ΤΟΠΙΚΑ

Διχάζει τον δικαστικό κόσμο η νομοθεσία για την παρένθετη μητρότητα

διχάζει-τον-δικαστικό-κόσμο-η-νομοθεσ-230722

Αίσθηση προκάλεσε στον δικαστικό κόσμο η δίκη 39χρονης Γεωργιανής για συμμετοχή σε μη νόμιμη διαδικασία παρένθετης μητρότητας, η οποία κρίθηκε αθώα.

Υποθέσεις με ανάλογο περιεχόμενο απασχολούν σπάνια τα δικαστήρια του Βόλου. Στην προκείμενη περίπτωση η 39χρονη κατηγορήθηκε ότι έλαβε αντάλλαγμα για την παρένθετη μητρότητα, γεγονός που απαγορεύεται από το νόμο 3305/2005.

Ωστόσο, κατά την ακροαματική διαδικασία ήταν πολύ δύσκολο να τεκμηριωθεί ότι υπήρξε κάποιο αντάλλαγμα, καθώς δεν υπήρχε κανένας μάρτυρας προς εξέταση και βέβαια δεν υπήρξε και επ’ αυτοφώρω σύλληψη.

Ακόμη όμως και έτσι να ήταν, η Αστυνομία να συλλάμβανε επ’ αυτοφώρω τη Γεωργιανή να λαμβάνει χρήματα, επισημάνθηκε, είναι παράδοξο να ενισχυθεί οικονομικά μία γυναίκα που θα μπει σε όλη αυτή τη διαδικασία, θα δει το σώμα της να αλλάζει, ενδεχομένως θα απομακρυνθεί για ένα διάστημα από την εργασία της, θα τεκνοποιήσει;

Ισως ο νόμος θα πρέπει να είναι λίγο πιο ελαστικός, επισημάνθηκε, σαφέστατα να ορίζει πλαφόν για το πόσες φορές μπορεί μία γυναίκα να γίνει παρένθετη μητέρα.

Παράλληλα, απαραίτητο κρίνεται να δημιουργηθεί μία Νομική Τράπεζα Πληροφοριών, ώστε να υπάρχει εικόνα για την παρένθετη μητρότητα, καθώς διασύνδεση μεταξύ των δικαστικών υπηρεσιών δεν υπάρχει.

Η χώρα εκτιμάται ότι έχει ένα από τα πιο αρτιότερα και προοδευτικότερα νομοθετικά πλαίσια στην Ευρώπη, ίσως όμως υπάρχουν περιθώρια και για περαιτέρω βελτίωση του νόμου.

Η 51χρονη Γαλλίδα μπορεί με την ίδια ευκολία που βρήκε τη Γεωργιανή στον Βόλο να αναζητήσει άλλες παρένθετες μητέρες σε άλλες πόλεις της Ελλάδας ή χώρες.

Σε Forum στο διαδίκτυο εκατοντάδες γυναίκες αναρτούν το πρόβλημα τεκνοποίησης που αντιμετωπίζουν, ζητώντας συμβουλές και λύσεις.

Στην Ελλάδα η παρένθετη μητρότητα, την περίπτωση κατά την οποία μία γυναίκα κυοφορεί και γεννά ύστερα από εξωσωματική γονιμοποίηση και μεταφορά γονιμοποιημένων ωαρίων, με χρήση ωαρίου ξένου προς την ίδια, για λογαριασμό μίας άλλης γυναίκας, η οποία επιθυμεί να αποκτήσει παιδί αλλά αδυνατεί να κυοφορήσει για ιατρικούς λόγους, επιτρέπεται υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Στην προκείμενη περίπτωση η διαδικασία της παρένθετης μητρότητας σταμάτησε καθώς ενώ είχαν ρυθμιστεί όλα και είχαν υποβληθεί και οι απαραίτητες προτάσεις, ωστόσο δεν χορηγήθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Βόλου η άδεια για τη μεταφορά των γονιμοποιημένων ωραρίων. Ο Νόμος είναι σαφής και προβλέπειη συμφωνία για κυοφορία από τρίτη γυναίκα να γίνεται χωρίς οποιοδήποτε αντάλλαγμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου