ΤΟΠΙΚΑ

Μπλακ άουτ σε ιατρεία και εργαστήρια

μπλακ-άουτ-σε-ιατρεία-και-εργαστήρια-23598

Στα όρια της αντοχής τους ιδιώτες γιατροί και εργαστήρια στο Βόλο. Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ για το 2012 και των ασφαλιστικών ταμείων από 2010 και 2011 προκαλούν «μπλακ άουτ» με άμεσο κίνδυνο ακόμη και κατάρρευσης αρκετών από αυτά.

Ο ΕΟΠΥΥ στη Μαγνησία οφείλει στους ιδιώτες γιατρούς και στα εργαστήρια αποδοχές των τελευταίων επτά μηνών, ενώ επίσης έχουν να λαμβάνουν χρήματα από τα ασφαλιστικά ταμεία πριν την ενοποίησή τους από το 2010 και το 2011.

Σύμφωνα με υπολογισμούς των ίδιων των εργαστηριακών γιατρών ο ΕΟΠΥΥ οφείλει περίπου 70.000 ευρώ σε διάφορα εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα του Βόλου με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να κινδυνεύουν άμεσα με διακοπή της λειτουργίας τους καθώς αποτελεί πλέον θέμα διατήρησής τους η αποπληρωμή των οφειλών.

Οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ είναι μεν μειωμένες παρ’ όλα αυτά όμως η έλλειψη ρευστότητας του ενιαίου φορέα υγείας έχει προκαλέσει «μπλακ άουτ» στα περισσότερα ιατρικά εργαστήρια, αφού η εκταμίευση χρημάτων για την πληρωμή εξετάσεων γίνεται πλέον με το σταγονόμετρο.

Συγχρόνως εκκρεμεί σε πολλές περιπτώσεις η απόδοση του παρακρατηθέντος 10% των αμοιβών από τον Ιανουάριο του 2012.

Ωστόσο έληξε πριν καλά – καλά ξεκινήσει η αναστολή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ για τους εργαστηριακούς γιατρούς που είχε αποφασιστεί στις αρχές Φλεβάρη.

Αυτό που ωστόσο προκαλεί έντονες αντιδράσεις επίσης εκτός από τις ανείπωτες καθυστερήσεις είναι το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ εξετάζει το ενδεχόμενο να καταβάλει μέρος των οφειλών του με «κούρεμα» όμως μέχρι και 30%.

Εάν ισχύσει αυτό, όπως λένε πολλοί από τους ιδιώτες γιατρούς, θα σημάνει και το κλείσιμο αρκετών ιατρείων και εργαστηρίων, καθώς οι ίδιοι έχουν πληρώσει διάφορες λειτουργικές δαπάνες, το κόστος συντήρησης των μηχανημάτων που διαθέτουν στα εργαστήρια, τους φόρους, αλλά ακόμη δεν έχουν πληρωθεί για τις υπηρεσίες που παρείχαν.

«Δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ και υποτίθεται ότι θα αντικαθιστούσε τα άλλα ταμεία. Σήμερα παραμένει ακέραιο το κόστος λειτουργίας των ταμείων συν του ΕΟΠΥΥ, συν του ΗΔΙΚΑ και όλα αυτά τα πληρώνει ο ασθενής. Όταν δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ είπαν ότι θα μας πληρώνουν σε 45 ημέρες. Καλά θα ήταν αν μας πλήρωναν ακόμη και σε 90 ημέρες. Δυστυχώς όμως έχουμε φτάσει να περιμένουμε 8 και 9 μήνες μέχρι να πληρωθούμε για τον προηγούμενο χρόνο, διότι για 2010 και 2011 η Πολιτεία ακόμη κωφεύει» σημείωσε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Τ.Γ. προκειμένου να περιγράψει το πρόβλημα που έχει πλέον πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και δεν αποκλείεται σύντομα να υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου