ΤΟΠΙΚΑ

Τα πρώτα προϊόντα κλωστικής κάνναβης στην Εκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας

τα-πρώτα-προϊόντα-κλωστικής-κάνναβης-245327

Το περίπτερο του Βολιώτικου Συνεταιρισμού ΚΟΙΝΣΕΠ KannaBIO, ο οποίος είναι ο πρώτος στην Ελλάδα που καλλιεργεί και παράγει κλωστική – βιομηχανική κάνναβη, και παράλληλα έχει αρχίσει ήδη την παρασκευή προϊόντων που προέρχονται από κλωστική κάνναβη, όπως έγραψε πρόσφατα ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα.

Η ΚΟΙΝΣΕΠ KannaBIO συμμετείχε στην 1η Έκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) που διοργανώθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, με σκοπό να συστήσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στο ευρύτερο κοινό.

Τα μέλη της συνεταιριστικής οργάνωσης συμμετείχαν στην έκθεση, παρουσιάζοντας τα πρώτα προϊόντα που έχουν παρασκευάσει, όπως τσάι και άλλα αφεψήματα, μπύρα, σπορέλαιο και κηραλοιφές. Η επίσκεψη ωστόσο του πρωθυπουργού στο περίπτερό τους έστρεψε τα «φώτα της δημοσιότητας πάνω τους», αφού πολλά αθηναϊκά ΜΜΕ ασχολήθηκαν εκτεταμένα με το θέμα της παραγωγής προϊόντων κλωστής κάνναβης.

Όπως γράφεται και στη σχετική ανάρτηση που έκαναν στην ιστοσελίδα τους οι εκπρόσωποι της ΚΟΙΝΣΕΠ KannaBIO, ενημέρωσαν τον κ. Αλ. Τσίπρα για τα προϊόντα αλλά και τη γενικότερη λειτουργία του Συνεταιρισμού που έχει έδρα τον Βόλο. Επίσης προσέφεραν στον κ. Αλ. Τσίπρα δείγματα αφεψημάτων που παρασκευάστηκαν από κλωστική κάνναβη.

«Το μέλλον της Ελλάδας είναι η κάνναβη. Αυτό μεταφέραμε σήμερα στον πρωθυπουργό που επισκέφτηκε την έκθεση ΚΑΛΟ στην Τεχνόπολη, και του δώσαμε ένα δείγμα από τα πρώτα ελληνικά βιολογικά προϊόντα κάνναβης (ακατέργαστους ανθούς κάνναβης για χαλαρωτικό τσάι, αιθέριο έλαιο και ανθόνερο)» επισημαίνεται στη σχετική ανάρτηση που έγινε από τους υπευθύνους της στη σελίδα που διατηρεί ο συνεταιρισμός στο Facebook.

Η συγκεκριμένη Κοινωνική Συνεταιριστική Οργάνωση ιδρύθηκε στον Βόλο τον Απρίλιο του 2016. Εκτός από την καλλιέργεια και παραγωγή κλωστικής κάνναβης, προς το παρόν παρέχει και συμβουλευτική υποστήριξη σε όσους βιολογικούς καλλιεργητές θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον συγκεκριμένο τομέα.

Σημειώνεται πως η κλωστική κάνναβη δεν προσφέρεται για ιατρικούς σκοπούς, αφού αποτελεί γεωργικό προϊόν, το οποίο βάσει και των υπουργικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί δύναται να αξιοποιηθεί για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων, από υφαντά και χαρτί, βερνίκια, βαφές, συμπληρώματα διατροφής, αφεψήματα και σπορέλαιο. Αυτό που ωστόσο παραμένει σε εκκρεμότητα είναι η διάθεση των προϊόντων που μπορούν να παραχθούν από την επεξεργασία της. Προς αυτή την κατεύθυνση, προς το παρόν τα μέλη του Κοινωνικού Συνεταιρισμού ΚΟΙΝΣΕΠ KannaBIO, παραμένουν με «δεμένα χέρια» αφού θα χρειαστεί νέα υπουργική απόφαση, η οποία θα θέτει το πλαίσιο των κανόνων που θα διέπουν τον τρόπο αλλά και τους χώρους διάθεσης των προϊόντων.

Σταδιακά πάντως στην αγορά το αμέσως επόμενο διάστημα θα βγούνε: έλαιο σπόρου κάνναβης, αλεύρι, πρωτεΐνη, βρώσιμοι σπόροι, τσάι, ρητίνη και φυσικά εκχυλίσματα αιθέριου ελαίου, ανθόνερο και κηραλοιφές.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου