ΤΟΠΙΚΑ

Σε ανοδική τροχιά η επιχειρηματικότητα στη Μαγνησία παρά την πανδημία

σε-ανοδική-τροχιά-η-επιχειρηματικότη-214868

Θετικό είναι το πρόσημο στην επιχειρηματικότητα της Μαγνησίας το 2021 παρά τα δύο χρόνια πανδημίας με τους κλάδους της ενέργειας και της οικοδομής να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, υπολογίζεται ότι οι επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη επαγγέλματος το περασμένο έτος ήταν 15% περισσότερες σε σχέση με τις επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά.

Η επιχειρηματικότητα συνέχισε να κινείται με θετικά βήματα για δεύτερη χρονιά μετά το 2020.

Το πρόσημο εγγραφών – διαγραφών το 2021 μετρά 575 περισσότερες επιχειρήσεις, ενώ το 2020 μετρούσε 502.

Ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Βασίλης Ζαχείλας λέει ότι οι κλάδοι που παρουσίασαν μεγάλη ανάπτυξη ήταν η παραγωγή ρεύματος αφού τη διετία 2020-2021 δημιουργήθηκαν 79 νέες επιχειρήσεις του είδους.

Επίσης, τα επαγγέλματα που είχαν ζήτηση ήταν οι υπηρεσίες επεξεργασίας μετάλλου, μεταλλικών κατασκευών, επαγγέλματα συναφή με την οικοδομική δραστηριότητα.

Ειδικά η ανάπτυξη των επαγγελμάτων που δραστηριοποιούνται στην οικοδομή είναι ένα εξαιρετικά ενθαρρυντικό στοιχείο της οικονομίας, αφού επρόκειτο για κλάδους που τα προηγούμενα χρόνια είχαν αρνητικά πρόσημα και επηρέαζαν δεκάδες επαγγέλματα. Φαίνεται ότι στην ανάπτυξή της οικοδομικής δραστηριότητας βοήθησε πολύ η μείωση του ΦΠΑ που έγινε λόγω της πανδημίας.

Αναλυτικά, το 2021 το εμπορικό τμήμα είχε 171 εγγραφές επιχειρήσεων και 90 διαγραφές (θετικό πρόσημο με 81 περισσότερες επιχειρήσεις), η μεταποίηση είχε 81 εγγραφές και 17 διαγραφές (θετικό πρόσημο με 64 περισσότερες επιχειρήσεις), ο τουριστικός τομέας είχε 75 εγγραφές και 35 διαγραφές (θετικό πρόσημο με 40 περισσότερες επιχειρήσεις) και το τμήμα υπηρεσιών είχε 547 εγγραφές και 157 διαγραφές (θετικό πρόσημο με 390 περισσότερες επιχειρήσεις).

Το σύνολο των εγγραφών απ’ όλους τους τομείς ήταν 874 και το σύνολο των διαγραφών 299 (θετικό πρόσημα με 575 περισσότερες επιχειρήσεις).

Αντίστοιχα το 2020 το εμπορικό τμήμα είχε 216 εγγραφές επιχειρήσεων και 129 διαγραφές (θετικό πρόσημο με 87 περισσότερες επιχειρήσεις), η μεταποίηση είχε 95 εγγραφές επιχειρήσεων και 33 διαγραφές (θετικό πρόσημο με 62 περισσότερες επιχειρήσεις), ο τουριστικός κλάδος είχε 113 εγγραφές επιχειρήσεις και 49 διαγραφές (θετικό πρόσημο με 64 περισσότερες επιχειρήσεις) και ο τομέας των Υπηρεσιών είχε 480 εγγραφές επιχειρήσεων και 191 διαγραφές (θετικό πρόσημο με 289 περισσότερες επιχειρήσεις).

Συνολικά απ’ όλους τους τομείς έγιναν 904 εγγραφές επιχειρήσεων και 402 διαγραφές (θετικό πρόσημο με 502 περισσότερες επιχειρήσεις).

Επισημαίνεται ότι στα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας δεν έχουν συμπεριληφθεί απαραίτητα όλες οι παύσεις εργασιών που έγιναν στις Εφορίες Βόλου και Νέας Ιωνίας. Ετσι ενδέχεται να υπάρχει μία απόκλιση ως προς τις επιχειρήσεις που σταμάτησαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στα χρόνια της πανδημίας. Εντούτοις, από τα στοιχεία του Επιμελητηρίου προκύπτει η τάση που διαμορφώνεται στην τοπική αγορά.

Πέραν των κλάδων της παραγωγής ρεύματος και της οικοδομής, ο κ. Ζαχείλας λέει ότι από τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας προκύπτει ότι υπάρχει σοβαρή ανάπτυξη στο χονδρικό και το λιανικό εμπόριο καταναλωτικών αγαθών, ενώ θετική πορεία καταγράφουν και οι υπηρεσίες ενοικίασης δωματίων και οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Ακόμη, σε άνοδο παραμένει ο κλάδος με τις υπηρεσίες παροχής γευμάτων, όπως εστιατόρια καταστήματα εστίασης με ντελίβερι και take away, ενώ η πανδημία ευνόησε και τις υπηρεσίες υποστήριξης ηλεκτρονικών συστημάτων και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται με την εγκατάσταση ηλεκτρονικών υπολογιστών, τη δημιουργία ιστοσελίδων και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες στον τομέα αυτόν.

Τέλος, ικανοποιητική πορεία είχαν οι υπηρεσίες εκπαίδευσης και προσωπικού καλλωπισμού.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου