ΤΟΠΙΚΑ

Αντικαπνιστικός: Βάζουν τσιλιαδόρους στα καταστήματα!

αντικαπνιστικός-βάζουν-τσιλιαδόρου-238061

Η πιο πιασάρικη απασχόληση επιστρατεύεται στα καφενεία των χωριών, ελέω αντικαπνιστικού

Στην πιο πιασάρικη απασχόληση, ειδικά στα χωριά, αναμένεται να εξελιχθεί ο τσιλιαδόρος έξω από καφενεία και ταβέρνες, ελέω αντικαπνιστικού. Οσοι πίστευαν πως οι εντατικοί έλεγχοι για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου περιορίζονται μόνο στο κέντρο του Βόλου και τη Νέα Ιωνία, όπου βρίσκεται ο κύριος αριθμός των επιχειρήσεων εστίασης, «πλανώνται πλάνην οικτράν».

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ειδικά τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς οι έλεγχοι ήταν εντατικοί, όπως επίσης και οι περιπολίες από αστυνομικούς, οι οποίοι μπορεί την πρώτη φορά να «χαρίστηκαν», διότι δεν «συνελήφθησαν» επ’ αυτοφώρω να καπνίζουν, απηύθυναν όμως προειδοποιήσεις ότι την επόμενη το πρόστιμο θα «πάει σύννεφο».

«Αν βγεις έξω στην πλατεία και δεις τα πρόσωπα από τους μαγαζάτορες, είναι για να τους λυπάσαι», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ επαγγελματίας στον χώρο της εστίασης σε χωριό του κάμπου, όπου πλέον σχεδόν καθημερινά γίνονται έλεγχοι για να διαπιστωθεί αν εφαρμόζεται ή όχι ο αντικαπνιστικός.

Ουζερί, καφενεία, ταβέρνες, σνακ μπαρ και καφετέριες έχουν μπει στο στόχαστρο των ελέγχων και οι δικαιολογίες ότι «καπνίζει το τζάκι» ή η σόμπα δεν λειτουργούν πλέον αποτρεπτικά. Για αυτό και οι πιο θεριακλήδες έχουν επινοήσει τους τσιλιαδόρους, οι οποίοι ανά πάσα στιγμή μόλις δουν περιπολικό στο χωριό σπεύδουν να δώσουν σήμα.

«Οπως πάει η δουλειά, θα γυρίσουμε στα παλιά τα χρόνια. Θα ευδοκιμούν πλέον επαγγέλματα που έχουν ξεχαστεί. Βλέπω το πιο πιασάρικο επάγγελμα αυτή τη στιγμή να γίνεται του τσιλιαδόρου. Τι να κάνουν οι μαγαζάτορες; Τον σπιτονοικοκύρη τι να του πουν; Οτι λόγω τσιγάρου δεν συμπληρώνουν τα λεφτά πλέον για να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους»; συμπλήρωσε ο ίδιος έντονα προβληματισμένος.

Ελεγχοι και στα ταξί

Θα πρέπει να σημειωθεί η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου δεν περνά μόνο από την εστίαση, αλλά και σε άλλους κλάδους. Αυτοκινητιστές του Βόλου τις τελευταίες μέρες δέχτηκαν επίσης έλεγχο την ώρα που μάλιστα είχαν επιβάτες στο ταξί, εκτελώντας δρομολόγιο από Βόλο για Νέα Ιωνία. Ευτυχώς στο ταξί ήταν όλοι «άκαπνοι». Ούτε θέλει να σκέφτεται ο Μ.Σ. τι θα μπορούσε να έχει συμβεί αν ο ίδιος που είναι καπνιστής είχε υποπέσει στο λάθος. «Υπάρχουν πελάτες μας, που, παλαιότερα ενώ περίμεναν να αποβιβαστούν, στο ταξί κάπνιζαν. Τους επέτρεπα να το απολαύσουν με τα παράθυρα ανοιχτά. Τώρα ούτε λόγος. Δεν μπορούμε καλά – καλά να βγάλουμε τα έξοδα της βάρδιας, είναι για να πληρώνουμε πρόστιμα;», αναρωτήθηκε ο ίδιος σε συνομιλία με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Σημειώνεται πως τα πρόστιμα είναι τσουχτερά για όσους καπνίζουν σε λεωφορεία και ταξί, αλλά και για εκείνους που καπνίζουν στο αυτοκίνητο ενώ την ίδια στιγμή επιβαίνουν παιδιά. Συγκεκριμένα εάν κάποιος «συλληφθεί» να καπνίζει μέσα σε αυτοκίνητο ενώ επιβαίνουν παιδιά κάτω των 12 ετών και είναι είτε οδηγός, είτε συνοδηγός, κινδυνεύει με πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ. Στην περίπτωση που κάποιος καπνίζει σε αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης τότε το πρόστιμο διπλασιάζεται, φτάνοντας τις 3.000 ευρώ. Παράλληλα όσοι οδηγοί ταξί και λεωφορείων καπνίζουν μέσα στα οχήματα, θα χάνουν το δίπλωμά τους για έναν μήνα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου