ΤΟΠΙΚΑ

Πρέσβεις οικολογικών και ανεμπόδιστων μετακινήσεων

πρέσβεις-οικολογικών-και-ανεμπόδιστ-230801

Στις εκστρατείες Ecomobility και Freemobility του Ecocity, συμμετέχει για μία ακόμη χρονιά ο Βόλος, ανάμεσα σε 32 πόλεις όλης της χώρας. Δύο σχολεία θα είναι οι πρέσβεις των οικολογικών και ανεμπόδιστων μετακινήσεων στην πόλη: το 8ο Γυμνάσιο Βόλου, που συμμετέχει για πρώτη χρονιά στο Ecomobility και το Ειδικό Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ), που λαμβάνει μέρος για τρίτη χρονιά στο Freemobility.

Στο τέλος Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε ο κύκλος υποδοχής των αιτήσεων συμμετοχής από τα Γυμνάσια που ενδιαφέρθηκαν να λάβουν μέρος στη νέα περίοδο της Εκστρατείας Ecomobility 2017-18 και από τα Ειδικά Σχολεία που θα συμμετέχουν στην Εκστρατεία Freemobility 2017-18.

Το Ecocity γνωστοποίησε ότι στη 15η χρονιά της εκστρατείας θα συμμετέχουν ομάδες μαθητών από 32 πόλεις της χώρας, που ανέλαβαν να ερευνήσουν προβλήματα πρόσβασης και να καταθέσουν στο δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου προτάσεις στις τοπικές αρχές για την οικολογική και ανεμπόδιστη μετακίνηση στην πόλη τους.

Οι μαθητές θα εξετάσουν τις συνθήκες κυκλοφορίας στην περιοχή τους και τις συνήθειες μετακίνησης των συμπολιτών τους, με σκοπό τον εντοπισμό προβλημάτων που επηρεάζουν το αστικό περιβάλλον και δημιουργούν συνθήκες εμποδισμού της ελεύθερης μετακίνησης. Θα προσεγγίσουν εκπροσώπους τοπικών φορέων και θα αξιολογήσουν απόψεις και θέσεις, ενώ θα ερευνήσουν τη γνώμη των πολιτών για τις επιπτώσεις που προκαλούν η ρύπανση από τα μέσα μεταφοράς, η κατάληψη των πεζοδρομίων και η έλλειψη σεβασμού στα δικαιώματα των πεζών.

Οι ομάδες από τα Γυμνάσια που θα συμμετέχουν στην Εκστρατεία Ecomobility θα αξιολογήσουν το επίπεδο επένδυσης της πόλης τους σε Πράσινες Μεταφορές και την αντίληψη που επικρατεί για την Οικολογική Μετακίνηση.

Σε αυτόν τον τομέα το 8ο Γυμνάσιο Βόλου, σύμφωνα με τον διευθυντή Ανδρέα Συκιώτη, θα επικεντρώσει στα προβλήματα στη συνοικία της Ν. Δημητριάδας. Οι μαθητές θα δουλέψουν με παρατήρηση και ερωτηματολόγια για να καταγράψουν τα επικίνδυνα σημεία στην περιοχή, παρεμβάσεις που απαιτούνται αλλά και τις κυκλοφοριακές συνήθειες των πολιτών.

Αντίστοιχα οι ομάδες από τα Ειδικά Σχολεία που θα συμμετέχουν στην Εκστρατεία FREE MOBILITY, θα εξετάσουν τη δυνατότητα ελεύθερης προσβασιμότητας και σεβασμού στις ανάγκες πολιτών και επισκεπτών με κινητικές δυσκολίες.

Το ΕΕΕΕΚ Βόλου, σύμφωνα με τη διευθύντρια Φωτεινή Γρηγορίου, έχουν ήδη καταθέσει προτάσεις για ανεμπόδιστες διαδρομές με τις προηγούμενες συμμετοχές τους. «Φέτος θα δουλέψουμε εστιασμένα για την ανάδειξη ενός προβλήματος», σημείωσε.

Οι πόλεις που συμμετέχουν στις Εκστρατείες είναι κατά σειρά δήλωσης συμμετοχής των ομάδων, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, ο Βόλος, τα Τρίκαλα, η Καλαμάτα, η Μυτιλήνη, το Ναύπλιο, το Μαρούσι, η Κατερίνη, τα Βριλήσσια, η Μύκονος, η Ελευσίνα, η Βέροια, η Νίκαια, το Ίλιον, η Νάουσα, το Αγρίνιο, η Θέρμη, το Ωραιόκαστρο, η Ποτίδαια, ο Διόνυσος, οι Σέρρες, η Καλλιθέα, το Ελληνικό, η Επανομή, οι Αχαρνές, η Περαία, η Μηχανιώνα, ο Κολυνδρός και η Πυλαία.

Η 15η περίοδος της Εκστρατείας Ecomobility τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου