ΤΟΠΙΚΑ

Ερχεται χιονιάς στη Μαγνησία

ερχεται-χιονιάς-στη-μαγνησία-255685

Χιονοπτώσεις στα ορεινά φέρνει η «Ζηνοβία» – Χιονισμένη αυλαία για το 2019 στον Βόλο

Κατακόρυφη πτώση του υδραργύρου και χιονοπτώσεις στα ορεινά, αλλά και στην πόλη του Βόλου φέρνει το νέο κύμα κακοκαιρίας με την κωδική ονομασία «Ζηνοβία», που αναμένεται να κάνει αισθητή την παρουσία του στην εκπνοή του χρόνου, θέτοντας σε αυξημένη επιφυλακή τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και των Δήμων.

Σε παγωμένο κλοιό εισέρχεται σταδιακά η Μαγνησία, με τα πρώτα φαινόμενα, αρχικά χιονόνερο στα ορεινά, να μετατρέπονται σε χιόνι στη διάρκεια της νύχτας, όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Θεοφάνης Τακούδης, υπεύθυνος του μετεωρολογικού σταθμού «Αλέξανδρος Τακούδης».

Αύριο Κυριακή οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν και σε χαμηλότερα υψόμετρα και θα διαρκέσουν μέχρι και μεθαύριο το απόγευμα. «Περιμένουμε να χιονίσει και μέσα στον Βόλο, στο διάστημα από Κυριακή προς Δευτέρα, χωρίς, ωστόσο, να σημειωθούν ιδιαίτερα προβλήματα στην πόλη», είπε ο κ. Τακούδης.

Τα φαινόμενα θα είναι κατά περιόδους έντονα σε Κεντρικό, Νότιο Πήλιο και την Οθρυ, με τη χιονόπτωση να επεκτείνεται πέραν των ορεινών και σε ημιορεινές περιοχές, με τις μέγιστες τιμές στον Βόλο να κυμαίνονται μεταξύ 3 και 5 βαθμών Κελσίου στην πόλη, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένεται αρνητικό πρόσημο.

Βελτίωση αναμένεται ουσιαστικά από το μεσημέρι της Τρίτης, ενώ την Τετάρτη, ανήμερα την Πρωτοχρονιά, ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, μετά την αποχώρηση της «Ζηνοβίας», με τη θερμοκρασία να σημειώνει άνοδο, φθάνοντας τους 7 με 8 βαθμούς Κελσίου.

Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρικών φαινομένων κοινοποίησε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, προειδοποιώντας για αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και θυελλώδεις ανέμους στο Βόρειο Αιγαίο εντάσεως 7 με 8 Μποφόρ, οι οποίοι θα πνέουν τοπικά έως και 9 Μποφόρ αύριο Κυριακή.

Χιόνια και μέσα στον Βόλο

Χιονισμένη αναμένεται να είναι η αυλαία του 2019 για τον Βόλο. Από αύριο το βράδυ προς μεθαύριο Δευτέρα ξημερώματα αναμένεται λευκή εισβολή ακόμη και μέσα στην πόλη, σύμφωνα με τις προγνώσεις από τον μετεωρολογικό σταθμό της 111 Πτέρυγας Μάχης Νέας Αγχιάλου.

Ο χιονιάς έχει θέσει σε πλήρη ετοιμότητα τις υπηρεσίες του Δήμου Βόλου για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων, που θα προκύψουν. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας του Δήμου Βόλου, αντιδήμαρχο Καθαριότητας Γιώργο Πράττο, έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες του προσωπικού και άπαντες επέστρεψαν στα πόστα τους.

«Εχει ενημερωθεί ο δήμαρχος και με εντολή του είμαστε σε επιφυλακή στο 100%», ανέφερε ο κ. Πράττος.

Από σήμερα το πρωί οι αντλίες του Δήμου Βόλου θα πέσουν στη θάλασσα στο λιμάνι της πόλης για τον εφοδιασμό των υδροφόρων. Συνολικά 5 μικρά και 2 μεγάλα φορτηγά θα γεμίσουν τις δεξαμενές τους με αλατόνερο και τα υπόλοιπα μηχανήματα θα είναι stand by. Θα υπάρχουν επίσης σε ετοιμότητα 3 μεγάλες και 2 μικρές αλατιέρες. Σε επιφυλακή θα είναι ιδιοκτήτες τόσο αποχιονιστικών μηχανημάτων, όσο και υδροφόρων.

«Ολη η δύναμη της Υπηρεσίας Καθαριότητας, που είναι η Υπηρεσία αιχμής σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως επίσης και προσωπικό από την Υπηρεσία Πρασίνου, αλλά και από τις Τεχνικές Υπηρεσίες θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των φαινομένων», σημείωσε ο κ. Πράττος τονίζοντας ότι και στις δημοτικές ενότητες υπάρχει πλήρης ετοιμότητα και στα δημαρχιακά καταστήματα υπάρχει άφθονη ποσότητα αλατιού για να προμηθεύονται οι πολίτες.

Αναμένεται επίσης να ανακοινωθούν οι τηλεφωνικοί αριθμοί στους οποίους θα απευθύνονται δημότες για να αναφέρουν τυχόν προβλήματα.

Συστάσεις από την Περιφέρεια

Με αφορμή τη ραγδαία επιδείνωση των καιρικών φαινομένων από απόψε Σάββατο το βράδυ η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας συστήνει στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις, στους χώρους παραμονής και αναψυχής και να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας.

Σε περιπτώσεις ανάγκης οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες (Αστυνομία τηλ. 100, Πυροσβεστική τηλ. 199).

ΕΛ. ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου