ΤΟΠΙΚΑ

Υψηλή προσέλευση στο φοιτητικό εστιατόριο

υψηλή-προσέλευση-στο-φοιτητικό-εστια-236056

Προσέλευση, που ξεπέρασε το 90%, καταγράφτηκε έως και την περασμένη εβδομάδα στο κεντρικό εστιατόριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο. Περισσότεροι από 1.600 φοιτητές καθημερινά σιτίζονταν δωρεάν, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ συμμετοχής. Η αύξηση του κόστους ζωής σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που έχει διαδεχθεί την υγειονομική, οδηγούν μαζικά τους φοιτητές στο κεντρικό εστιατόριο, προκειμένου να εξασφαλίζουν τρία γεύματα καθημερινά.

Αυτή την εβδομάδα, όπως και καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα εστιατόρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παραμένουν κλειστά. Θα ανοίξουν με την επιστροφή των φοιτητών στα φοιτητικά έδρανα, όπως γίνεται κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του φοιτητικού εστιατορίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο, Δημήτρη Μητσάκη, φέτος είναι αξιοσημείωτη η υψηλή προσέλευση φοιτητών.

Οπως εξηγεί ο ίδιος, άλλες χρονιές, μόλις το 50% των δικαιούχων καρτών δωρεάν σίτισης προσερχόταν στο φοιτητικό εστιατόριο για σίτιση κι αυτοί όχι καθημερινά. Φέτος, η επισκεψιμότητα έχει «απογειωθεί».

«Σχεδόν το 90% των δικαιούχων καρτών επισκέπτεται καθημερινά το φοιτητικό εστιατόριο, το οποίο εξυπηρετεί περισσότερους από 1.600 φοιτητές, οι οποίοι δικαιούνται συνολικά τρία γεύματα, πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό», αναφέρει.

Ο ίδιος αποδίδει τη μεγάλη προσέλευση στην οικονομική κατάσταση που επικρατεί. «Από τη μία έχουμε αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά και από την άλλη υπάρχει η οικονομική κρίση η οποία διαδέχεται την υγειονομική κρίση. Ο φοιτητής που καλείται να πληρώσει ενοίκιο, αυξημένους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, σκέφτεται ακόμη και το ελάχιστο να διαθέσει για ένα σνακ. Δεν έχει πλέον την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει κάτι από έξω ούτε καν να μαγειρέψει στο σπίτι», παρατηρεί.

Ωστόσο, ο ίδιος αποδίδει την αυξημένη προσέλευση και σε ένα ακόμη στοιχείο. Όπως εξηγεί, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, τα γεύματα παραδίδονται συσκευασμένα. «Υπάρχει η δυνατότητα λήψης γεύματος και από ανεμβολίαστους. Οι εμβολιασμένοι έχουν τη δυνατότητα να παραμένουν στον χώρο του εστιατορίου όπως και οι νοσήσαντες ή να παραλαμβάνουν το γεύμα τους σε πακέτο. Σε πακέτο μπορούν να παραλαμβάνουν το γεύμα τους και οι ανεμβολίαστοι φοιτητές. Δεν αποκλείεται κανένας», σημειώνει.

Αυξήθηκαν οι μη δικαιούχοι καρτών

Την κίνηση στο φοιτητικό εστιατόριο έχουν τονώσει όμως και φοιτητές που μπορεί να μην είναι δικαιούχοι καρτών δωρεάν σίτισης, έχουν όμως τη δυνατότητα να εξασφαλίζουν τρία γεύματα την ημέρα έναντι 2 ευρώ καθημερινά.

«Πρόκειται για ένα συμβολικό ποσό. Τη δυνατότητα αξιοποιούν ολοένα και περισσότεροι φοιτητές, όχι απαραίτητα μόνο από άλλες πόλεις, αλλά ακόμη και ντόπιοι», αναφέρει ο κ. Μητσάκης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου