ΤΟΠΙΚΑ

Καμπάνα 2.500 ευρώ σε σύλλογο γονέων

καμπάνα-2-500-ευρώ-σε-σύλλογο-γονέων-203288

Αγνοια για τις φορολογικές τους υποχρεώσεις δηλώνουν οι Σύλλογοι

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών σχολείου του Βόλου, πήγε στην Εφορία για να δηλώσει το νέο πρόεδρό της και έφυγε με πρόστιμο ύψους 2.500 ευρώ επειδή δεν υπέβαλλε τα προηγούμενα χρόνια φορολογικές δηλώσεις! Γονείς που δραστηριοποιούνται σε συλλόγους προς όφελος των μαθητών – παιδιών τους, νιώθουν ότι βρίσκονται με το «κεφάλι στον τορβά», λόγω του θολού τοπίου που επικρατεί γύρω από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ενωση Γονέων Βόλου για τις φορολογικές υποχρεώσεις των συλλόγων, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν «γκρίζα» σημεία που χρειάζεται να διευκρινιστούν από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας.

Στην εκδήλωση την ενημέρωση έκανε ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, Αλέκος Κεχαγιάς. Σύμφωνα με τον κ. Κεχαγιά, πέρυσι εκδόθηκε διάταξη σύμφωνα με την οποία το σύνολο των νομικών προσώπων υποχρεούνται να καταθέτουν φορολογικές δηλώσεις. Από το καθεστώς εξαιρέθηκαν προσωρινά οι Σύλλογοι, ωστόσο όπως καταγγέλθηκε στην εκδήλωση, υπήρξε Σύλλογος Γονέων μαθητών σχολείου του Βόλου, που απευθύνθηκε στην τοπική ΔΟΥ για να δηλώσει το νέο πρόεδρό της και ενημερώθηκε για πρόστιμο ύψους 2.500 ευρώ επειδή δεν είχε υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις.

Οπως επεσήμανε ο κ. Κεχαγιάς το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι αρκετοί σύλλογοι γονέων φέρονται να μην έχουν καν ΑΦΜ, ενώ το τοπίο είναι θολό τόσο για το αν θα πρέπει να καταθέτουν φορολογικές δηλώσεις ή αν θα πρέπει να κόβουν ΦΠΑ στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν.

Η Ενωση Γονέων έχοντας τη στήριξη του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, πρόκειται να κάνει παρέμβαση στον Προϊστάμενο της ΔΟΥ Βόλου για να διευκρινιστούν όλα τα «γκρίζα σημεία» γύρω από τις φορολογικές υποχρεώσεις των συλλόγων γονέων των μαθητών σχολικών μονάδων.

«Υπάρχουν συνεχείς αλλαγές και άγνοια πάνω στο ζήτημα και την ίδια ώρα τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχουν φροντίσει να εκδώσουν μία κοινή διευκρινιστική διάταξη προκειμένου να γνωρίζουν οι σύλλογοι τις υποχρεώσεις τους», σχολίασε ο κ. Κεχαγιάς.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου