ΤΟΠΙΚΑ

Ακτινογραφία στην Παιδιατρική Κλινική

ακτινογραφία-στην-παιδιατρική-κλινι-202051

Μπορεί η έναρξη λειτουργίας του αυτόνομου παιδιατρικού εμβολιαστικού κέντρου να συνοδεύτηκε από τις συνδικαλιστικές γκρίνιες της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας, όμως ο πρώτος απολογισμός της συμβολής του στην προσπάθεια ανοσίας του ανήλικου πληθυσμού και ειδικότερα των παιδιών από 5 έως 11 χρόνων δικαιώνει πανηγυρικά τη διοίκηση του Νοσοκομείου. Σε λιγότερο από 30 ημέρες έχουν ήδη γίνει 700 εμβολιασμοί μικρών παιδιών.

Τα στοιχεία που άντλησε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ αναφορικά με τη στελέχωση της Παιδιατρικής Κλινικής και του Εμβολιαστικού Κέντρου για τα παιδιά, δεν δικαιώνουν την ένταση με την οποία εκφράστηκαν οι αντιδράσεις του συνδικαλιστικού φορέα των γιατρών, με αφορμή τις μετακινήσεις παιδιάτρων από την Κλινική στο εμβολιαστικό Κέντρο για να συμμετέχουν στους εμβολιασμούς των μικρών παιδιών.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Η λειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής δεν έχει διαταραχθεί σε βαθμό που να ελλοχεύει κίνδυνος για τις νοσηλείες παιδιών.

Προφανώς «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», όπερ σημαίνει ότι η διεκδίκηση για την πρόσληψη επιπλέον μόνιμων παιδιάτρων πρέπει να συνεχιστεί.

Δεν πρέπει όμωςνα παραγνωρίζεται ότι την τελευταία 3ετία η Κλινική έχει ενισχυθεί με επιπλέον τρεις μόνιμους γιατρούς.

Όπως , επίσης, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι αυτή την περίοδο το Τμήμα στερείται των υπηρεσιών μίας μόνιμης παιδιάτρου (Διευθύντρια- Συντονίστρια), η οποία κατ΄επιλογή της δεν εμβολιάστηκε και τέθηκε σε αναστολή εργασίας, ενώ ακόμη μία γιατρός έχει πάρει άδεια για ανατροφή τέκνου.

Η πληρότητα της Παιδιατρικής Κλινικής είναι κάτω από 29%, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2021νοσηλεύτηκαν συνολικά 744 παιδιά, εκ των οποίων τα 653 στην Κλινική και τα 111 στο τμήμα Πρόωρων.

Ο μέσος όρος ασθενών δηλαδή κινείται στο 2,28 ημερησίως, όταν σε άλλες κλινικές με το ίδιο προσωπικό, το ίδιο διάστημα νοσηλεύτηκαν περισσότεροι από2.900 ασθενείς, όπως για παράδειγμα στην Α’ Παθολογική Κλινική που ο αριθμός των ασθενών (noncovid περιστατικά) ανήλθε στους 1.440 και στην Β΄Παθολογική στους 1.526.

Οι οργανικές θέσεις

Το οργανόγραμμα λειτουργίας της Παιδιατρικής Κλινικής προβλέπει την απασχόληση επτά μόνιμων γιατρών. Σήμερα «κατειλημμένες» είναι οι έξι θέσεις, από τις οποίες οι τρεις προέκυψαν 2020-2021, επί θητείας της σημερινής διοίκησης Ι. Ντόκου.

Υπηρεσία όμως κάνουν οι τέσσερις από τους έξι, λόγω των αναστολών που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Μαζί με τους τέσσερις μόνιμους παιδιάτρους στην Κλινική εργάζονται 8 ειδικευόμενοι και 16 νοσηλευτές, 11 ΤΕ και 5 ΔΕ.

Για τις εφημερίες όταν υπάρχουν κενά υπηρεσίες στην Παιδιατρική Κλινική κάνουν επίσης με μετακινήσεις παιδίατροι από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ήδη με απόφαση της 5ης ΥΠΕ για τον Ιανουάριο, ενισχύεται με δυο παιδιάτρους για 13 εφημερίες. Οι μετακινήσεις θα γίνουν από το Περιφερειακό Ιατρείο Νέας Ιωνίας και τα Κέντρα Υγείας Αλμυρού, Βελεστίνου και Σκιάθου.

Χτίσιμο ανοσίας… με πάνω από 700 εμβολιασμούς

Το παιδιατρικό εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου Βόλου από την έναρξη λειτουργίας του τιςπαραμονές Χριστουγέννων μέχρι σήμερα δρέπει «δάφνες», καθώς μέσα σε διάστημα λιγότερο των 30 ημερών «μετρά» ήδη 700 εμβολιασμούς παιδιών, από 5 έως 11 χρόνων, όταν στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Λάρισας με δύο παιδιάτρους στη «μάχη» οι εμβολιασμοί είναι λιγότεροι.

Το συγκριτικό αυτό στοιχείο επιβεβαιώνει την ανάγκη της συνδρομής όλων στη γενική προσπάθεια να «θωρακιστούν» τα μικρά παιδιά, τα οποία εξαιτίας της Όμικρον είναι ευάλωτα στον κορονοϊό.

Στον αυτόνομο χώρο που έχει δημιουργηθεί το Παιδιατρικό Εμβολιαστικό Κέντρο λειτουργούν τρεις εμβολιαστικές γραμμές.

Ημερησίως γίνονται 160 περίπου εμβόλια, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα οι εμβολιασμοί θα φτάσουν μέχρι τους 240, με δεδομένα τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί ημερησίως.

Όπως είναι γνωστό τα μικρά παιδιά εμβολιάζονται αποκλειστικά με το εμβόλιο της Pfizer. Το εμβόλιο περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων και το σχήμα που εφαρμόζεται είναι δύο δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημέρες. Στην την περίπτωση, δε, που ένα παιδί έχει νοσήσει, το εμβόλιο χορηγείται μετά από τρεις μήνες.

Για τον εμβολιασμό, οι γονείς όταν προσέρχονται στο εμβολιαστικό Κέντρο πρέπει να έχουν μαζί τους το βιβλιάριο υγείας του παιδιού.Μπορούν να κλείσουν ραντεβού μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr με το ΑΜΚΑ του παιδιού, ή μπορούν να επιλέξουν να κάνουν τον εμβολιασμό σε ιδιώτη παιδίατρο ο οποίος και θα φροντίσει για την καταχώριση της διαδικασίας ώστε στη συνέχεια να μπορεί να εκδοθεί το σχετικό πιστοποιητικό.

Οι εκφρασμένες ενστάσεις της ΕΙΝΚΥΜ με το «καλημέρα»

«Είναι γνωστόότι στην ομολογουμένως αξιόλογη Παιδιατρική Κλινική υπηρετούν ενεργά μόνο 4 ειδικοί παιδίατροι, δηλαδή 30 ή 31 εφημερίες το μήνα. Σύνολο περισσότερες 50 εφημερίες το μήνα. Ενώ, μία συνάδελφος είναι σε αναστολή και μία απουσιάζει σε μακροχρόνια άδεια. Στο πρόγραμμα εφημέρευσης της Παιδιατρικής συμμετέχουν με αριθμό εφημεριών μόνο δύο από τους παιδιάτρους των Κέντρων Υγείας, εκ των οποίων ο ένας από τον Ιανουάριο κατά πάσα πιθανότητα θα απουσιάσει σε άδεια. Η μετακίνηση μόνο ενός ακόμη παιδιάτρου για την ενίσχυση του εμβολιαστικού είναι προφανώς προσχηματική, ελλιπής και μάλλον δεν δίνει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τον εμβολιασμό των πολιτών», ήταν η πρώτη επισήμανση της Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών στην ανακοίνωση που εξέδωσε για τη λειτουργία του Παιδιατρικού Εμβολιαστικού Κέντρου

«Σε απλά μαθηματικά, 4 μόνιμοι και 2 ιατροί με μερική μετακίνηση (όχι όλες τις μέρες) για πάνω από 50 εφημερίες τον μήνα. Με άλλα λόγια κάθε παιδίατρος θα κάνει τουλάχιστον 8 ως 9 εφημερίες το μήνα σε ένα τόσο ευαίσθητο Τμήμα. Υποθέτοντας ότι κανείς δεν θα αρρωστήσει ή δεν θα απουσιάσει για οποιοδήποτε λόγο. Αν δεν είναι αυτό εγκληματική αδιαφορία, τότε ποιο είναι;», συνεχίζει η Ενωση και προσθέτει: «Ήδη εργαζόμαστε πολύ περισσότερο απ’ ό,τι προβλέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Έχουμε οικογένειες όπως εσείς, έχουμε προβλήματα όπως και εσείς, έχουμε όμως και όρια όπως όλοι! Παρ’ όλα αυτά, εμείς είμαστε εδώ, στην υπηρεσία του πολίτη, προασπιζόμενοι το πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία των συμπολιτών μας. Μετακινήστε και προσλάβετε μόνιμους ιατρούς σήμερα. Ως έκτακτο μέτρο θα μπορούσατε να δώσετε κίνητρα στους ιδιώτες συναδέλφους, ώστε να στηρίξουν το εμβολιαστικό κέντρο άμεσα. Χρειαζόμαστε άμεσα βοήθεια. Δυστυχώς η Κυβέρνηση απαξιώνει, (δεν δίνει ούτε δεκάρα) για την στελέχωση του παιδιατρικού εμβολιαστικού κέντρου, το οποίο έτσι απαξιώνει σε κρίσιμες και δραματικές στιγμές».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου