ΤΟΠΙΚΑ

Κατασκεύασαν καραβόσκαρο 4 μέτρων

κατασκεύασαν-καραβόσκαρο-4-μέτρων-238384

Καραβόσκαρο μήκους τεσσάρων μέτρων δημιούργησαν τα παιδιά του ΚΔΑΠ Προσφυγικών, το στόλισαν γιορτινά και με αυτό «ταξίδεψαν» στις γειτονιές της Ν. Ιωνίας προκειμένου να πουν τα κάλαντα…

Εναν διαφορετικό τρόπο, εμπνευσμένο από την ελληνική παράδοση, για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα βρήκαν φέτος τα τμήματα Κεραμικής, Χορωδίας και Μεταλλόφωνου του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ.

Το τμήμα της Κεραμικής με υπεύθυνο τον κεραμίστα Χρήστο Γιαννακόπουλο άφησε για λίγο στην άκρη τον πηλό και εμπνευσμένο από την ελληνική παραδοσιακή ναυπηγική τέχνη κατασκεύασε ένα καραβόσκαρο.

Το καραβόσκαρο, ήταν ένα σκάφος δίστηλο με τετράγωνα πανιά που έπλεε στις θάλασσες από το πρώτο μισό του 19ου αιώνα μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα. Στην κατασκευή του σκάφους μήκους τεσσάρων μέτρων, τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά. Εξοικειώθηκαν με έννοιες όπως ο στάτζος, ο φλόκος, πρίγκος, πρόσθεσαν αμπάρια, άγκυρα και ζωγράφισαν γιορτινά σημαιάκια. Τα πάντα έγιναν με ανακυκλώσιμα υλικά, όπως χαρτόνια, πεπιεσμένο ξύλο.

Την ίδια ώρα, τα άλλα δύο τμήματα Χορωδίας και Μεταλλόφωνου με υπεύθυνη τη μουσικολόγο και συντονίστρια του ΚΔΑΠ Προσφυγικών Ελένη Σταμάτη, έκαναν πρόβες σε κάλαντα παραδοσιακά από τη Δράμα, με τις φωνές τους να συνοδεύουν μουσικά όργανα, τρίγωνα και μεταλλόφωνα.

Την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα, σέρνοντας το καράβι πάνω σε ρόδες και με τα παιδιά να φορούν αγιοβασηλιάτικα σκουφάκια, το ΚΔΑΠ Προσφυγικών, έριξε… άγκυρα στα γραφεία της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ προκειμένου να πει στην πρόεδρο Σοφία Χάλαρη και στο προσωπικό της επιχείρησης τα κάλαντα.

«Ηταν μία ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη. Οι γλυκές παιδικές φωνές και οι ήχοι των μουσικών οργάνων δημιούργησαν μια απερίγραπτη ατμόσφαιρα με τις νοσταλγικές μελωδίες να ενθουσιάζουν και να συγκινούν όλους μας», τόνισε η κ. Χάλαρη η οποία πρόσφερε κεράσματα στα παιδιά και όλοι μαζί αντάλλαξαν ευχές για τις γιορτές.

Το καράβι στις γειτονιές της Ν. Ιωνίας

Την Πέμπτη το απόγευμα, τα παιδιά του ΚΔΑΠ Προσφυγικών, ταξίδεψαν με το καράβι τους, στις γειτονιές της Ν. Ιωνίας προκειμένου να πουν τα κάλαντα. Στη γιορτινή πομπή που ξεκίνησε από την αυλή του ΚΔΑΠ συμμετείχε και η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, Σοφία Χάλαρη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου