ΤΟΠΙΚΑ

«Δυσκολία» στη μεταφορά μέρους του ΤΣΜΕΔΕ στον Ενιαίο Φορέα

δυσκολία-στη-μεταφορά-μέρους-του-τσ-25637

Ελπίδες ότι μέρος του ΤΣΜΕΔΕ θα μείνει ανεξάρτητο και αυτοδιαχειριζόμενο παρά τη μεταφορά του ασφαλιστικού ταμείου στον Ενιαίο Φορέα δίνει στο ΤΕΕ η δυσκολία που φέρεται να αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στο θέμα της εγγυοδοσίας και της Τράπεζας Αττικής.

Στη σύσκεψη των προέδρων των ΤΕΕ την Παρασκευή στην Αθήνα, στην οποία συμμετείχε και η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα, υπήρξε ανεπίσημη ενημέρωση για το θέμα, καθώς με απόφαση του ανώτα- του οργάνου της Αντιπροσωπείας το ΤΕΕ έχει διακόψει τις συνομιλίες με το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η συνάντηση επισήμανε ότι κρίνεται έως αδύνατη η μεταφορά στον Ενιαίο Φορέα οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως είναι οι εγγυητικές επιστολές και το Μετοχολόγιο της Τράπεζας Αττικής, καθώς τα κεφάλαιά του Ενιαίου Φορέα θα ανακεφαλαιοποιούνται με κεφάλαια της κρατικής επιχορήγησης.

Η συνάντηση, η οποία αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα που αφορούν στις κινητοποιήσεις, υπογράμμισε, όπως είπε η κ. Καπούλα, ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες το ΤΣΜΕΔΕ να μετατραπεί σε Νέο Φορέα, διατηρώντας μέρος της περιουσίας του για να μπορεί και να εκδίδει εγγυητικές και να διαχειρίζεται και την Τράπεζα.

Η εξέλιξη αυτή κρίνεται θετική από τους μηχανικούς, οι οποίοι βέβαια συνεχίζουν αμετακίνητοι τις κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την απόσυρση του 38,45% επί του καθαρού εισοδήματος υπέρ του ασφαλιστικού φορέα, καθώς εκτιμάται ότι αυτό θα οδηγήσει τους επαγγελματίες σε έξοδο από τον κλάδο.

«Αυτήν την περίοδο με την έντονη τραπεζική κρίση και το κλειστό τραπεζικό σύστημα λόγω capital controls θα δημιουργούταν πρόβλημα με την έκδοση εγγυητικών επιστολών προς τους εργολήπτες», είπε η κ. Καπούλα, τονίζοντας ότι: «για εμάς είναι κρίσιμο να μπορεί το ΤΣΜΕΔΕ σε οποιαδήποτε νέα μορφή ασφαλιστικού φορέα να καλύπτει ταυτόχρονα την εγγυοδοσία και τα δημόσια έργα».

Οι μηχανικοί συνεχίζουν της κινητοποιήσεις με την αποχή από τα τεχνικά συμβούλια και τους διαγωνισμούς ενάντια στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου