ΤΟΠΙΚΑ

Κίνδυνος αύξησης της μαθητικής διαρροής λόγω οικονομικής κρίσης

κίνδυνος-αύξησης-της-μαθητικής-διαρρ-211526

Παρουσιάστηκε πρόγραμμα για την πρόληψη της σχολικής διαρροής στο 25ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

Η οικονομική κρίση αυξάνει τον κίνδυνο της μαθητικής διαρροής. Μαθητές με την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης στο Γυμνάσιο, φέρονται να εγκαταλείπουν το σχολείο προκειμένου να εργαστούν και να βοηθήσουν οικονομικά τις οικογένειές τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η μαθητική διαρροή στην Ελλάδα έχει περιοριστεί στο 10% σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2013, ποσοστό υψηλό μεν, χαμηλότερο δε από τον αντίστοιχο μέσο όρο στην Ευρώπη. Οι δράσεις που έγιναν για τη συγκράτηση του μαθητικού πληθυσμού στα σχολεία, κινδυνεύουν να ακυρωθούν στην πράξη από την οικονομική κρίση, που αναγκάζει εφήβους να βγαίνουν από νωρίς στην αγορά εργασίας για να συνδράμουν οικονομικά στα έξοδα της οικογένειας.

«Υπάρχουν τομείς της οικονομίας στις οποίες οι θέσεις που προσφέρονται μπορεί να έχουν μικρές απαιτήσεις σε προσόντα. Αυτοί οι τομείς μπορούν να προσελκύσουν άτομα που σκέφτονται να αφήσουν το σχολείο για οικονομικούς λόγους προκειμένου να βοηθήσουν τις οικογένειές τους. Το καλύτερο όμως για τα παιδιά είναι να ολοκληρώνουν το Λύκειο. Δεν είναι σκοπός να βγάζει κάποιος το Γυμνάσιο, να σταματά το σχολείο για να βγάλει κάποια λίγα χρήματα. Μετά τι;», ανέφερε η μηχανικός λογισμικού στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο περιθώριο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, στο αμφιθέατρο «Δ. Σαράτσης» για τη σχολική διαρροή.

Οπως επεσήμανε η κ. Τσαλαπάτα ακόμη και σε τομείς που σήμερα απαιτούνται χαμηλά προσόντα οι απαιτήσεις στο μέλλον μπορεί να αυξηθούν και η ανεργία λόγω της χαμηλής κατάρτισης του εργατικού δυναμικού να αυξηθεί. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στον τουριστικό τομέα, όπου κάποτε εργάζονταν ανειδίκευτοι και σήμερα υπάρχουν απαιτήσεις για συγκεκριμένα προσόντα.

Το παράδειγμα του 25ου Δ.Σ. Βόλου

Στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάστηκε πρόγραμμα που ολοκληρώνεται στο 25ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου για την ενδυνάμωση της σχολικής κοινότητας με στόχο την πρόληψη και μείωση της μαθητικής διαρροής.

Η Διευθύντρια του 25ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, κ. Γεωργία Πατέρη, αναφέρθηκε στις επιτυχημένες δράσεις που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, μέσα από το οποίο τόσο οι γονείς όσο και οι μαθητές ήρθαν πιο κοντά στους εκπαιδευτικούς και στο σχολείο.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από το 2013 και ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου. Οι δράσεις ξεκίνησαν από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου και από τον περασμένο Ιανουάριο συνεχίστηκαν από το 25ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου που είναι συστεγαζόμενα. Συμμετείχαν μαθητές της ε’ και στ’ τάξης των δύο σχολείων αλλά και μαθητές και γονείς από τα 11ο και 13ο Δημοτικά Σχολεία Βόλου.

Τόσο μέσα στις σχολικές τάξεις, όσο και τα απογεύματα και Σαββατοκύριακα με εξωσχολικές δραστηριότητες, μαθητές και γονείς μαζί με τους εκπαιδευτικούς ήρθαν πιο κοντά μέσα από μια σειρά κυρίως πολιτιστικών δράσεων: ήρθαν σε γνωριμία με ιστορικά κτίρια, συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως αστροβραδιά, επισκέψεις στο Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, στο Κίτσου Μακρή, διοργάνωση εορταγοράς, έκθεση βιβλίου, εκδηλώσεις για τη σχολική βία, ενώ συμμετείχαν και σε αθλητικές δραστηριότητες.

«Ο ενθουσιασμός των μαθητών ήταν μεγάλος, ενώ και οι ίδιοι οι γονείς ανταποκρίθηκαν θετικά. Μάλιστα με την ολοκλήρωση του προγράμματος, υπήρξε πρωτοβουλία από τους ίδιους τους γονείς για τη συνέχιση των δράσεων», ανέφερε η κ. Πατέρη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου