ΤΟΠΙΚΑ

Ζαρζαβατικά από το σχολικό κήπο

ζαρζαβατικά-από-το-σχολικό-κήπο-20146

Από όλα έχει ο μπαξές… στο σχολικό προαύλιο του γυμνασίου Καναλίων

Μαρούλια, κρεμμυδάκια, αντίδια, παντζάρια, αρακά, ραπανάκια, ρόκα… Τα πάντα έχει ο σχολικός μπαξές του γυμνασίου Καναλίων, που δημιουργήθηκε αρχές Φεβρουαρίου στο πίσω μέρος του προαυλίου και έχει ήδη δώσει την πρώτη… σοδειά. Τα ζαρζαβατικά οι μαθητές μοιράζονται μεταξύ τους και παίρνουν εξέχουσα θέση κάθε φορά, στο μεσημεριανό τραπέζι με τις οικογένειές τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την πρωτοβουλία για τη δημιουργία λαχανόκηπου ανέλαβε ο μαθηματικός του γυμνασίου, Ηλίας Ράιδος, που είχε τη βοήθεια του συναδέλφου του καθηγητή φυσικής αγωγής, Αργύρη Κατσαμπέκη. Αρχικά οι δύο καθηγητές επιχείρησαν να καθαρίσουν το πίσω μέρος του προαυλίου του σχολείου από χόρτα και κάθε λογής σκουπίδια. Μόλις ο χώρος καθαρίστηκε, ο κ. Ράιδος συνέλαβε την ιδέα της δημιουργίας ενός λαχανόκηπου.

Εσκαψε το χώρο αρχές Φεβρουαρίου και με δικά του έξοδα αγόρασε φυτώρια. Μαρούλια, κρεμμύδια, αντίδια, παντζάρια, αρακάς, ραπανάκια, ρόκα ήταν τα πρώτα ζαρζαβατικά που φυτεύτηκαν στο σχολικό λαχανόκηπο, στη δημιουργία του οποίου πήραν μέρος με ενθουσιασμό όλοι οι μαθητές του σχολείου, που έμαθαν βασικές αρχές γεωπονίας και φροντίδας των φυτών αλλά και να συνεργάζονται μεταξύ τους.

Ο χώρος έχει σημανθεί με το φυτό που βρίσκεται σε κάθε θέση. Σύμφωνα με τον κ. Ράιδο, οι μαθητές είναι υπεύθυνοι για τη φροντίδα του λαχανόκηπου και κρατούν μάλιστα και ημερολόγιο ενεργειών: πότισμα, βοτάνισμα, συγκομιδή. Στα διαλείμματα και στις κενές ώρες, ασχολούνται με ενθουσιασμό με το σχολικό μποστάνι και χαίρονται κάθε φορά που παίρνουν στα χέρια τους, τους καρπούς της προσπάθειάς τους. «Τα ζαρζαβατικά που είναι έτοιμα τα μοιράζουμε στους μαθητές μας που συμμετέχουν στην προσπάθεια, αλλά και σε εκπαιδευτικούς του σχολείου», ανέφερε ο μαθηματικός του Γυμνασίου Καναλίων.

Αυτή την περίοδο έγιναν νέες φυτεύσεις: τομάτες, κολοκύθια, αγγούρια, φασολάκια, που αναμένεται να δώσουν καλή… σοδειά μετά το Πάσχα. Οι μαθητές έχουν ενθουσιαστεί και με το φύτεμα πατάτας σε χώμα μέσα σε λάστιχα αυτοκινήτου, ένα διαφορετικό τρόπο καλλιέργειας.

Αμπελώνας και οπωρώνας

Εκτός από λαχανόκηπο, άλλες γωνιές του σχολικού προαυλίου στο γυμνάσιο Καναλίων, μετατράπηκαν σε αμπελώνα και οπωρώνα. Φυτεύτηκαν περισσότερα από 30 κλήματα που του χρόνου αναμένεται να δώσουν σταφύλια, ενώ έχουν φυτευτεί και οπωροφόρα δέντρα, μία δαμασκηνιά, μία συκιά και μια ροδακινιά.

«Του χρόνου θα κάνουμε ακόμη περισσότερα», ανέφερε ο κ. Ράιδος. Σημειώνεται ότι σε κάθε αίτημα είτε για τη χρήση του χώρου προκειμένου να δημιουργηθεί λαχανόκηπος είτε για την τοποθέτηση μιας βρύσης, προκειμένου να ποτίζεται ο μπαξές, ο κ. Ράιδος είχε τη θετική ανταπόκριση τόσο του ίδιου του διευθυντή του σχολείου, Δημ. Μπαζιάνα όσο και του δήμου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου