ΤΟΠΙΚΑ

Διεθνή διάκριση έλαβε ο Βολιώτης φωτογράφος Γιάννης Σκοτεινιώτης

διεθνή-διάκριση-έλαβε-ο-βολιώτης-φωτο-251598

Κορυφαία διεθνή διάκριση απονεμήθηκε στον πολυβραβευμένο Βολιώτη φωτογράφο Γιάννη Σκοτεινιώτη, από την FIAP (Federation Internationale de l΄Art Photographique), στο κλείσιμο της φετινής χρονιάς.

Αφορμή για την παραπάνω «χρυσή» διάκριση αποτέλεσε η επιτυχημένη συμμετοχή του, επί σειρά ετών, σε διεθνείς φωτογραφικούς διαγωνισμούς. Συγκεκριμένα, του απονεμήθηκε ο «χρυσός» τίτλος του Excellance FIAP/gold, ο οποίος μεταφράζεται ως εξαιρετικός φωτογράφος της Διεθνούς Φωτογραφικής Ενωσης και τον κατατάσσει στις πρώτες θέσεις των διεθνών φωτογράφων.

Σημαντική στιγμή στην μέχρι τώρα φωτογραφική του πορεία η συγκεκριμένη διάκριση, μια από τις κορυφαίες της διεθνούς φωτογραφικής εταιρείας, με τον ίδιο να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι ο συγκεκριμένος τίτλος προέκυψε ως αποτέλεσμα των βραβείων και των διακρίσεων που έχει λάβει σε βάθος χρόνου, συμμετέχοντας σε διεθνείς φωτογραφικούς διαγωνισμούς.

Ευχάριστη έκπληξη για τον ίδιο η παραπάνω διάκριση, ενώ όπως υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ «είναι ένας υψηλός τίτλος στη σειρά των τίτλων του παραπάνω Διεθνούς Φωτογραφικού Οργανισμού και είναι εξαιρετική η τιμή της οποίας έτυχα. Οταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη φωτογραφία, δεν περίμενα ποτέ να φτάσω σε αυτή τη διάκριση».

Πολύπλευρο ταλέντο

Συντηρητής έργων τέχνης και αγιογράφος, παράλληλα με την φωτογραφική του ενασχόληση, ο Γιάννης Σκοτεινιώτης διετέλεσε προϊστάμενος στο τμήμα συντήρησης της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και συνταξιοδοτήθηκε, μετά από 38χρονη θητεία, με τον βαθμό του επίτιμου προϊστάμενου συντήρησης.

Είναι η πρώτη φορά που απονέμεται, σημειωτέον, ο συγκεκριμένος «χρυσός» τίτλος σε φωτογράφο της περιοχής, με εξίσου σημαντικό το γεγονός ότι οι φωτογραφικές του δημιουργίες που βραβεύτηκαν σε διεθνείς διαγωνισμούς, έχουν ως θέμα τη Μαγνησία και τοπικά γεγονότα.

Παράλληλα η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία της οποίας είναι μέλος ο Γιάννης Σκοτεινιώτης, πρόκειται να κυκλοφορήσει τις πρώτες ημέρες του νέου έτους επετειακό λεύκωμα για τα 70 χρόνια ίδρυσής της, με ασπρόμαυρες φωτογραφίες 70 παλαιών μελών και 70 νεότερων μελών, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και δική του φωτογραφία.

Στο επετειακό λεύκωμα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, φωτογραφίες των Δημήτρη Λέτσιου, του Γεωργίου Σκοτεινιώτη και του Θεοδώρου Γκαβαρδίνα, αλλά και των νεοτέρων όπως ο Νέστορας Φανός και η Ελένη Παπαθανασίου.

Συμμετοχές και διακρίσεις

Πλήθος επιτυχημένων συμμετοχών και διακρίσεων μετρά σε ισάριθμους ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς ο Βολιώτης φωτογράφος και συντηρητής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης.

Πρώτη συμμετοχή του σε πανελλήνιο φωτογραφικό διαγωνισμό της ΕΦΕ, το διάστημα 1976/1977, ενώ το 1984 πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη συμμετοχή του σε διεθνή φωτογραφικό διαγωνισμό στη Γαλλία και το 1977 την πρώτη συμμετοχή του σε ομαδική φωτογραφική έκθεση με την EΦΕ Βόλου.

Εχει συμμετάσχει κατά το παρελθόν σε 10 εκθέσεις φωτογραφίας με ολοκληρωμένες εργασίες σε Βόλο, Λάρισα και Αθήνα.

«Σήμερα είμαι μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας (ΕΦΕ), και των διεθνών φωτογραφικών οργανισμών, της FIAP (Federation Internationale De L’ Art Photographique), της PSA (Photographic Society of America) και της GPU (Global Photographic Union). Στο παρελθόν υπήρξα μέλος της ΕΦΕ Βόλου, της Φωτογραφικής Ομάδας Βόλου και της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου» αναφέρει ο ίδιος.

Χρυσές, αργυρές και χάλκινες διακρίσεις του έχουν απονεμηθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι φωτογραφίες του έχουν βραβευθεί με μετάλλια και επαίνους σε αρκετούς διεθνείς διαγωνισμούς και έχουν γίνει δεκτές σε πολύ περισσότερους, με τις συμμετοχές του να τον έχουν εντάξει στα ετήσια «Who is who» αρκετών ετών της PSA.

Οι μεγαλύτερες διακρίσεις που έλαβε καταγράφηκαν σε διαγωνισμό των Ινδιών ως ο καλύτερος ξένος εκθέτης το 2017, ενώ φωτογραφία του διακρίθηκε ως «Best of show» στις ΗΠΑ το 2015.

Φωτογραφίες του είναι αναρτημένες στις gallery των διεθνών φωτογραφικών σαλονιών αλλά και στις gallery της FIAP και της GPU και δυο περιλαμβάνονται σε έκδοση της ΕΦΕ του 2018 με τον τίτλο «57 φωτογράφοι». Κάθε νέα διάκριση που αποσπά, αποτελεί επιβράβευση του ταλέντου, των κόπων και των προσπαθειών του, με τον ίδιο να συνεχίζει, με την σεμνότητα που τον διακρίνει, την προσωπική του φωτογραφική διαδρομή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου