ΤΟΠΙΚΑ

Καταδίκη για τα νεκρά ζώα από το Τριμελές πλημμελειοδικείο Βόλου

καταδίκη-για-τα-νεκρά-ζώα-από-το-τριμελ-254314

Για τις συνθήκες φιλοξενίας των αδέσποτων

Ποινή φυλάκισης δύο ετών μετατρέψιμη προς 10 ευρώ ημερησίως με έφεση που να έχει αναστέλλουσα δύναμη και χρηματικό πρόστιμο ύψους 7.000 ευρώ επέβαλε το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου στον ανάδοχο του Δημοτικού Καταφυγίου για παράβαση του Νόμου περί Αδέσποτων 1039/12.

Με πρόταση του εισαγγελέα ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος σύμφωνα με το κατηγορητήριο, σύμφωνα με το οποίο, ενώ είχε νομική υποχρέωση ως υπεύθυνος λειτουργίας του Καταφυγίου να φροντίζει τα αδέσποτα, ωστόσο στις 18 Οκτωβρίου 2015 διαπιστώθηκε ότι προέβη σε κακή μεταχείριση των ζώων που φιλοξενούνταν στο κυνοκομείο.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις κατηγορίες, δεν είχε το κατάλληλο προσωπικό, τις τεχνικές υποδομές, τον εξοπλισμό και δεν τηρούσε τους κανόνες ευζωίας καθώς δεν μερίμνησε για την κτηνιατρική εξέταση των ζώων, δεν εξασφάλισε κατάλληλες συνθήκες καταλύματος και δεν διέθετε το κατάλληλο προσωπικό τόσο για την καθαριότητα όσο και για τη φροντίδα των ζώων με αποτέλεσμα τα αδέσποτα να είναι υποσιτισμένα, να πάσχουν από ασθένειες και ορισμένα εξ αυτών να πεθάνουν.

Κατά την ακροαματική διαδικασία εξετάστηκαν τρεις μάρτυρες. Οι δύο μάρτυρες κατηγορίας ήταν η πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου Βόλου «Κόσμος και Φύση» Φλωρίκα Τσιρογιάννη και εθελόντρια φιλόζωος, ενώ η τρίτη μάρτυρας υπεράσπισης του κατηγορουμένου εθελόντρια φιλόζωος που βοηθάει στη λειτουργία του Καταφυγίου.

Στην απόφαση του Αυτοφώρου εκτός από την εξέταση των μαρτύρων σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι φωτογραφίες από τα νεκρά ζώα έξω από το Καταφύγιο οι οποίες χαρακτηρίστηκαν φρικιαστικές. Ειδική αναφορά έγινε για αδέσποτο ράτσας Μεγάλος Δανός με τους μάρτυρες κατηγορίας να το αναγνωρίζουν ως φιλοξενούμενο ζώο του καταφυγίου παλαιότερα.

Να επισημανθεί ότι η δίκη θα συσχετιστεί με την προκαταρκτική εξέταση που διενεργείται προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ευθύνες στις ελεγκτικές αρχές για τις συνθήκες φιλοξενίας των αδέσποτων στο Καταφύγιο.

Επιπλέον, εκκρεμεί να δικαστεί η μήνυση που κατέθεσε ο ανάδοχος κατά της προέδρου της Φιλοζωικής Ομάδας Βόλου Φλωρίκας Τσιρογιάννη και κατά των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλοζωικής για ψευδή και συκοφαντική δυσφήμιση και για ψευδορκία.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου