ΤΟΠΙΚΑ

Χαμηλές «πτήσεις» στις πληρότητες στα ξενοδοχεία της Μαγνησίας

χαμηλές-πτήσεις-στις-πληρότητες-στ-200968

Ανυπέρβλητοι οι οικονομικοί «σκόπελοι» που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας, με τις χαμηλές πληρότητες και την αύξηση του λειτουργικού κόστους να αποτελούν μόνιμο πονοκέφαλο, πλέον. Αυξημένη επισκεψιμότητα παρατηρήθηκε, βέβαια, στο Πήλιο τις προηγούμενες μέρες λόγω της λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου, με την πλειονότητα των επισκεπτών, ωστόσο, να προέρχονται από τη Μαγνησία και κοντινές περιοχές.

Σε χαμηλά ποσοστά κυμάνθηκαν, στο μεταξύ, οι κρατήσεις των ξενοδοχείων, με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργο Ζαφείρη να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι αναμφίβολα λειτουργεί υποστηρικτικά για τον χειμερινό τουρισμό η λειτουργία του χιονοδρομικού στα Χάνια, πλην όμως, τα έσοδα μιας ή δύο ημερών, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις πολλών μηνών.

Με το νέο αναπτυξιακό νόμο να προκαλεί ερωτήματα και δυσφορία στους ξενοδόχους, ο πρόεδρος εκτιμά ότι οι προϋποθέσεις που θέτει σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να «αποκλείσουν» μεγάλο ποσοστό ξενοδοχείων. Στο σημείο αυτό, ο Γιώργος Ζαφείρης εκφράζει τις επιφυλάξεις του, υπογραμμίζοντας ότι θα κατατεθεί σχετικό υπόμνημα στην κυβέρνηση με τις θέσεις των ξενοδόχων, ενώ αναμένονται, προηγουμένως, οι σχετικές διευκρινίσεις.

Πολλά τα ζητήματα που θέτει επί τάπητος ο κλάδος, με κυρίαρχο την προβολή του χειμερινού τουρισμού και προορισμού, προκειμένου να αναπτυχθεί η Μαγνησία, στον επιθυμητό βαθμό. «Δεν γίνεται καμία προσπάθεια για να αναπτυχθεί ο χειμερινός τουρισμός. Παρά τις εξαγγελίες δεν έχουμε δει ακόμη τίποτα. Εχουμε στείλει πάρα πολλά αιτήματα στην κυβέρνηση» τονίζει ο πρόεδρος.

Ιεραρχώντας προβλήματα και αιτήματα, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας αναφέρεται με έμφαση στην καταβολή των οφειλόμενων από τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, το ενεργειακό κόστος, τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, το ζήτημα των αναστολών, ενώ υπογραμμίζει ότι «δεν μπορεί να απασχολεί ένα ξενοδοχείο εργαζόμενους, χωρίς δουλειά».

Προβληματισμός και αγωνία

Προβληματισμός και αγωνία επικρατεί στον κλάδο, με τον γενικό γραμματέα της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γρηγόρη Κοντορίζο να τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «η κινητικότητα του Σαββατοκύριακου δεν μεταφράστηκε σε αύξηση κρατήσεων. Στην Πορταριά η πληρότητα άγγιξε το 55% το Σάββατο, ενώ την Παρασκευή ήταν μικρότερη του 30% και έτσι κινήθηκε και η υπόλοιπη περιοχή. Με πολύ χαμηλές πληρότητες».

Πολλά τα ζητήματα που αυξάνουν κατακόρυφα το «τσουνάμι» του προβληματισμού, με τον κ. Κοντορίζο να επισημαίνει ότι «ο κόσμος φοβάται να μετακινηθεί λόγω της μετάλλαξης Ομικρον, αυξάνονται ο πληθωρισμός και οι υποχρεώσεις στα νοικοκυριά, ενώ η αύξηση πρώτων υλών και ενέργειας εντείνουν το πρόβλημα».

Προβληματισμός και ανησυχία για την πορεία του χειμώνα, με την εξέλιξη της πανδημίας να αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα και τον κ. Κοντορίζο να εκτιμά ότι «παραμένουν «παγωμένες» οι πληρότητες και μας προβληματίζει ο πληθωρισμός και η ραγδαία αύξηση του κόστους πρώτων υλών και ενέργειας».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου