ΤΟΠΙΚΑ

Απαντήσεις στην εισαγγελέα δίνουν οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας

απαντήσεις-στην-εισαγγελέα-δίνουν-οι-258838

Απαντήσεις στην Εισαγγελία Ανηλίκων Βόλου για τους μαθητές, οι οποίοι από την έναρξη του σχολικού έτους δεν έχουν κάνει μάθημα ούτε για μία ώρα στο σχολείο καλούνται να δώσουν σήμερα οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Η εισαγγελέας Ανηλίκων Βόλου με έγγραφό της την περασμένη Παρασκευή και στον απόηχο των δημοσιευμάτων του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, ζήτησε από τους διευθυντές εκπαίδευσης στοιχεία για τους μαθητές που βρίσκονται εκτός σχολικών αιθουσών επειδή οι γονείς τους αρνούνται να εφαρμόσουν τα μέτρα προστασίας έναντι του κορονοϊού και παράλληλα αναζητά ευθύνες για τη μη ενημέρωση της Δικαιοσύνης για την αποστέρηση ανηλίκων από το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση. Η διορία που έδωσε η εισαγγελέας στους διευθυντές προκειμένου να απαντήσουν εκπνέει σήμερα το μεσημέρι.

Ολες τις προηγούμενες ημέρες, οι διευθυντές εκπαίδευσης με έγγραφό τους προς τα σχολεία αναζήτησαν τυχόν επιπλέον μαθητές οι οποίοι απουσιάζουν από το σχολείο με ευθύνη των γονιών τους και αναλυτικές εκθέσεις από τους διευθυντές σχολικών μονάδων για τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί.

Εως και χθες το μεσημέρι δεν είχαν προκύψει επιπλέον περιστατικά μαθητών που απουσιάζουν συστηματικά από το σχολείο. Στη Μαγνησία, υπάρχουν πέντε μαθητές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι οποίοι δεν έχουν κάνει μάθημα ούτε για μία ώρα από τον περασμένο Σεπτέμβριο και ένας ακόμη μαθητής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο οποίος δεν έχει πατήσει στο σχολείο από πέρυσι.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι διευθυντές καλούνται να πείσουν τους γονείς να επιτρέψουν στα παιδιά τους να παρακολουθούν μαθήματα και σε περίπτωση που η συνεχής επικοινωνία δεν αποδώσει καρπούς, θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τους συμβούλους σχολικής ζωής, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Για τις συγκεκριμένες ενέργειες δεν ορίζονται σαφή χρονοδιαγράμματα, ενώ ως ύστατη λύση είναι η αναφορά στην Εισαγγελία, όπου όμως μέχρι στιγμής προσέφυγε μόνο ένας από τους έξι συνολικά, διευθυντής δημοτικού σχολείου του Βόλου και μάλιστα στον απόηχο της παρέμβασης της εισαγγελέα.

Από τις εκθέσεις που θα καταθέσουν οι διευθυντές εκπαίδευσης, η εισαγγελέας θα κρίνει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου τα παιδιά να επιστρέψουν στο σχολείο και στα μαθήματά τους.

Επιπτώσεις από την κοινωνική απομόνωση

Πέραν των νομικών διαδικασιών, η ανησυχία του εκπαιδευτικού κόσμου είναι τα ίδια τα παιδιά που παραμένουν εκτός σχολείου.

«Το ζητούμενο είναι να πειστούν οι γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Τι χρωστούν παιδιά να παραμένουν τρεις μήνες εκτός σχολείου; Δεν είναι το θέμα ότι χάνουν μαθήματα. Αυτά μπορούν να αναπληρωθούν. Απευθύνουμε έκκληση στους γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο και θα υπάρξει ειδική παιδαγωγική μέριμνα για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. Το σπουδαιότερο όμως είναι οι επιπτώσεις που θα υπάρχουν στην ψυχοσύνθεση των παιδιών από την κοινωνική τους απομόνωση», σχολίασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλης Μούσιος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου