ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς ρεύμα από πέρυσι τα Χριστούγεννα 57 νοικοκυριά στον Βόλο

χωρίς-ρεύμα-από-πέρυσι-τα-χριστούγενν-236233

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα από πέρυσι τα Χριστούγεννα τουλάχιστον βρίσκονται 57 νοικοκυριά στον Δήμο Βόλου. Πρόκειται για οικογένειες, αλλά και μεμονωμένα άτομα, που καλούνται να ζουν με τα φώτα κλειστά, μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στις κύριες κατοικίες τους εξαιτίας οφειλών τους προς τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πρόβλημα αποκαλύπτεται από τον αριθμό των αιτήσεων που έχουν δεχθεί οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Βόλου για την απόδοση του εφάπαξ οικονομικού βοηθήματος, προκειμένου να μπορέσουν να πληρώσουν τις οφειλές τους στις εταιρείες ηλεκτροδότησης και τα φώτα να ανάψουν ξανά στα σπιτικά τους.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης Βόλου Αποστόλη Ζαρκάδα – Βεργή, από τον περασμένο Αύγουστο, βρίσκεται σε εξέλιξη νέο πρόγραμμα για την παροχή εφάπαξ οικονομικού βοηθήματος για την επανασύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας νοικοκυριών που έχουν ανάγκη. Από τον περασμένο Αύγουστο έως και σήμερα έχουν κατατεθεί συνολικά 57 αιτήσεις πολιτών, που ζουν χωρίς ρεύμα εδώ και έναν περίπου χρόνο. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα παροχής εφάπαξ οικονομικού βοηθήματος αφορά σε περιπτώσεις νοικοκυριών τα οποία έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτροδότησης λόγω οφειλών έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Με την ένταξή τους στο πρόγραμμα οι οικογένειες ή τα μεμονωμένα άτομα αποπληρώνουν τα χρέη τους προς τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας και τα νοικοκυριά τους επανασυνδέονται με το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ανάσα για νοικοκυριά που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε βασικές υποχρεώσεις.

Το πρόγραμμα είχε τρέξει και στο παρελθόν ανακουφίζοντας μερικές δεκάδες νοικοκυριών στον Δήμο Βόλου, πάνω από 200.

Δικαιούχοι

Ο κ. Ζαρκάδας Βεργής υπογραμμίζει ότι το πρόγραμμα συνεχίζει να «τρέχει» και μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις πολίτες στους οποίους έγινε διακοπή ηλεκτροδότησης έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Οι αιτήσεις εξετάζονται από επιτροπή που έχει συσταθεί.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του ειδικού αυτού βοηθήματος επανασύνδεσης είναι τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος (έως 9.000 ευρώ το χρόνο για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, ποσό που προσαυξάνεται μέχρι τα 31.500 ευρώ για πολυμελείς οικογένειες και με επιπλέον προσαυξήσεις για άτομα με αναπηρία, ανάγκη χρήσης ιατρικών συσκευών για μηχανική υποστήριξη κ.ά.) Ισχύουν επίσης περιουσιακά κριτήρια.

Το ύψος του εφάπαξ βοηθήματος καθορίζεται ανάλογα με το ύψος της οφειλής. Το σύνολο της οφειλής καλύπτεται όταν αυτή:

-δεν ξεπερνά τις 6.000 ευρώ,

-το 75% από 6.001-9.000 ευρώ,

-το 50% από 9.001 – 12.000 ευρώ και

-το 30% από 12.000 ευρώ και πάνω.

Το υπόλοιπο ποσό ρυθμίζεται σε άτοκες μηνιαίες δόσεις, το πλήθος των οποίων ορίζεται από τον εκάστοτε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Αιτήσεις υποβάλλονται στο Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Βόλου (Κοινωνική Πρόνοια – 2ας Νοεμβρίου 129).

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου