ΛΑΡΙΣΑ

Αποχή από κάθε συμβολαιογραφική πράξη ξεκινούν οι συμβολαιογράφοι

αποχή-από-κάθε-συμβολαιογραφική-πράξ-254332

Σε αποχή από κάθε συμβολαιογραφική πράξη προχωρεί ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας από την 1η Ιανουαρίου και έως την Κυριακή 12 Ιανουαρίου.

Οι συμβολαιογράφοι ζητούν την αναβολή εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ) επί δίμηνο και να επιβεβαιωθεί – διευκρινιστεί ότι σύμφωνα με την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 13 του Ν.1521/1950 ο συμβολαιογράφος ευθύνεται για την ορθή και μόνο συμπλήρωση της δήλωσης και δε θα ευθύνεται καθ’ οιανδήποτε ερμηνεία για την επιλογή φύλλου υπολογισμού ή συντελεστών υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας.

Μεταξύ άλλων, ζητούν να ελέγχονται πειθαρχικά όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ το διεκδικητικό τους πλαίσιο περιλαμβάνει σειρά αιτημάτων σχετικά με τις διατάξεις περί ΕΝΦΙΑ.

Με την αποχή οι συμβολαιογράφοι διεκδικούν να επαλειφθεί η διάταξη της παρ. 6 του άρθρου 54Α του Ν.4174/2013 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 36 παρ. 2 του Ν.4646/2019 περί φορολογικής ταυτότητας, να καταργηθούν τα πρόστιμα σε βάρος των συμβολαιογράφων, να εκλογικευθεί ο τρόπος συμπλήρωσης του εντύπου Ε9 και να καταργηθούν οι άχρηστες υπεύθυνες δηλώσεις του άρθρου 54Α του Ν. 4174/2013.

Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας στηλιτεύει τη στάση της Πολιτείας, όσον αφορά τον τρόπο θεσμοθέτησης και διατήρησης των διατάξεων περί του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

«Ενώ η Πολιτεία έχει διακηρύξει επανειλημμένα δια των εκάστοτε νομίμων εκπροσώπων της ότι η θέσπιση του ΕΝΦΙΑ [όπως και άλλων βέβαια νομοθετημάτων] έγινε πρόσκαιρα και μόνο, λόγω των κρίσιμων οικονομικών συνθηκών που αντιμετώπιζε η χώρα μας κατά το χρόνο θέσπισής του, εν τούτοις σήμερα η Πολιτεία, όχι μόνο δεν προχωρεί στην κατάργησή του (και στη θέσπιση ενδεχόμενα ενός άλλου δικαιότερου τρόπου φορολόγησης της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων), αλλά «επενδύει» και «χτίζει» κατά ένα μεγάλο μέρος τη δημοσιονομική της πολιτική πάνω στον ΕΝΦΙΑ», αναφέρει στην απόφασή του για την αποχή.

Επιστέγασμα της πολιτικής αυτής ήταν και η πρόσφατη ψήφιση του Ν. 4646/2019, με τον οποίο η Πολιτεία δίνει τη χαριστική βολή στον Ελληνα Συμβολαιογράφο», προσθέτει μεταξύ άλλων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου