ΤΟΠΙΚΑ

Λήξη συναγερμού αρχές Φεβρουαρίου για τον κορονοϊό λέει ο Γουργουλιάνης

λήξη-συναγερμού-αρχές-φεβρουαρίου-γι-226566

Ψυχραιμία και όχι πανικό συνιστά ο Βολιώτης καθηγητής της πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης και προβαίνει στην ελπιδοφόρα πρόβλεψη, πως αν η Όμικρον συνεχίσει με ήπια συμπτώματα αρχές Φεβρουαρίου θα αρχίσει σταδιακά να λήγει η κατάσταση συναγερμού.

Επίσης, αν συνεχιστεί η μετάλλαξη Όμικρον, που εκδηλώνεται με πιο ήπια χαρακτηριστικά, τότε ίσως να μην χρειαστεί τέταρτη δόση εμβολιασμού.

«Αν επιβεβαιωθεί το επόμενο δεκαήμερο ότι είναι μια ήπια μετάλλαξη, που προκαλεί ήπια νόσο, τότε δεν θα χρειαστεί τέταρτη δόση εμβολιασμού» προέβλεψε χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Γουργουλιάνης.

Ο βολιώτης καθηγητής σχολιάζοντας την πορεία της πανδημίας και την επικινδυνότητα της μετάλλαξης Όμικρον επισήμανε ότι μέχρι στιγμής όλα τα δεδομένα δείχνουν πως η μετάλλαξη προκαλεί ήπια συμπτώματα.

«Παρακολουθώντας την πορεία της Ομικρον στη Νότια Αφρική και στην Αγγλία, είδαμε ότι από τη στιγμή που άρχισε να έχει εκθετική αύξηση, αυτή εξαντλήθηκε περίπου σε ένα μήνα. Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται να εξαντλείται γρηγορότερα, πιθανότατα στις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου» πρόσθεσε.

«Στην Ελλάδα η έξαρση σταδιακά ξεκίνησε τις παραμονές Χριστουγέννων και συνεχίστηκε με μεγαλύτερη ένταση πριν την Πρωτοχρονιά. Ουσιαστικά μιλάμε για μία εβδομάδα. Μέχρι στιγμής οι νοσηλείες δεν έχουν αυξηθεί στα νοσοκομεία. Αυτό δείχνει ότι όσοι νοσούν δεν αντιμετωπίσουν βαριά νόσηση», συμπλήρωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Λάρισας.

Ο κ. Γουργουλιάνης επίσης επανέλαβε ό,τι όλοι οι ειδικοί. Οι πολίτες που είναι τριπλά εμβολιασμένοι ακόμη και αν κολλήσουν θα περάσουν τη νόσο πολύ ελαφριά.

Αναφορικά με τα χιλιάδες κρούσματα τόνισε ότι είναι αναμενόμενα και πως κάπως έτσι θα έρθει το τέλος της πανδημίας. «Θα εκφυλιστεί ο ιός και θα γίνει ενδημικός. Αυτό έχει δείξει η προϊστορία με τις πανδημίες», σημείωσε.

Τέλος, επανέλαβε την ανάγκη εκείνοι που δεν έχουν εμβολιαστεί να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο. Ειδική μνεία μάλιστα έκανε σε όσους ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 60 χρόνων. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρέπει να μείνουν χωρίς προστασία απέναντι στον κορονοϊό. Οι ανεμβολίαστοι παραμένουν ευάλωτοι. Πρέπει να ρίξουμε το βάρος της ενημέρωσης σε αυτούς τους 160.000 που για διάφορους λόγους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί», κατέληξε ο καθηγητής.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου