ΤΟΠΙΚΑ

«Στήνουν την εστίαση στο απόσπασμα» δηλώνει ο Στέφανος Στεφάνου

στήνουν-την-εστίαση-στο-απόσπασμα-δ-236195

«Στήνουν την εστίαση στο απόσπασμα» η αντίδραση του προέδρου του Συλλόγου Ιδιοκτητών Αναψυκτηρίων, Μπαρ και Εστιατορίων Μαγνησίας, Στέφανου Στεφάνου, στο άκουσμα των νέων μέτρων, που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τα οποία θα ισχύουν εκτός απροόπτου από τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, η εστίαση θα λειτουργεί έως τις 12 τα μεσάνυχτα, δεν θα υπάρχουν όρθιοι και στα τραπέζια το όριο θα είναι έξι άτομα, ενώ σε περίπτωση που παρατηρηθεί μη τήρηση των μέτρων, η μουσική θα κόβεται.

«Περιμέναμε τρία τριήμερα στις γιορτές για να συγκεντρώσουμε λίγα χρήματα να μπορέσουμε να τακτοποιήσουμε τις υποχρεώσεις μας από τη στιγμή που δεν έχουμε καμία άλλη στήριξη. Τα Χριστούγεννα σε γενικές γραμμές δουλέψαμε καλά, καλύτερα το κέντρο, πιο πεσμένα τα καταστήματα περιφερειακά, την Πρωτοχρονιά ελπίζουμε να δουλέψουμε καλά, αλλά χάνουμε το τριήμερο των Φώτων», ανέφερε ο κ. Στεφάνου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κλείσιμο της εστίασης στις 12 τα μεσάνυχτα, δεν θα συμβάλλει θετικά στην υγειονομική εικόνα της περιοχής. «Το μέτρο είναι δοκιμασμένο. Πάλι θα τρέχουμε να πιούμε τον καφέ μας, να φάμε σε ένα εστιατόριο και από τις 11:30 το βράδυ θα ξεκινά η εκκένωση των χώρων εστίασης και θα γεμίζουν ξανά τα πάρκα και οι πλατείες. Χάνουμε τη δυνατότητα να δουλέψουμε λίγο παραπάνω και να κερδίσουμε σε τζίρους», σημείωσε ο πρόεδρος της εστίασης.

Οι μεγαλύτεροι «χαμένοι» του μεταμεσονύχτιου λουκέτου θα είναι τα μπαρ και τα κλαμπ. «Τι θα κάνουν με το ωράριο, τι θα κάνουν με τους εργαζόμενους που έχουν προσλάβει; Ο ίδιος προβληματισμός ισχύει και για τα καφέ – μπαρ. Προσλάβαμε εργαζόμενους με συγκεκριμένους όρους. Τι θα κάνουμε; Θα μειώσουμε ωράριο; Θα τους απολύσουμε;», τονίζει.

Το τρίωρο που κόβεται από την εστίαση είναι ζωτικής σημασίας τόσο για επιχειρήσεις, όσο και για εργαζόμενους σε αυτές, καθώς μειώνοντας το ωράριο λειτουργίας, μειώνονται οι τζίροι για τους καταστηματάρχες και η απασχόληση για τους εργαζόμενους.

«Ηδη με τα μέτρα που ισχύουν οι τζίροι είναι πεσμένοι πάνω από 50%. Δεν αντέχουμε άλλο. Θα υπάρξουν αντιδράσεις. Δεν υπάρχει καμία λογική σε αυτό το μέτρο. Η εστίαση τήρησε κατά γράμμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Εξαιρέσεις ήταν όσοι παρανόμησαν. Θέλουμε επιτέλους να μπορούμε να δουλεύουμε» τόνισε ο κ. Στεφάνου μιλώντας για αντιδράσεις του κλάδου το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Μας στέλνουν στην ανεργία χωρίς επίδομα»

Σφοδρή είναι και η αντίδραση των εργαζόμενων για την περιορισμένη λειτουργία της εστίασης, καθώς χάνουν εργατοώρες και άρα μέρος της αμοιβής τους.

«Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό περίμεναν τις γιορτές για να μπορέσουν να δουλέψουν και να κερδίσουν κάποια χρήματα παραπάνω. Αν δεν δουλέψουν ημέρες γιορτών, πότε; Τα μέτρα είναι καταστροφή. Θα μειωθούν οι ώρες εργασίας κι άρα τα μεροκάματα χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη αποζημίωσης των εργαζόμενων. Ουσιαστικά βγάζουν εργαζόμενους στην ημιαπασχόληση ή και στην ανεργία χωρίς επίδομα», αναφέρει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου, Θανάσης Παπαδημόπουλος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου