτες προς βοήθεια του άτυχου συμπολίτη, είναι αβέβαιο ποια θα ήταν η τελική κατάληξη. Ανάλογο επεισόδιο σημειώθηκε και πριν από δύο εβδομάδες σε ανάλογη περίπτωση, τονίζουν οι καταγγέλλοντες.

Όπως επισημαίνουν ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε και την περασμένη Τετάρτη σκυλιά έριξαν οδηγό δικύκλου που εργάζονταν ως delivery. Φοβόμαστε μήπως κάποια στιγμή σημειωθεί κάποιο ατύχημα από ξαφνικό αναγκαστικό ελιγμό αυτοκινήτου ή ποδηλάτου, τονίζουν οι καταγγέλλοντες.

Οι ποδηλάτες τονίζουν ότι ανάλογα φαινόμενα συμβαίνουν συχνά σε διάφορα σημεία της πόλης, γι΄ αυτό και ζητούν από το Δήμο να αναλάβει τις ευθύνες του, να τα περισυλλέξει για να τα μεταφέρει στο Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων στα Μελισσιάτικα.

Επερώτηση

Από την πλευρά του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Απόστολος Παντσάς δήλωσε ότι κατανοεί απόλυτα το πρόβλημα και σημειώνει ότι ο Δήμος σχεδιάζει επέκταση του καταφυγίου που λειτουργεί στις Γλαφυρές (Κάπουρνα).

Είναι χαρακτηριστικό πως απαντώντας σε σχετική επερώτηση των δημοτικών συμβούλων Γ. Μουλά, Νίκου Νομικού και Νίκου Χαυτούρα, σχετικά με τα «προβλήματα των αδέσποτων σκύλων και την εξάπλωση της λύσσας στο Δήμο Βόλου» ο Αντιδήμαρχος Απόστολος Παντσάς ενεχείρισε γραπτώς στους επερωτώντες, την παρακάτω απάντηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας :

«Ο πλημμελής εμβολιασμός των δεσποζόμενων ζώων και η εγκατάλειψή τους από τους ιδιοκτήτες τους, αποτελεί μείζον ζήτημα για την τοπική κοινωνία. Ο Βόλος έχει περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των αδέσποτων τα οποία στο συντριπτικό τους ποσοστό είναι εμβολιασμένα για τη λύσσα χάρις στο πρόγραμμα εμβολιασμών και στειρώσεων. Το 2012 φιλοξενήθηκαν στο καταφύγιο 973 σκυλιά. Έγιναν 400 στειρώσεις, 3 ευθανασίες, 400 αποπαρασιτώσεις, φιλοξενήθηκαν 55 κουτάβια και έγιναν 90 υιοθεσίες.

Όλα τα παραπάνω νούμερα δείχνουν ότι το καταφύγιο δουλεύει στο μέγιστο δυνατό βαθμό, με ελάχιστο κόστος για το κοινωνικό σύνολο, μέγιστο μέρος του οποίου εκταμιεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Φαινομενικές εξάρσεις υφίσταται εποχιακά, σε συνάρτηση με τη συμπεριφορά των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, οι οποίοι αφενός επιτρέπουν και πολλαπλασιάζονται τα ζώα τους και αφήνουν τα κουτάβια στους δρόμους και αφετέρου, πολλές φορές, τα εγκαταλείπουν, όταν συναντούν δυσκολίες. Λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων λύσσας στη Βόρειο Ελλάδα πολύ έγκαιρα, το φθινόπωρο του 2012, με τη βοήθεια των φιλοζωικών οργανώσεων και νομικών, κάναμε σεμινάρια επιμόρφωσης των δημοτικών αστυνομικών, τυπώσαμε πληροφοριακό υλικό και οργανώσαμε ενημερωτική καμπάνια για τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις που έχει κάθε συμπολίτης μας, που είναι ιδιοκτήτης ζώου με βασικό ζητούμενο την ενημέρωση των συμπολιτών μας για την ανάγκη του σωστού εμβολιασμού των ζώων ούτως ώστε να μην εμφανιστούν κρούσματα λύσσα. Μετερχόμαστε όλων των μέσων που μας δίνει η νομοθεσία, εξαντλούμε κάθε δυνατότητα διεκδίκησης από τη μεριά της πολιτείας, λύσεων, που θα καλύψουν καλύτερα το θέμα των αδέσποτων, με σεβασμό στη φιλοζωική ιδέα και την πόλη .Είμαστε βέβαιοι ότι τα μέτρα που λαμβάνουμε θα βάλουν επιτέλους σε μια σειρά ένα καυτό πρόβλημα, του οποίου μέχρι τώρα απλώς εχρηματοδοτείτο η διαχρονική του ύπαρξη και οι «ανελαστικές» ανάγκες επίλυσής του. Εμείς δρομολογήσαμε μία σε βάθος χρόνου, κατά το δυνατόν, επίλυση του θέματος των αδέσποτων και εστιαστήκαμε ταυτόχρονα το σημαντικό πρόβλημα που μπορούν να δημιουργήσουν τα δεσποζόμενα ζώα με τον πλημμελή εμβολιασμό τους», τόνισε ο αντιδήμαρχος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου