ΤΟΠΙΚΑ

Δύο χειριστές για 15 μηχανήματα

δύο-χειριστές-για-15-μηχανήματα-235146

Μηδενικές πιστώσεις και υποστελέχωση υπηρεσιών τα μεγάλα αγκάθια

Τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης υπηρεσιών και απουσίας πόρων καλείται να αντιμετωπίσει για την προσεχή περίοδο το Συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Β. Σποράδων, όπως επισημάνθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του οργάνου στο Διοικητήριο (πρώην Νομαρχία Μαγνησίας).

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Στη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ, έγινε από τον Προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας κ. Χρ. Καραμπούζη, απολογισμός της περασμένης περιόδου με ιδιαίτερη αναφορά στις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν τη χειμερινή περίοδο, έναν βαρύ χειμώνα για τα δεδομένα της Μαγνησίας με 5-6 χιονοπτώσεις.

Επισημάνθηκε ιδιαίτερα η υποστελέχωση υπηρεσιών όπως και η υποχρηματοδότηση καθώς για τη νέα περίοδο, δεν έχει πιστωθεί από το υπουργείο στον κωδικό της Πολιτικής Προστασίας ούτε ένα ευρώ με συνέπεια να υπάρχει προβληματισμός για την προμήθεια ακόμη και των βασικών, όπως καύσιμα για τα εκχιονιστικά, αλάτι κ.α., ενώ το μέγεθος της υποστελέχωσης δίνει η αναλογία 15 μηχανημάτων με δύο χειριστές.

Ο κ. Χρ. Καραμπούζης τόνισε ότι η Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων είναι μια δύσκολη περιφερειακή ενότητα με τις ιδιαιτερότητες που έχει και αναφέρθηκε τόσο στο θέμα των πλημμυρών στη Σκόπελο όσο και στην έντονη χιονόπτωση και στα προβλήματα που προκάλεσε στην περιοχή το Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

Επιπλέον επεσήμανε την συνδρομή των εθελοντικών οργανώσεων οι οποίες παρά την απουσία της οικονομικής ενίσχυσης από πλευράς πολιτείας βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Για τις πλημμύρες δήλωσε ότι την ευθύνη την έχουν η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων και οι ΔΕΥΑ των δήμων που πρέπει να έχουν μεριμνήσει για τον καθαρισμό των ρεμάτων στις ζώνες της δικαιοδοσίας τους, να κάνουν έλεγχο στα αντιπλημμυρικά έργα που ήδη έχουν κατασκευασθεί ή κατασκευάζονται και να προχωρήσουν στην έκδοση σχετικής απόφασης για την μίσθωση ιδιωτικών μηχανημάτων έργου.

Για το θέμα των χιονοπτώσεων ο κ. Καραμπούζης ζήτησε να οριστεί εκπρόσωπος από τους δήμους, καθώς και από τα Δημοτικά Διαμερίσματα και να σταλεί με έγγραφο στην Πολιτική Προστασία της Π.Ε. Μαγνησίας με τηλέφωνο σταθερό και κινητό για άμεση επικοινωνία έτσι ώστε να υπάρχει επαφή για τυχόν προβλήματα που θα παρουσιαστούν στην ευρύτερη περιοχή. Ο αποχιονισμός των οδικών δικτύων θα γίνεται πρώτα στο Εθνικό δίκτυο, στη συνέχεια στο επαρχιακό και ακολουθεί το δημοτικό και αγροτικό δίκτυο καθώς και τα ποιμνιοστάσια εάν κριθεί αναγκαίο. Εάν και εφόσον τα προβλήματα είναι έντονα θα πρέπει να υπάρξει υπομονή και κατανόηση από όλους για τη σειρά που θα γίνει ο αποχιονισμός.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης όλοι οι φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν έγκαιρα, και παράλληλα ενημέρωσαν για το βαθμό ετοιμότητας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την προτροπή στους εκπροσώπους των δήμων και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων να προβούν στις απαραίτητες προετοιμασίες για αντιμετώπιση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου