ΤΟΠΙΚΑ

Θα μαγέψουν οι διεθνείς αγώνες κατάδυσης που διοργανώνει ο Βόλος

θα-μαγέψουν-οι-διεθνείς-αγώνες-κατάδυ-211370

Περισσότερες από ογδόντα συμμετοχές με αθλητές από όλο τον κόσμο αναμένεται να έχει το 1ο πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα ελεύθερης κατάδυσης με σκανδαλόπετρα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου το 2018, χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο Βόλος, ο οποίος θα φιλοξενήσει τη σημαντική διοργάνωση, θα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας του αθλήματος.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες, στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειο», ο Βολιώτης αθλητής, Χρόνης Χλίτσιος, που τον περασμένο Αύγουστο, έβαψε με τα ελληνικά χρώματα το παγκόσμιο ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης με σκανδαλόπετρα στα 107 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, μίλησε για την αθλητική διοργάνωση, επισημαίνοντας ότι το History Channelέχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να δημιουργήσει ντοκιμαντέρ.

Οι αθλητές που θα πάρουν μέρος στο πρωτάθλημα θα καταδυθούν από τη θρυλική «Αργώ», η οποία θα ρίξει άγκυρα στο λιμάνι της αρχαίας Ιωλκού, τον Παγασητικό Κόλπο. Το αγώνισμα θα πραγματοποιηθεί με τον αρχαίο τρόπο και μάλιστα στο Βόλο, τη Μαγνησία απ’ όπου ξεκίνησε ο ονομαστός δύτης και κολυμβητής Σκυλλίας και στη ναυμαχία του Αρτεμισίου, πέρασε κολυμπώντας στην Εύβοια και ενημέρωσε τον ελληνικό στόλο για τις δυνάμεις των Περσών και τις τεχνικές τους. Στη λήξη της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί ένα ξεχωριστό event, που αναμένεται να κόψει την ανάσα. Ο κ. Χλίτσιος θα επιχειρήσει ρεκόρ στατικής άπνοιας με τη χρήση καθαρού οξυγόνου, για περισσότερο από 24 λεπτά, χρόνος που αποτελεί το σημερινό παγκόσμιο ρεκόρ. Το εγχείρημα θα γίνει μέσα σε ενυδρείο στην παραλία του Βόλου.

Η ελεύθερη κατάδυση με σκανδαλόπετρα έχει πολλές δυσκολίες. Ο Βολιώτης αθλητής είπε ότι σε βάθη όπως κάτω από τα 40-50 μέτρα, το κρύο είναι τσουχτερό όπως το χειμώνα, ενώ κατά την κατάδυση αναπτύσσεται μεγάλη ταχύτητα λόγω του βάρους της σκανδαλόπετρας και γι’ αυτό απαιτείται εξίσωση της πίεσης. Όμως, το αγώνισμα είναι μαγευτικό.

«Η ελεύθερη κατάδυση είναι μία διαδικασία στην οποία έρχεται κανείς σε απόλυτη ταύτιση με το υγρό περιβάλλον και σε απόλυτη συγκέντρωση με αυτό που κάνει. Τα συναισθήματα που βγαίνουν από τον αθλητή και τον κόσμο είναι πολύ δυνατά και δημιουργούν άριστες σχέσεις» είπε χαρακτηριστικά. Το αγώνισμα αποτελούσε κάποτε αρχαίο επάγγελμα. Κάνοντας ιστορική αναδρομή, ο Dr. Ιωάννης Παλάντζας τόνισε ότι οι αρχαίοι Έλληνες ενδιαφέρονταν για τα σφουγγάρια και τα όστρακα και καταδύονταν με μία αναπνοή. Στην πορεία σημείωσε ότι υπήρξε εξέλιξη και άρχισαν ανελκύσεις από ναυάγια. Ο Σκυλλίας, ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων, στη διάρκεια των περσικών πολέμων έβγαλε στη Σκιάθο τα φορτία από 200 ναυαγισμένα πλοία.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου