ΤΟΠΙΚΑ

Καμία συμβολαιογραφική πράξη μέχρι 26 Ιανουαρίου

καμία-συμβολαιογραφική-πράξη-μέχρι-26-ι-240157

Νέα αποχή από τα καθήκοντά τους, μέχρι τις 26 Ιανουαρίου, αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι στη Θεσσαλία σε έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας, συμπεριλαμβανομένων και των συμβολαιογράφων των Πρωτοδικείων Κοζάνης και Γρεβενών.

Η Ενωση αποφάσισε να συνεχιστεί η αποχή από κάθε συμβολαιογραφική πράξη που σχετίζεται με την επισύναψη πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ ή δικαιολογητικού περί μη επισύναψής του, από τη διενέργεια πλειστηριασμών και όσων πράξεων σχετίζονται με υποβολή δηλώσεων και εν γένει από κάθε πράξη που σχετίζεται με υποβολή δηλώσεων ΦΜΑ, δωρεών, γονικών παροχών, κληρονομιών. Κατά τη διάρκειας της αποχής επίσης δεν θα χορηγούνται άδειες.

Από τα βασικά αιτήματα των συμβολαιογράφων είναι η αναβολή εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων επί δίμηνο και σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ η απάλειψη της διάταξης της παρ. 6 του άρθρου 54Α του Ν.4174/2013 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 36 παρ. 2 του Ν.4646/2019 περί φορολογικής ταυτότητας.

«Κόκκινο πανί» για τους συμβολαιογράφους είναι ο νέος νόμος που έφερε αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων.

«Ενώ η Πολιτεία έχει διακηρύξει επανειλημμένα δια των εκάστοτε νομίμων εκπροσώπων της ότι η θέσπιση του ΕΝΦΙΑ έγινε πρόσκαιρα και μόνο, λόγω των κρίσιμων οικονομικών συνθηκών που αντιμετώπιζε η χώρα κατά το χρόνο θέσπισής του, εν τούτοις όχι μόνο δεν προχωρεί στην κατάργησή του, αλλά «επενδύει» και «χτίζει» κατά ένα μεγάλο μέρος τη δημοσιονομική της πολιτική πάνω στον ΕΝΦΙΑ», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, με αφορμή την ψήφιση του Ν. 4646/2019.

«Ως συμβολαιογράφοι και έχοντας ανταποκριθεί πλήρως σε όλες τις προκλήσεις που βρέθηκαν μπροστά μας, δηλώνουμε για μία ακόμη φορά ότι μπορούμε να σταθούμε άμεσα και υπεύθυνα δίπλα στην Πολιτεία και σε κάθε αλλαγή του συστήματος φορολογίας ακινήτων, εφόσον αυτή είναι συνυφασμένη με το ρόλο μας και εφόσον η Πολιτεία προτείνει ένα σύστημα δίκαιο και αποτελεσματικό στη λειτουργία του, τόσο για τους πολίτες όσο και για τους καλούμενους, να το εφαρμόσουν συμβολαιογράφους», καταλήγει ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου