ΤΟΠΙΚΑ

Μποφόρ φέρνει ο Καλλικράτης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου

μποφόρ-φέρνει-ο-καλλικράτης-στο-κεντρ-216686

Μπαράζ προσφυγών από τους λιμενικούς, μετά την πρόβλεψη για μείωση προσωπικού κατά 40 άτομα

Τρικυμία προκαλεί στη λειτουργία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου ο Καλλικράτης. Μόνο μέσα στο Σεπτέμβριο κοινοποιήθηκαν συνολικά 30 μεταθέσεις για Στυλίδα, Σκιάθο, Κύμη, Πειραιά κ.α.

Οι λιμενικοί προσέφυγαν κατά της απόφασης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος. Οι μεταθέσεις λόγω του δημοψηφίσματος και των εκλογών δημοσιοποιήθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση και τινάσσουν στον αέρα τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, καθώς κανονικά έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί τον Αύγουστο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου γίνεται ανακατανομή προσωπικού, υπάρχουν δε δικαιολογημένοι φόβοι ότι εάν συνεχιστεί η μείωση του προσωπικού με τον ίδιο ρυθμό, το λιμάνι θα βρεθεί το καλοκαίρι αποδυναμωμένο με συνολικό προσωπικό 70-80 ατόμων από σύνολο 120 το 2013!

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις τον τελευταίο μήνα το προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου μειώθηκε στα 91 άτομα από 98, καθώς επτά λιμενικοί υπάλληλοι μετακινήθηκαν σε Στυλίδα, Σκιάθο, Κύμη, Πειραιά και Τρίκερι. Η κατάργηση των Λιμενικών Σταθμών Αγίου Ιωάννη και Στομίου, που μετατράπηκαν σε φυλάκια, προκάλεσε μείωση των οργανικών θέσεων.

Η Μαγνησία έχει μόνο τα τρία Λιμενικά Τμήματα Αγιόκαμπου, Αγίας Κυριακής και Αμαλιάπολης.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου θεωρήθηκε από το υπουργείο ως μία Υπηρεσία με υπεράριθμη στελέχωση και τώρα αρχίζουν οι μειώσεις προσωπικού να αυξάνονται. Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και συνεχίζει να ανταπεξέρχεται στις ανάγκες, όμως εκτιμάται ότι εάν συνεχιστούν οι μετακινήσεις, θα επιβαρυνθεί η απρόσκοπτη λειτουργία του. Η Υπηρεσία πριν από μία εβδομάδα στελέχωσε το Λιμενικό Τμήμα Τρικέρων με τέσσερα άτομα προσωπικό, καθώς υπήρχαν φοβερές ελλείψεις και ήταν αδύνατη η λειτουργία του με πέντε άτομα. Οι μεταθέσεις που βγήκαν καλύφθηκαν από το Βόλο.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κεντρικής Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κυράνης, είπε ότι οι προσφυγές λιμενικών που μεταφέρθηκαν στη Στυλίδα, περί τις 10, έγιναν δεκτές. Οι υπόλοιπες επτά σε άλλες Υπηρεσίες ωστόσο δεν έγιναν δεκτές και οι λιμενικοί μετακινούνται.

«Είναι δύσκολο για τους συναδέλφους που καλούνται στη μέση της χρονιάς και κυρίως της σχολικής περιόδου να αφήσουν τα σπίτια τους και να μετακινηθούν σε άλλες Υπηρεσίες, πληρώνοντας διπλά ενοίκια. Οι μεταθέσεις έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί τον Αύγουστο ωστόσο για διαφόρους λόγους καθυστέρησαν» συμπλήρωσε.

Ο ίδιος έκανε λόγο για αποδυνάμωση των Υπηρεσιών του Λιμενικού στη Μαγνησία. «Το Λιμεναρχείο θα εμφανιστεί αποδυναμωμένο το καλοκαίρι. Οι συνάδελφοι που φεύγουν δεν αντικαθίστανται από άλλους», συμπλήρωσε. Τεκμηριώνοντας τη θέση του, επισήμανε ότι με το κλείσιμο των Λιμενικών Σταθμών Αγίου Ιωάννη και Στομίου, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου αποδυναμώθηκε κατά 40 άτομα.

«Εκτός από τους λιμενικούς που επρόκειτο να μετακινηθούν στη Στυλίδα αλλά τελικά παραμένουν στις Υπηρεσίες τους, αναμένεται η απόφαση του Αρχηγείου για τις υπόλοιπες 20 προσφυγές. Ζητούμε την αύξηση των οργανικών θέσεων και την αναμόρφωση του Καλλικράτη, διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε νέες μειώσεις του προσωπικού, με δυσάρεστα αποτελέσματα. Οι συνάδελφοι που θα παραμείνουν δεν θα μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες λειτουργίας. Από μία δύναμη που είχε το Λιμεναρχείο είχε γύρω στα 120 άτομα το 2013 θα φτάσει στα 70-80 άτομα προσωπικό», συμπλήρωσε.

Να επισημανθεί ότι η Ενωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κεντρικής Ελλάδας διεκδικεί αύξηση των οργανικών θέσεων του Καλλικράτη και αναμόρφωση του Προεδρικού Διατάγματος, ώστε οι Υπηρεσίες των Τρικέρων, Αμαλιάπολης και Αγιόκαμπου να θεωρούνται ξεχωριστές και όχι ως μία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου