ΤΟΠΙΚΑ

Ανάσα για τα ξενοδοχεία της Μαγνησίας

ανάσα-για-τα-ξενοδοχεία-της-μαγνησίας-236111

Σε υψηλά ποσοστά κυμάνθηκε η πληρότητα στα ξενοδοχεία στη Μαγνησία, αγγίζοντας το 90% και 95% το περασμένο τριήμερο, δίνοντας ανάσα στον κλάδο. Τονωτική ένεση αποτέλεσε η περίοδος των Χριστουγέννων, με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργο Ζαφείρη να δηλώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «δυστυχώς, ήταν μόνο ένα τριήμερο, το οποίο δεν αρκεί για να ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους οι ξενοδόχοι».

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στο 40% η μέση πληρότητα το χρονικό διάστημα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, με το διήμερο της Πρωτοχρονιάς να «σκαρφαλώνει» στο 60% μέχρι στιγμής, σε επίπεδο τουριστικής πληρότητας στα ξενοδοχεία στη Μαγνησία.

«Εχουν σταματήσει τα τηλέφωνα λόγω των νέων μέτρων από την κυβέρνηση και έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη ότι κάθε φορά που υπάρχουν «διαρροές» για νέα μέτρα, παγώνει η αγορά και μαζί με την αγορά «παγώνει» και ο τουρισμός. Όταν «παγώνει» ο τουρισμός, παγώνουν όλα τα συναφή επαγγέλματα που αφορούν την τοπική οικονομία» επισημαίνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων.

Πολλές οι «Συμπληγάδες» για τον κλάδο, με ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα να αποτελεί η καθυστέρηση της καταβολής του ποσού που δικαιούνται οι ξενοδόχοι για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού. «Οι ξενοδόχοι δεν έχουν λάβει ακόμη ούτε το μισό του ποσού που δικαιούνται από τον κοινωνικό τουρισμό. Πως είναι δυνατόν, κατά συνέπεια, να ζητά το κράτος να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους» διερωτάται ο κ. Ζαφείρης.

Σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να μεταθέσει το χρόνο έναρξης της αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών, ο ίδιος επισημαίνει ότι «χαιρετίζουμε την μετάθεση της αποπληρωμής τους έξι μήνες μετά, στο τέλος Ιουνίου του 2022, θεωρούμε, ωστόσο, ότι δεν θα έπρεπε να είναι επιστρεπτέες».

Με το βλέμμα στη νέα θερινή σεζόν και την έναρξη της αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας υπογραμμίζει ότι «δεν είναι δυνατόν να ζητούνται οι υποχρεώσεις από τις επιχειρήσεις, ούσες απλήρωτες».

Μεγάλο πρόβλημα για τους ξενοδόχους η έλλειψη ρευστότητας, το δυσβάστακτο κόστος ενέργειας, που βρίσκεται στα ύψη, με πολλά ακόμη ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, να έπονται. «Μέχρι στιγμής δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα του κλάδου από την πολιτεία. Εκτιμούμε ότι μετά την εορτή των Φώτων, θα υπάρχει πλήρης «παγωνιά» στην τουριστική αγορά» τονίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων, αναφερόμενος στο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου