ΤΟΠΙΚΑ

Σε αποχή οι συμβολαιογράφοι του Βόλου

σε-αποχή-οι-συμβολαιογράφοι-του-βόλου-251684

Ζητούν αναβολή της εφαρμογής για ηλεκτρονικές δηλώσεις Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων

Απέχουν από χθες Τετάρτη 1η Ιανουαρίου οι συμβολαιογράφοι από κάθε συμβολαιογραφική πράξη, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Εκτακτη Γενική Συνέλευση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας την περασμένη Κυριακή.

Η αποχή, η οποία αφορά και στον Βόλο, θα διαρκέσει έως την Κυριακή 12 Ιανουαρίου.

Από τα βασικά αιτήματα των συμβολαιογράφων είναι η αναβολή εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων επί δίμηνο και σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ η απάλειψη της διάταξης της παρ. 6 του άρθρου 54Α του Ν.4174/2013 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 36 παρ. 2 του Ν.4646/2019 περί φορολογικής ταυτότητας.

Μετά από ενδελεχή συζήτηση ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας στηλιτεύει τη στάση της Πολιτείας, όσον αφορά στον τρόπο θεσμοθέτησης και διατήρησης των διατάξεων περί του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Οπως αναφέρει, ενώ η Πολιτεία έχει διακηρύξει επανειλημμένα δια των εκάστοτε νομίμων εκπροσώπων της ότι η θέσπιση του ΕΝΦΙΑ έγινε πρόσκαιρα και μόνο, λόγω των κρίσιμων οικονομικών συνθηκών που αντιμετώπιζε η χώρα κατά το χρόνο θέσπισής του, εν τούτοις σήμερα η Πολιτεία, όχι μόνο δεν προχωρεί στην κατάργησή του, αλλά «επενδύει» και «χτίζει» κατά ένα μεγάλο μέρος τη δημοσιονομική της πολιτική πάνω στον ΕΝΦΙΑ.

Επιστέγασμα της πολιτικής αυτής ήταν και η πρόσφατη ψήφιση του Ν. 4646/2019, με τον οποίο η Πολιτεία δίνει τη χαριστική βολή στον Ελληνα συμβολαιογράφο», σημειώνει.

«Ως συμβολαιογράφοι και έχοντας ανταποκριθεί πλήρως σε όλες τις προκλήσεις που βρέθηκαν μπροστά μας, δηλώνουμε για μία ακόμη φορά ότι μπορούμε να σταθούμε άμεσα και υπεύθυνα δίπλα στην Πολιτεία και σε κάθε αλλαγή του συστήματος φορολογίας ακινήτων, εφόσον αυτή είναι συνυφασμένη με το ρόλο μας και εφόσον η Πολιτεία προτείνει ένα σύστημα δίκαιο και αποτελεσματικό στη λειτουργία του, τόσο για τους πολίτες όσο και για τους καλούμενους, να το εφαρμόσουν συμβολαιογράφους», προσθέτει μεταξύ άλλων ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου