ΤΟΠΙΚΑ

Διεθνείς αγώνες σκανδαλόπετρας στον Βόλο

διεθνείς-αγώνες-σκανδαλόπετρας-στον-219652

Τον περασμένο Αύγουστο, ο Βολιώτης, Χρόνης Χλίτσιος, έβαψε με ελληνικά χρώματα το παγκόσμιο ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης με σκανδαλόπετρα, που από το 2007 κατείχε ο Αυστριακός Χέρμπερτ Νιτς. Το παγκόσμιο ρεκόρ, στα 107 μέτρα, επιτεύχθηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης «ΣΚΥΛΛΙΑΣ 2017» στην παραλία της Λίμνης Ευβοίας, όμως ο Βολιώτης αθλητής δεν επαναπαύεται. Τον ερχόμενο Αύγουστο, θα επιχειρήσει να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ, έχοντας το… αβαντάζ της «έδρας». Ο Βόλος πρόκειται να φιλοξενήσει διεθνείς αγώνες ελεύθερης κατάδυσης με σκανδαλόπετρα. Το σκηνικό θα αποτελέσει ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο: οι αθλητές θα καταδυθούν με τον αρχαίο τρόπο από την θρυλική Αργώ που θα ρίξει άγκυρα στο λιμάνι της αρχαίας Ιωλκού, τον Παγασητικό Κόλπο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η διοργάνωση των διεθνών αγώνων στο Βόλο με τις προσπάθειες να γίνονται από την Αργώ, ήταν κάτι που είχε ονειρευτεί ο Χρόνης Χλίτσιος. Και μπορεί το περασμένο καλοκαίρι, το όνειρο να μην βγήκε αληθινό, τον ερχόμενο Αύγουστο ωστόσο, θα πάρει σάρκα και οστά.

Η διοργάνωση τίθεται υπό την αιγίδα του Δήμου Βόλου. Αθλητές απ’ όλον τον κόσμο, θα βρεθούν το ερχόμενο καλοκαίρι στο Βόλο, προκειμένου να συμμετέχουν στους διεθνείς αγώνες ελεύθερης κατάδυσης με σκανδαλόπετρα, μια πανάρχαια μέθοδο, που έως τη δεκαετία του 1960 χρησιμοποιούσαν οι σφουγγαράδες. Το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε ένα τριήμερο, πιθανότατα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου και η Αργώ θα είναι πρωταγωνίστρια.

Η σκανδαλόπετρα είναι ένα κομμάτι πέτρας, συνήθως μάρμαρο ή γρανίτης, με στρογγυλεμένες γωνίες και υδροδυναμικό σχήμα, βάρους από 8-14 κιλά, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι σφουγγαράδες από την αρχαιότητα μέχρι πριν από λίγα χρόνια, σαν βοηθητικό εργαλείο στις καταδύσεις τους. Στην μια της άκρη υπάρχει μία τρύπα στην οποία είναι δεμένο ένα μακρύ σχοινί που ξετυλίγεται από την βάρκα κατά την κατάδυση και ξαναμαζεύεται κατά την ανάδυση. Σε αυτήν είναι περασμένο και ένα μικρό σχοινί με μια θηλιά, την οποία περνά στον καρπό του ο σφουγγαράς, για να μπορεί να ελευθερώνει τα χέρια του χωρίς να χαθεί η σκανταλόπετρα και η σύνδεσή του με την βάρκα.

Νέο παγκόσμιο

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης στο Βόλο, ο Χρόνης Χλίτσιος θα επιχειρήσει νέο παγκόσμιο ρεκόρ.

Τον Ιούλιο του 2016, είχε καταρρίψει το πανελλήνιο ρεκόρ, μετά από 103 χρόνια! Το ρεκόρ κατείχε ο Συμιακός σφουγγαράς Στάθης Χατζής από τις 16 Ιουλίου 1913. Τότε τα Δωδεκάνησα βρίσκονταν υπό ιταλική κατοχή. Στον όρμο πηγάδια Καρπάθου το ιταλικό θωρηκτό Regina Margerita, έχασε την άγκυρά του στο βυθό. Τεχνικά μέσα εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν για την ανάσυρση της άγκυρας. Η φήμη ότι σφουγγαράδες της περιοχής μπορούν να βουτούν σε μεγάλα βάθη έστρεψε το ενδιαφέρον στον πλέον ξακουστό σφουγγαρά, Στάθη Χατζή από τη Σύμη, που βούτηξε σε βάθος 77 μέτρων με τη βοήθεια μιας μαρμάρινης πέτρας 15 κιλών, εντόπισε και ανέσυρε την άγκυρα.

Το ρεκόρ του θρυλικού σφουγγαρά κατέρριψε με βουτιά στα 80,7 μέτρα, ο «Βολιώτης λεβέντης», όπως αποκάλεσε τον Χρόνη Χλίτσιο, ο εγγονός του Στάθη Χατζή, Μιχάλης, 82 ετών.

Τον Αύγουστο του 2017, ο Βολιώτης αθλητής ισοφάρισε το παγκόσμιο ρεκόρ και πλέον από την πατρίδα του, θα επιχειρήσει να το καταρρίψει.

Ρεκόρ στατικής άπνοιας σε ενυδρείο

Με αφορμή τη μεγάλη διοργάνωση, θα γυριστεί ντοκιμαντέρ στο Βόλο για την ιστορία του αθλήματος αλλά και του τόπου που θα φιλοξενήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα και φυσικά της θρυλικής Αργούς. «Θα είναι μία τεράστια προβολή για την πόλη», σχολιάζει ο Χρόνης Χλίτσιος, που ετοιμάζεται να προσφέρει κι ένα θέαμα που θα… κόψει την ανάσα.

Θα επιχειρήσει ρεκόρ στατικής άπνοιας με τη χρήση καθαρού οξυγόνου, για περισσότερο από 24 λεπτά, χρόνος που αποτελεί το σημερινό παγκόσμιο ρεκόρ.

«Θα είναι ένα event που πιστεύουμε ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον και θα δώσει μεγαλύτερη προβολή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα», ανέφερε ο Χρόνης Χλίτσιος.

Ο ίδιος, πέρυσι, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ναυτικής Εβδομάδας, προσέφερε μία πρώτη γεύση από το εγχείρημα στην παραλία της πόλης. Εμεινε μέσα στο νερό, σε ένα μεγάλο ενυδρείο, χωρίς ανάσα για 14,5 λεπτά, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα του κόσμου.

«Μια ανάσα, ένα ταξίδι»: Η ιστορία, το άθλημα, το ρεκόρ, το μέλλον

Ολο το εγχείρημα του ερχόμενου καλοκαιριού, οι διεθνείς αγώνες σκανδαλόπετρας, αλλά και η προσπάθεια πραγματοποίησης στατικής άπνοιας από τον Χρόνη Χλίτσιο, με καθαρό οξυγόνο στα 24 λεπτά, θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση.

«Μια ανάσα, ένα ταξίδι: Η ιστορία, το άθλημα, το ρεκόρ, το μέλλον», είναι το θέμα της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Αχίλλειο.

Ο Χρόνης Χλίτσιος θα παρουσιάσει τις δυσκολίες και τη γοητεία ενός αθλήματος του οποίου οι ρίζες χάνονται στα βάθη της ελληνικής ναυτικής παράδοσης.

Επίσης ο Dr. Ιωάννης Παλάντζας θα κάνει ιστορική αναφορά στην ελεύθερη κατάδυση.

Η εκδήλωση, που γίνεται υπό την ομπρέλα του ΔΟΕΠΑΠ- ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, του Πολυχώρου Εκπαίδευσης και Ψυχαγωγίας «Αξιον Εστί», του «ΣΚΥΛΛΙΑΣ 2017» και της «σκανδαλόπετρα diving», έχει στόχο να συσπειρώσει όλους τους φορείς γύρω από τη μεγάλη διοργάνωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου