ΤΟΠΙΚΑ

Βιωματικό σεμινάριο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

βιωματικό-σεμινάριο-περιβαλλοντικής-257824

Από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας

Στο πλαίσιο της εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας οργάνωσε βιωματικό σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Τοπικής Ιστορίας με θέμα «Ψωμί, ελιά κι αραδιαστά πιθάρια» στο Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου.
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου αυτού η υπεύθυνη προγραμμάτων της ΔΔΕ Μαγνησίας, Κυριακή Δανιηλίδου ξενάγησε τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στον οικισμό του σιδηροδρομικού σταθμού της Ανω Γατζέας. Μια πραγματικά εμπεριστατωμένη αλλά και βιωματική στο έπακρον ξενάγηση καθώς οι εναλλαγές του καιρού (ψιλόβροχο, πυκνή βροχή,λιακάδα) έδιναν μια διαφορετική κάθε φορά αίσθηση του τοπίου. Το τρενάκι του Πηλίου έμπαινε και έβγαινε στο σιδηροδρομικό σταθμό εκτελώντας τα δρομολόγια του και δίνοντας την αφόρμηση για νέες προσεγγίσεις στην ομιλήτρια. Η νοερή απεικόνιση αλλά και οι φωτογραφίες στο σταθμό σε ταξίδευαν σε άλλες εποχές.

Παραπλεύρως του σταθμού σε παραδοσιακό φούρνο μετά από ενδελεχή ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας του από τον Γ. Γαλανόπουλο και την κατάλληλη προεργασία άρχισαν να ψήνονται τα υπέροχα όπως αποδείχτηκε λιόψωμα που παρουσία των παρευρισκομένων εκπαιδευτικών ζύμωσε με τέχνη αλλά και χιούμορ η συνάδελφος Μαρία Σπαντιδάκη. Από την οποία ακούστηκαν και φράσεις που διέσωσαν μνήμες όπως αυτή της γιαγιάς της που έλεγε πως το ψωμί είναι σαν τα μωρά και η μάνα είναι το προζύμι που βοηθάει να μεγαλώσουν.

Στη συνέχεια στο φιλόξενο χώρο του Μουσείου Ελιάς ο Διευθυντής του Πρώτου Γυμνασίου Βόλου Γιάννης Καραφέρης έδειξε με ιδιαίτερα αναλυτικό τρόπο την παρασκευή σαπουνιού με την ψυχρή μέθοδο.

Ακολούθησε η παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που προσφέρει το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου από την υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιωάννα Κωστούλα με την ενεργό υποστήριξη της Βασιλικής Δημητρίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου