ΤΟΠΙΚΑ

Μπαράζ ακυρώσεων την Πρωτοχρονιά, με την πληρότητα στο 70% στη Μαγνησία

μπαράζ-ακυρώσεων-την-πρωτοχρονιά-με-τ-226328

Θολό τοπίο βλέπουν οι ξενοδόχοι, μετά το μπαράζ ακυρώσεων που σημειώθηκε στη Μαγνησία την Πρωτοχρονιά. Με την πληρότητα στο 75% στα ξενοδοχεία και τον μέσο όρο του Δεκεμβρίου στο 50%, οι ξενοδόχοι διακρίνουν τεράστιες δυσκολίες και στην απαρχή της νέας χρονιάς, επαναλαμβάνοντας ότι είναι πρακτικά αδύνατο, υπό τις παρούσες συνθήκες, να καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δεκάδες ακυρώσεις σημειώθηκαν στις κρατήσεις της Πρωτοχρονιάς μόλις ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα από την κυβέρνηση στην εκπνοή του 2021, με την πληρότητα, που σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις αναμενόταν να ξεπεράσει το 95%, να κυμαίνεται, τελικά, σε επίπεδα κατώτερα των προσδοκιών των ξενοδόχων.

Εμφανώς προβληματισμένος ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «πάγωσαν» οι κρατήσεις και εμφανίστηκαν οι πρώτες ακυρώσεις πριν την ανακοίνωση των νέων μέτρων. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετώπισαν, στο μεταξύ, τα μικρά ξενοδοχεία που δεν διαθέτουν εστιατόρια, καθώς «οι επισκέπτες της Πρωτοχρονιάς είχαν κάνει, παράλληλα, κρατήσεις για το ρεβεγιόν και λόγω συνθηκών, προτίμησαν να παραμείνουν στο σπίτι τους, ακυρώνοντας τις εορταστικές εκδρομές».

Με 50% μέση πληρότητα το Δεκέμβριο, «με 50% εισπράξεις και τους ξενοδόχους να είναι απλήρωτοι από τον Ιούνιο για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», αποκλείεται να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους» παρατηρεί ο πρόεδρος.

Κοινό το αίτημα των ξενοδόχων να μετατεθούν όλες οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων στα τέλη Ιουνίου, και να δοθούν, παράλληλα, μέτρα στήριξης για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις. «Ζητάμε, λοιπόν, πέρα από την επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία κατά τη γνώμη μας δεν πρέπει να είναι επιστρεπτέα, καθώς θετικά βλέπουμε ότι μετακινήθηκε η αρχή της αποπληρωμής στα τέλη Ιουνίου, να μετατεθούν και όλες οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων», επισημαίνει ο κ. Ζαφείρης.

Χαμηλές πληρότητες τα Φώτα

Με ανάλογο σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν και την περίοδο των Φώτων οι ξενοδόχοι, με την πληρότητα να αγγίζει μέχρι στιγμής το 50% στη Μαγνησία και το ενδιαφέρον να μην είναι το αναμενόμενο.

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατούν στον κλάδο των ξενοδόχων, με το Γιώργο Ζαφείρη να επισημαίνει ότι «είναι πολύ μικρά τα ποσοστά των κρατήσεων και μηδενική η ρευστότητα των επιχειρήσεων. Εχουμε υπογραμμίσει πάρα πολλές φορές ότι δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα οι μικρές επιχειρήσεις της χώρας, άρα τίθεται θέμα επιβίωσης για τις επιχειρήσεις μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2022, που ελπίζουμε τα δεδομένα να είναι καλύτερα».

Πολλά τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των ξενοδόχων, με το ζήτημα της ρευστότητας και της αύξησης του ενεργειακού κόστους, και κατά συνέπεια των λειτουργικών εξόδων, να δημιουργούν ασφυκτικό κλοιό για τις επιχειρήσεις.

Τα ζητήματα που θέτουν, κατά συνέπεια, υπόψη της κυβέρνησης οι ξενοδόχοι είναι «επιδότηση του ενεργειακού κόστους, η δυνατότητα σε αναστολή εργασίας των εργαζομένων, η επιχορήγηση των επιχειρήσεων με κάποιου είδους επιστρεπτέα προκαταβολή ή μη επιστρεπτέα και κυρίως η μετακίνηση των υποχρεώσεων για διάστημα μετά από έξι μήνες» σύμφωνα με τον πρόεδρο.

Αβέβαιο το μέλλον, με τον πρόεδρο να εκτιμά ότι τα ξενοδοχεία θα πάρουν ανάσα από το δεύτερο εξάμηνο του 2022, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου