ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Φύσηξε ούριος άνεμος για τα υδατοδρόμια

φύσηξε-ούριος-άνεμος-για-τα-υδατοδρόμ-216405

Μέχρι το καλοκαίρι εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η αδειοδότηση σε Βόλο, Σκόπελο και Αλόννησο

«Αέρα στα πανιά» του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την δρομολόγηση των υδατοδρομίων σε Βόλο και Β. Σποράδες δίνει η χθεσινή ψήφιση κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, του νομοσχεδίου για την «Ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση αεροδρομίων επί υδάτινων επιφανειών, ρυθμίσεις μεταφορών και άλλες διατάξεις». Ο νέος νόμος βάζει τέλος στην απίστευτη ταλαιπωρία επενδυτών οι οποίοι για περισσότερο από δύο χρόνια περίμεναν τις αλλαγές, προκειμένου να προχωρήσουν με «ούριο άνεμο» στα επενδυτικά τους σχέδια.

Το σχέδιο νόμου δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες να προχωρήσουν στην αδειοδότηση ενός υδατοδρομίου, ενώ επίσης είναι εφικτή η χορήγηση άδειας ίδρυσης υδατοδρομίου σε παραχωρησιούχους λιμένων και μαρίνων.

Ο υφιστάμενος σχεδιασμός προβλέπει την ανάπτυξη δικτύου 100 υδατοδρομίων, πανελλαδικά. Με βάση τα παραπάνω, εκτιμάται πως το καλοκαίρι του 2020 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αδειοδότηση αρκετών από αυτά τα υδατοδρόμια, μεταξύ των οποίων στον Βόλο, τη Σκόπελο, την Αλόννησο, αλλά και τη Σκύρο.

Μέχρι σήμερα, έχουν αδειοδοτηθεί μόνο τα υδατοδρόμια σε Κέρκυρα, Παξούς και Πάτρα.

Η οικονομικοτεχνική μελέτη

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, κάθε εταιρεία αεροσκαφών που πραγματοποιεί πτήσεις, θα καταβάλλει υπέρ του Δημοσίου, τέλος, ύψους 10 ευρώ, ανά επιβάτη. Εάν ληφθεί υπόψη ότι σε ένα κεντρικό υδατοδρόμιο αντιστοιχούν περίπου 3.000 πτήσεις, γίνεται αντιληπτό ότι, όταν αναπτυχθεί το δίκτυο των 100 υδατοδρομίων, σε ετήσια βάση, ο αριθμός πτήσεων και επιβατών υπολογίζεται σε 300.000 και σε 4,5 εκατομμύρια επιβάτες, αντίστοιχα, για αυτό και τα εκτιμώμενα, πάντοτε, έσοδα τοποθετούνται, ετησίως, σε 45 εκατ. ευρώ.

Έσοδα, αλλά μικρότερα, προσβλέπει το Δημόσιο και από την είσπραξη παράβολων για τη χορήγηση του νέου τύπου άδειας υδατοδρομίου ύψους 4.000 ευρώ. Όπως και από-την επιθεώρηση και το παραδεκτό αυτής, ύψους 500 ευρώ, στο πλαίσιο τροποποίησης δικαιολογητικών του τεχνικού φακέλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου