ΤΟΠΙΚΑ

Αίτημα για κέντρο ημέρας από το Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Αναπηρίες

αίτημα-για-κέντρο-ημέρας-από-το-σύλλογ-204264

Περίπου 250 παιδιά φοιτούν σε ειδικές δομές της Μαγνησίας με στόχο την ένταξή τους στην τοπική κοινωνία

Επιτακτική ανάγκη είναι η δημιουργία κέντρου ημέρας όπως επισημαίνουν τα μέλη του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Αναπηρίες της Μαγνησίας, προκειμένου τα παιδιά που ολοκληρώνουν τη φοίτησή τους σε ειδικές δομές να μην κλείνονται στο σπίτι, αλλά, αντίθετα, να συμμετέχουν σε δημιουργικές δράσεις. Για τα μέλη του Συλλόγου είναι πολύ σημαντική η περαιτέρω δραστηριοποίηση των 250 περίπου παιδιών που φοιτούν σε ειδικές δομές της περιοχής μας, προκειμένου να επιτευχθεί στην πράξη το πολυπόθητο άνοιγμα στην κοινωνία.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μετά την κατάκτηση της στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης, η οποία είναι η μόνη που λειτουργεί σε επίπεδο Θεσσαλίας, προβάλλει επιτακτικά το αίτημα της δημιουργίας κέντρου ημέρας. Οπως αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου Ουρανία Καρανικόλα, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ «ζητούμε συνάντηση με το δήμαρχο προκειμένου να του μεταφέρουμε το αίτημά μας. Θωρούμε ότι μέσα από το ΕΣΠΑ υπάρχουν προγράμματα για το χώρο της αναπηρίας που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε τη συγκεκριμένη δομή». Παράλληλα η κ. Καρανικόλα αναφέρει ότι «αυτό που θέλουμε να προτείνουμε στη δημοτική αρχή είναι η αξιοποίηση ενός κτιρίου που παραμένει άδειο στο χώρο της Παιδόπολης, το οποίο προτιθέμεθα να θέσουμε σε λειτουργία, γιατί είναι επιτακτική ανάγκη μετά το σχολείο τα παιδιά να μην μείνουν στο σπίτι». Μετά τη δημιουργία της Στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης, που αποτελεί μόνιμη έγνοια για τα μέλη του Συλλόγου, καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να γίνει το επόμενο μεγάλο βήμα, προς όφελος όλων των παιδιών με αναπηρίες.

Η στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης λειτουργεί μέχρι στιγμής στο κέντρο αυτιστικών, ενώ μετά από πολύχρονες προσπάθειες του Συλλόγου, δύο κτίρια που βρίσκονται στο χώρο της Παιδόπολης Αγριάς, θα χρησιμοποιηθούν για το συγκεκριμένο σκοπό.

«Πρόκειται για δύο πανέμορφα σπίτια τα οποία βρίσκονται προς το τέλος της ανακαίνισής τους στην παιδόπολη και είναι ενταγμένα σε ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, δίπλα από τα κτίρια που λειτουργεί η ΕΛΕΠΑΠ για να μεταφερθεί εκεί η λειτουργία της στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης. Παράλληλα όμως θέλουμε να θέσουμε σε λειτουργία ένα κέντρο ημέρας για παιδιά τα οποία δεν μπορούν να φοιτήσουν στις υπάρχουσες δομές» επισημαίνει η κ. Καρανικόλα.

Ο χώρος της παιδόπολης προσφέρεται για δημιουργική απασχόληση και για αναβάθμιση της λειτουργίας της στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης, η οποία έχει προδιαγραφές για 9 παιδιά και μέχρι στιγμής φιλοξενούνται 7. Τα μέλη του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Αναπηρίες τάσσονται υπέρ της δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά που δεν μπορούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, προκειμένου να καταστεί δυνατή στην πράξη η κοινωνικοποίησή τους, με τη συνδρομή των τοπικών φορέων και κυρίως του Δήμου, που «πρέπει να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού τη στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης» όπως σημείωσε η κ. Καρανικόλα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου