ΤΟΠΙΚΑ

Γράμμα 2.300 ετών ήρθε στο φως

γράμμα-2-300-ετών-ήρθε-στο-φως-212856

Σπουδαία αποκάλυψη από τον Βολιώτη Μάρκο Βαξεβανόπουλο και την ομάδα του στην Ανατολική Αίγυπτο

«Γράμμα» που έστειλε μεταλλωρύχος τον 3ο π.Χ. αιώνα, γραμμένο στην ελληνιστική κοινή, έφερε στο φως από τα βάθη της ανατολικής ερήμου της Αιγύπτου, πολυεθνική διεπιστημονική ομάδα, με επικεφαλής των γεωλογικών ερευνών τον Βολιώτη Μάρκο Βαξεβανόπουλο, διδάκτορα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Ecole Normale Superieure της Λιόν.

Τέσσερις ερευνητές μπήκαν στο άγνωστο μέχρι πρόσφατα ορυχείο χρυσού, που βρίσκεται στην περιοχή Ghozza, σε απόσταση 85 χιλιομέτρων από την πόλη Χουργκάντα στην Ανατολική Αίγυπτο και ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος έπιασε πρώτος στα χέρια του το αρχαίο όστρακο. «Στην αρχή πίστεψα ότι ήταν ένα απλό όστρακο, θραύσμα αγγείου. Οταν το γύρισα, είδα πως γράφει κάτι. Ξεχώρισα τις λέξεις «δίψα» και «πείνα». Για μερικά λεπτά δεν μπορούσα να αρθρώσω λέξη. Το έδειξα στους τρεις συνεργάτες μου και ξαφνικά όλοι παγώσαμε. Ηταν τόση η συγκίνησή μας που δεν λέγαμε κουβέντα», είπε στο «Εθνος της Κυριακής».

Στον χώρο βρέθηκαν ακόμη 5 – 6 κομμάτια υφάσματος από ρούχα των μεταλλωρύχων σε λευκό χρώμα, καθώς και υπολείμματα από τα καλάθια μεταφοράς του μεταλλεύματος χαλαζία, πιθανόν κατασκευασμένα από φοίνικα. Στο αρχαίο μεταλλείο ο χρόνος μοιάζει σαν να σταμάτησε την ελληνιστική περίοδο. Το μεταλλείο βρέθηκε τυχαία την περασμένη χρονιά, μετά από υπόδειξη ενός βεδουίνου. Τα μέλη της πολυεθνικής αποστολής που συμμετέχουν σε ένα μεγάλο πρόγραμμα εντοπισμού ορυχείων στην έρημο της Αιγύπτου, με επικεφαλής την Γαλλίδα αρχαιολόγο, με ειδίκευση στην Αιγυπτιολογία, Berangere Redon από το πανεπιστήμιο της Λυών, έκαναν επιφανειακές έρευνες, όταν ο βεδουίνος τους υπέδειξε μια τρύπα, που σηματοδοτούσε την αρχή ενός σπηλαίου-όπως πίστευε.

Εκτός από αρχαιολόγους, στην αποστολή συμμετέχουν επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων από την Αμερική, από το Επιστημονικό Ινστιτούτο CNRS της Ορλεάνης (κοντά στο Παρίσι), από τη Λιόν και άλλα ερευνητικά κέντρα, ενώ την ευθύνη των γεωλογικών ερευνών έχει ο Βολιώτης στην καταγωγή, Μάρκος Βαξεβανόπουλος.

Ευρήματα στο ορυχείο της Ghozza

Το ορυχείο της Ghozza βρίσκεται κοντά σε ρωμαϊκό οχυρό, αλλά και σε ένα χωριό μεταλλωρύχων, το οποίο επίσης έδωσε εντυπωσιακά ευρήματα. Οι ανασκαφές στα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και στο ξηρό υπέδαφος, αποκάλυψαν εντυπωσιακές κατασκευές και πλήθος αντικειμένων που σχετίζονται με την επεξεργασία μεταλλεύματος. Πάνω από 500 μυλόπετρες, λίθινα εργαλεία κρούσης και άλλα αντικείμενα, σχετίζονται με τον καθαρισμό του μεταλλεύματος χαλαζία και την εξαγωγή χρυσού. Οι ανασκαφές στο χωριό των μεταλλωρύχων συνεχίζονται και η πρώτη φάση τους θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες.

Τρία ακόμη μεταλλεία εντοπίστηκαν στα νότια της περιοχής Ghozza με μεγάλη έκταση και δαιδαλώδεις γαλαρίες και η ανασκαφή τους μετατέθηκε για τον Ιανουάριο του 2021, όταν η αποστολή θα επιστρέψει για το υπάρχον μεταλλείο και τα καινούργια.

Η πολυεθνική αποστολή, μέλος της οποίας είναι και ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος, βρίσκεται εκεί από το 2014 αναζητώντας αρχαία μεταλλεία χρυσού και βρέθηκαν μπροστά σε σπουδαίες αποκαλύψεις, όπως η επιγραφή ελληνιστικών χρόνων που έγραφε «Δημήτριος», και ήρθε πριν από δύο χρόνια στο φως.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου