ΤΟΠΙΚΑ

Μιχάλης Ζουμπουλάκης: Αν δεν ξεπεράσουμε το πρόβλημα της πανδημίας, δύσκολα θα μπορέσει να αποκατασταθεί η οικονομία

μιχάλης-ζουμπουλάκης-αν-δεν-ξεπεράσο-236314

Διεύρυνση της φτώχειας και μάλιστα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χειμερινής περιόδου διαβλέπει ο καθηγητής Μεθοδολογίας και Ιστορίας Οικονομικής Σκέψης του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μιχάλης Ζουμπουλάκης. Ο φετινός χειμώνας σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα είναι απλώς δύσκολος, αλλά θα οδηγήσει το 30% των Ελλήνων, που σήμερα ζει στο όριο της φτώχειας, κάτω από αυτό.

Οπως τονίζει ο κ. Ζουμπουλάκης αν δεν ξεπεράσουμε την πανδημία του κορονοϊού, η οικονομία δεν θα μπορέσει να αποκατασταθεί. Μάλιστα οι επόμενες ημέρες χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρως κρίσιμες. «Το κρίσιμο είναι τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Από την εξέλιξη της πανδημίας και τον αριθμό των καθημερινών μολύνσεων θα δοκιμαστούν οι αντοχές του ΕΣΥ και κατ’ επέκταση φοβάμαι ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, θα εφαρμοστούν πριν την Πρωτοχρονιά. Αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο σε μια πολύ μεγάλη μερίδα της οικονομίας και κυρίως στους επιχειρηματίες εστίασης και τους εργαζόμενους σε αυτές, που περιμένουν τις γιορτινές ημέρες για να δουλέψουν και θα χάσουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους», εξηγεί ο καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών.

Η μείωση των εσόδων εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους ζωής, αναμένεται να φέρουν 3 στους 10 που ζουν στο όριο της φτώχειας, κάτω από αυτό και μάλιστα μέσα στον επόμενο ένα μήνα.

Ηδη, τα νοικοκυριά παραλαμβάνουν λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου που είναι αυξημένοι κατά 200% τουλάχιστον εξαιτίας της αύξησης του κόστους ενέργειας. «Ο κόσμος δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή των λογαριασμών και θα δημιουργηθούν νέα χρέη και κίνδυνος διακοπών παροχών», σημειώνει.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Εξαιτίας της αύξησης του κόστους ενέργειας και των μεταφορών, αλλά και των ελλείψεων που υφίστανται λόγω καθυστερήσεων στην παραγωγή εξαιτίας του κορονοϊού, αυξάνονται και οι τιμές βασικών αγαθών που φθάνουν στο ράφι για τον καταναλωτή. Τον περασμένο Νοέμβριο σύμφωνα με τον κ. Ζουμπουλάκη ο πληθωρισμός ήταν αυξημένος κατά 4,8% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020 και στο τέλος του τρέχοντος μήνα θα ξεπεράσει το 5%.

«Δυστυχώς αν δεν ξεπεράσουμε το πρόβλημα της πανδημίας δύσκολα θα μπορέσει να αποκατασταθεί η οικονομία», υπογραμμίζει ο ίδιος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου