ΤΟΠΙΚΑ

Σωτήρια για τον ελληνισμό η αποκέντρωση

σωτήρια-για-τον-ελληνισμό-η-αποκέντρω-235357

Τη σημασία της αποκέντρωσης και της ισόρροπης ανάπτυξης δημιουργικών δράσεων υπογράμμισε χθες από το Βόλο ο γνωστός φιλόσοφος, συγγραφέας και ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Χρήστος Γιανναράς, αναφέροντας αυτολεξεί ότι «ζούμε την τραγωδία των τελευταίων ημερών του ελληνισμού, αν δεν υπάρξει αποκέντρωση». Ο διακεκριμένος επιστήμονας, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής στη χθεσινή, πρώτη μέρα της διημερίδας που αφιερώνεται τιμής ένεκεν στη μνήμη του Μένιου Μουρτζόπουλου, πρότεινε να δοθεί το όνομα του σημαντικού πνευματικού ανθρώπου σε οδό του Βόλου και παράλληλα να διασωθούν από τους τοπικούς φορείς η βιβλιοθήκη και το έργο του.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Αίσθηση προκάλεσε, παράλληλα, η προτροπή του κ. Γιανναρά «πρέπει να είναι ο βασιλικός στο αφτί μας. Είναι το καμάρι μας, διότι έγκαιρα μπόρεσε να ξεχωρίσει το ουσιώδες από το επουσιώδες. Αξιώθηκε να διακονήσει αυτό που αγαπούσε, σε ένα τόπο και με συνθήκες που του επέτρεψαν να αποδώσει ποιότητα».

Εχοντας ως κεντρικό άξονα το έργο, την προσωπικότητα και την προσφορά του Μένιου Μουρτζόπουλου, ο κ. Γιανναράς επεσήμανε ότι τα βλέμματα των περισσότερων είναι στραμμένα προς την πρωτεύουσα, καθώς έχει επικρατήσει η εσφαλμένη αντίληψη ότι δεν δίνονται ισότιμες ευκαιρίες στη επαρχία και η λογική των περισσοτέρων είναι δομημένη σε αυτή τη βάση.

Ο ομιλητής της χθεσινής εκδήλωσης τιμής, τόνισε ότι «τα παιδιά νομίζουν ότι αν μείνουν στην επαρχία είναι καταδικασμένα» αντιπαραβάλλοντας ως παράδειγμα το Μένιο Μουρτζόπουλο, ο οποίος παρέμεινε στο Βόλο, αναπτύσσοντας πολύ σημαντικό, πολυεπίπεδο έργο.

Σκιαγραφώντας την πολύπλευρη προσωπικότητα του νομικού, συνθέτη, φιλόσοφου και σημαντικού πνευματικού ανθρώπου της περιοχής μας, ο κ. Γιανναράς τόνισε ότι «άσκησε κοινωνική δικηγορία, ήταν ο δικηγόρος της φτωχολογιάς, ο υπερασπιστής των αδικουμένων και των ανήμπορων. Ξαναζωντάνεψε την αρχαία παράδοση της αξιολόγησης προτεραιοτήτων, την προσήλωση σε ένα στόχο. Στην εποχή που ζούμε, πρόσθεσε, πρέπει να αξιοποιήσουμε τέτοια θησαυρίσματα» αναφερόμενος στη ζωή, το έργο και την πνευματική παρακαταθήκη του εκλιπόντος.

Συγκινητική στιγμή της χθεσινής εκδήλωσης ήταν η απαγγελία δύο ποιημάτων τα οποία έγραψε ο εγγονός του Μένιου Μουρτζόπουλου, Βασίλειος – Αγαμέμνων Μάγγος, αφιερώνοντάς τα από καρδιάς, στη μνήμη του παππού του.

Η παραπάνω εκδήλωση μνήμης και τιμής, που ολοκληρώνεται σήμερα διοργανώθηκε από το Ιστορικό Αρχείο της Ι.Μ. Δημητριάδος, σε συνεργασία με το Φορέα Πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του Πολιτιστικού αποθέματος», κλείνοντας έναν κύκλο αφιερωμάτων στο φιλόσοφο, θεολόγο και μουσουργό, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το θάνατό του.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου, γραμματέας της Μητρόπολης Δημητριάδος και προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου, ο οποίος εξήρε το ήθος και την προσφορά του «κοσμοπολίτη και ερημίτη» του «μεγάλου πνευματικού ανθρώπου». Παίρνοντας το λόγο ο Σπυρίδων Μαρδέλης, εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, χαρακτήρισε «ευπροσήγορο και σοφό, απλό και στοχαστή το Μένιο Μουρτζόπουλο». Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου Μαρσέλ Σολωμών αναφέρθηκε στη «μεγάλη προσωπικότητα που θα είναι πάντα στην καρδιά μας», ενώ ο εγγονός του Μένιου Μουτζόπουλου μετέφερε μέσα από τα δύο του ποιήματα, τα συναισθήματα της οικογένειας.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από την προβολή ηχητικού και οπτικού υλικού για τη ζωή του εκλιπόντος, το οποίο επιμελήθηκε ο γαμπρός του Γιάννης Μάγγος, ενώ αντί επιλόγου καταγράφεται η δήλωση του Χρήστου Γιανναρά, ότι το τιμητικό αφιέρωμα στη μνήμη του Μένιου Μουρτζόπουλου, ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση και των υπόλοιπων αιτημάτων, την ονοματοδοσία οδού του Βόλου και τη διάσωση του έργου του.

Ο καθηγητής Χρήστος Γιανναράς μίλησε χθες στο Βόλο (φωτό: Ράνια Μανασή)

Αρκετοί Βολιώτες παρευρέθηκαν στο χθεσινό αφιέρωμα τιμής στο Μένιο Μουρτζόπουλο

Το σημερινό πρόγραμμα

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στον αξέχαστο Μένιο Μουρτζόπουλο ολοκληρώνονται σήμερα Σάββατο 14 Νοεμβρίου στις 17.30 στο αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 14 Νοεμβρίου, 17.30 – 19.30, περιλαμβάνει στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Ο συνθέτης και μουσικολόγος Μένιος Μουρτζόπουλος». Συμμετέχουν: Ο Κωνσταντίνος Καραγκούνης, Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ανωτ. Εκκλ. Ακαδημίας Αθηνών Διευθυντής Τομέα Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ι.Μ. Δημητριάδος, με θέμα: «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω».

Η Δρ Σέβη Μαζέρα Μάμαλη, Πιανίστα, Διδάκτωρ Μουσικολογίας με θέμα: «Περί μουσικής» – Eνας διάλογος με το Μένιο Μουρτζόπουλο. Ο Νίκος Χριστοδούλου, Διευθυντής ορχήστρας – Συνθέτης με θέμα: «Η μουσική δημιουργία του Μένιου Μουρτζόπουλου». Ο Βύρων Φιδετζής Αρχιμουσικός, με θέμα: «Η ιδιομορφία της ελληνικής μουσικής και ο Μένιος Μουρτζόπουλος». Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, φιλόλογος, πρ. Γυμνασιάρχης.

Στις 19.30 στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του Μένιου Μουρτζόπουλου από το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο του Γιώργου Δεμερτζή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου