ΤΟΠΙΚΑ

«Τέλος στα παραμάγαζα στο ΠΑΣΟΚ» τόνισε ο Στ. Ξεκαλάκης από το Βόλο

τέλος-στα-παραμάγαζα-στο-πασοκ-τόνι-255142

Με αρκετή δόση επικριτικών σχολίων για τη θητεία Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ, κριτική στη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και προτάσεις για το πώς μπορεί το ΠΑΣΟΚ- Δημοκρατική Συμπαράταξη να επανασυνδεθεί με την κοινωνία, ήταν διανθισμένη η χθεσινή ομιλία του νέου γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Στέφανου Ξεκαλάκη, στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η Ν.Ε του κόμματος στο δημαρχείο του Βόλου.

Παρουσία πολιτευτών του ΠΑΣΟΚ, μελών και ψηφοφόρων ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ μίλησε για την πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι αυτή τη φορά τα λάθη του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν και ότι η νέα δομή του κόμματος θα βασίζεται σε αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των ηγετικών κλιμακίων και των οργανώσεων βάσης του κόμματος.

Ο κ. Ξεκαλάκης ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός με την προηγούμενη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με πολλές αιχμές κυρίως για την κατάσταση που παρέλαβε η Φώφη Γεννηματά από τον προκάτοχό της Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο νέος γραμματέας δεν δίστασε να μιλήσει για νεκρές οργανώσεις, για μία διαλυμένη Χαριλάου Τρικούπη όπου κυριαρχούσαν οι προσωπικές αντιπαραθέσεις και πολιτικές. «Το ΠΑΣΟΚ και η Χαριλάου Τρικούπη έτσι όπως την ξέρατε δεν υπήρχε. Όλα θύμιζαν Κρανίου Τόπος. Ένα χάος που προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο κ. Ξεκαλάκης, χαρακτηρίζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου, με βάση τα παραπάνω δεδομένα που περιέγραψε, ικανοποιητικό εάν και «απειροελάχιστο-όπως είπε- για τους στόχους του ΠΑΣΟΚ.

Αφησε σοβαρές αιχμές για τον τρόπο που λειτουργούσε το κόμμα, κάνοντας λόγο για «οργανώσεις παραμάγαζα βουλευτών και δημάρχων», μίλησε για αποσαθρωμένες κομματικές οργανώσεις αλλά και για τη μιζέρια που κυριαρχούσε στο χώρο και υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να επανακτήσει το χαμένο έδαφος, να «χτιστεί ξανά η κομματική συνείδηση». Υποσχέθηκε θεσμική και συλλογική λειτουργία στο κόμμα και κάλεσε τα μέλη του κόμματος να συσπειρωθούν σε αυτή τη νέα αρχή, τονίζοντας ότι: «είναι στο χέρι μας να πραγματώσουμε τα όνειρά μας».

Ο κ. Ξεκαλάκης επίσης επέκρινε το ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι κυβερνάει με τη χειρότερη Δεξιά λαϊκής κοπής, άφησε αιχμές ότι διακατέχεται από άκρατο κρατισμό και καρεκλολαγνεία.

Υποστήριξε επίσης ότι επιχειρεί να χειραγωγήσει τα ΜΜΕ και την κοινή γνώμη, έκανε λόγο για «σκληρούς ιδεολήπτες που συνυπάρχουν με ότι πιο τυχοδιωκτικό και αμοραλιστικό, που προέρχονταν από το χώρο μας και ευτυχώς έφυγαν», απέδωσε στον πρωθυπουργό «αλαζονεία της εξουσίας» και επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να μην περιμένει να πέσει σαν ώριμο φρούτο ο ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας δημόσιο διάλογο με τα άλλα προοδευτικά κόμματα «πριν -όπως ανέφερε- επιβληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά».

Αισιοδοξία για το νέο ξεκίνημα… αλλά

Στις τοποθετήσεις τους στελέχη του κόμματος κατέθεσαν μεν προβληματισμούς τους για την επόμενη μέρα, διατηρώντας, ωστόσο, την αισιοδοξία τους ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί και πάλι να κυριαρχήσει στο χώρο του προοδευτισμού, καθώς αποτελεί τον κορμό της δημοκρατικής παράταξης.

Στο πνεύμα αυτό ο Κώστας Πόπωτας, στέλεχος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει τη δική του πολιτική ατζέντα και να μην ετεροπροσδιορίζεται, να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της σοσιαλδημοκρατίας, προχωρώντας μπροστά, ενώ μιλώντας με παραβολές υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επιλέξει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δίνονται και να δημιουργήσει νέα ερείσματα στην κοινωνία για να ξαναγίνει με προσπάθεια πλειοψηφικό ρεύμα ξανά στην κοινωνία.

Ο υποψήφιος βουλευτής Γ. Σακκόπουλος ζήτησε να δημιουργηθεί ένα μόνιμο forum διαλόγου μεταξύ ηγεσίας, βουλευτών, υποψηφίων βουλευτών και κόμματος, έτσι ώστε να συνδιαμορφώνεται η πολιτική στρατηγική, ενώ ο υποψήφιος βουλευτής Γιάννης Αναστασίου υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει από το ΠΑΣΟΚ σχέδιο εξόδου από την κρίση με σύγχρονα επιχειρήματα που θα απαντά στα προβλήματα και το οποίο θα επικοινωνήσουν τα στελέχη στην κοινωνία με δυναμισμό. Οι τοποθετήσεις μελών συνεχίστηκαν μέχρι αργά το μεσημέρι.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου