ΤΟΠΙΚΑ

Ομιλία Αν. Τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Παπανάτσιου κατά τη συζήτηση στη Βουλή του Προϋπολογισμού 2022

ομιλία-αν-τομεάρχη-οικονομικών-του-συ-255840

Την ομιλία της στη Βουλή ξεκίνησε η Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α Κατερίνα Παπανάτσιου με εκτενή αναφορά στην αλαζονεία της Κυβέρνησης και την προσκόλλησή της στα ψέματα. Σε σχέση με την πανδημία η Βουλευτής διερωτήθηκε αν πρόκειται να απαντήσει επιτέλους η ΝΔ για τι συμβαίνει με την πρόσφατη μελέτη σχετικά με τις αντοχές των ΜΕΘ, σημειώνοντας ότι είναι απαράδεκτα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα! Ο Πρωθυπουργός γνώριζε και ψεύδονταν στη Βουλή;

Ψέματα για την πανδημία, ψέματα και για την οικονομία. Έφτασε στο σημείο πριν λίγο καιρό ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τη χώρα στα μνημόνια. Απίστευτη διαστρέβλωση της ιστορίας. Η Κυβέρνηση της ΝΔ να μιλά για τη χρεωκοπία, όταν η ίδια και η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια.

«Προσπαθείτε τώρα να πείσετε όλη την αντιπολίτευση ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι αυτό που φαίνεται. Πως δεν υπάρχει μείωση δαπανών συνολικά, και κυρίως για την υγεία και τις κοινωνικές παροχές», ανέφερε η Βουλευτής. Η αλήθεια όμως είναι μία.

Συζητάμε έναν προϋπολογισμό, ο οποίος αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων στήριξης και μηδενίζει τα μέτρα παροχής ρευστότητας που έχουν άμεση επίπτωση τόσο σε πολίτες όσο και σε επιχειρήσεις. Η μείωση των δαπανών αγγίζει τα 5 δις συνολικά, ενώ από τα έκτακτα μέτρα αφαιρούνται γύρω στα 12 δις. Παράλληλα, είναι προφανές ότι μειώνονται και οι δαπάνες για την υγεία και οι μεταβιβάσεις στα Νοσοκομεία.

Για την αύξηση του πληθωρισμού και τις ανατιμήσεις η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει κάποιο σχέδιο, ούτε και διάθεση, μιας και τόσο από τις δηλώσεις, όσο και από τον προϋπολογισμό, τα μέτρα είναι τόσο αποσπασματικά και ελάχιστα, ενώ δεν θα επιφέρουν καμία διαφορά για τους πολίτες. Το προσαυξημένο επίδομα θέρμανσης, η επιδότηση ρεύματος και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, δεν θα φτάσουν για να ανατρέψουν τις ανατιμήσεις σε τρόφιμα και ενέργεια.

Η ΝΔ έχει να αναμετρηθεί με 3 βασικά σημεία. Το ένα είναι η Πανδημία.

Διαχειριστικά έχει αποτύχει, και αυτό κάνει τη ρητορική της θριαμβολογίας της ακόμα πιο εξοργιστική. Έχουμε πάνω από 100 νεκρούς τη μέρα και η Κυβέρνηση μειώνει τις δαπάνες για αναλώσιμα, τις δαπάνες για την υγεία.

Το δεύτερο είναι η ακρίβεια. Κι εδώ κανένας σχεδιασμός, κι εδώ ψέματα. Ψέματα για τις δικές μας προτάσεις και συστάσεις ψυχραιμίας για τους πολίτες, λέγοντας πως το φαινόμενο είναι παροδικό. Έχουμε φτάσει έτσι σε μια πρωτοφανή, όσο και αφόρητη πραγματικότητα, με αλυσιδωτές ανατιμήσεις τον Οκτώβριο σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, στο φυσικό αέριο 132%, το πετρέλαιο θέρμανσης 46%, τα καύσιμα 22%, το ρεύμα 19%.

Το τρίτο είναι η κοινωνική συνοχή που πλήττεται και συνδυάζεται με τις παραπάνω παραμέτρους. Κι εδώ η ΝΔ απέτυχε. Σήμερα, πάνω από ένας στους τέσσερις πολίτες, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Η Κυβέρνηση επιμένει να λέει ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα ενισχύσει την οικονομία, αλλά δεν απαντά στο πως θα συνεχίσουν οι συμπολίτες μας να καταναλώνουν όταν δεν βγάζουν ούτε το μήνα με τις αυξήσεις και τα χρέη. Αρνείται την αύξηση των μισθών και το μετριασμό των ΕΦΚ που προτείναμε. Δεν προχωρά σε καμία ουσιαστική ρύθμιση των χρεών της πανδημίας με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα, αλλά επιμένει ότι «όλα τα κάνει καλά».

«Ο Ελληνικός λαός βασανίζεται από τις αυξήσεις, από την πανδημία, από την αβεβαιότητα για το σήμερα και το αύριο και η Κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να αυτοθαυμάζεται. Πλήρης αδιαφορία για την τύχη των πολιτών, πλήρης διαστρέβλωση και ψέματα παντού, ακόμη και από τα έδρανα της Βουλής. Είναι η πιο κυνική και ανάλγητη Κυβέρνηση που έχει γνωρίσει ο τόπος και αυτή είναι μια αλήθεια που δε κρύβεται, όσα εκατομμύρια κι αν μοιράσει στα ΜΜΕ. Γιατί αυτή την αλήθεια ο ελληνικός λαός τη βιώνει καθημερινά.»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου